Zmeul sau ce este dansul contemporan

Zmeul sau ce este dansul contemporan

Zmeul sau ce este dansul contemporan.

Vineri, 21 aprilie. Detalii, aici. 

„Zmeul” este un război al întrebărilor, uneori plin de umor, alteori absurd, este trist, dar și plin de bucurie, și are o anumită poezie.

Spectacolul traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție – înălțatul zmeului. Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine îl poate genera. Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale sau probleme legate de ecologie. În cadrul piesei, „chestionarea dansului contemporan, a posibilității de a găsi o definiție pornește de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflecții asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima, sau asupra mișcării Roșia Montană” (Gina Șerbănescu, Dilema Veche).

Spectacolul reprezintă concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și coregraful japonez Zan Yamashita și a avut premiera în 2015 în cadrul programului de schimburi româno-japoneze Eastern Connection (2013-2015). Artiștii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participînd anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi.

Începînd cu 2016, piesa este prezentată și în alte formate, solo sau în cadrul unor ateliere dedicate. Filmul „ce este dansul contemporan”, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu / Veioza arte este parte integrantă a spectacolului.

„zmeul” a fost premiat în decembrie 2015 cu premiul „Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion pentru secțiunea dans.

Regie artistică & performance: Cosmin Manolescu

Documentar video: Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu

Producător: Ștefania Ferchedău

Producție: Paradis Serial/ Gabriela Tudor Foundation