Ziua șase la One World Romania 12

Ziua șase la One World Romania 12

 

Miercuri, 20 martie vă așteptăm din nou la One World Romania 12 – la Pavilion 32, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, ARCUB și POINT. La POINT avem primele proiecții din cadrul retrospectivelor Avi Mograbi și Michel Khleifi, la Pavilion 32 vedem unul dintre documentarele selectate de Ian Buruma, iar la Cinemateca Eforie continuă proiecțiile din cadrul competiției.

Pentru clipuri și imagini din zilele anterioare ale festivalului, vă invităm în galeria noastră virtuală de pe site-ul oficial.

Din secțiunea „Marcajele lui Ian Buruma” prezentăm de la ora 17:00 la Pavilion 32 unul dintre cele mai recente documentare al regretatului cineast Claude Lanzmann – „Ultimul dintre nedrepți”. Filmat în 1975, însă montat și lansat abia în 2013, filmul îl are ca protagonist pe Benjamin Murmelstein, fostul rabin șef al Vienei înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, deportat apoi în Theresienstadt și numit, împreună cu rabinul șef al Berlinului, Paul Eppstein, și cel al Pragăi, Jacob Edelstein, în conducerea Consiliului Evreiesc (Judenrat) al acestui ghetou „model”. După proiecție vă invităm la o nouă discuție cu Ian Buruma, alături de jurnalista Iulia Popovici.
Proiecțiile filmelor din Competiție continuă astăzi cu „Camorra” – programat de la 18:30 la Cinemateca Eforie și „Divizarea” – programat tot aici de la ora 20:30. După cel de-al doilea film îl puteți cunoaște pe unul dintre regizorii documentarului – Alberto Garcia Ortiz.

 

Un eveniment special în această seară este proiecția documentarului realizat de Laurențiu Calciu – „După revoluție” – care va fi urmată de o dezbatere, intitulată de noi „Primul an de democrație, întâiul an de confuzie”. Rememorăm alături de Laurențiu Calciu și Nicolae Rațiucontextul primelor alegeri de după Revoluție. Discuția va fi moderată de Sorin Șerb. Mai multe detalii găsiți aici.

RECOMANDĂRILE ZILEI

„Memorie fertilă” | 18:00 | POINT

 

Primul film proiectat în Retrospectiva Michel Khleifi este „Memorie fertilă”Michel Khleifi a decis să filmeze două femei, pe Farah Hatoum, o văduvă în vârstă de aproximativ cincizeci de an, care lucrează într-o fabrică israeliană din Nazaret încă din 1947, de când pământurile familiei ei au fost confiscate de autorități, și pe Sahar Khalifeh, o tânără scriitoare și profesoară din Cisiordania, pentru a pune în discuție ocupația israeliană și condiția femeilor palestiniene. Cu toate acestea, filmul nu urmărește să le facă pe cele două femei să vorbească despre politică, ci își propune să ne așeze în pielea lor, oferindu-ne o perspectivă intimă asupra modului lor de viață. După proiecție vă invităm să îl si cunoașteți pe Michel Khleifi și să îi puneți întrebări.

„August: un moment înaintea erupției” | 21:00 | POINT

Astăzi, tot la POINT dăm și startul Retrospectivei Avi Mograbi, cu „August: un moment înaintea erupției”. Toată lumea e isterizată fără un motiv aparent în acest documentar satiric, ceea ce corespunde definiției lunii august în accepțiunea lui Avi Mograbi. Luna august e inutilă, e acea perioadă a anului pe care o aștepți să treacă deoarece știi că nimic important, în afară de iritare, nu ți se va întâmpla – sau, cel puțin, așa o vede cineastul. Pariul e de a realiza un documentar bazat pe materiale filmate în luna august, în tot felul de medii: de la un meci de fotbal, pe stadion, la proteste de diverse feluri. În așteptarea lunii următoare, oamenii din Israel, indiferent de ce parte politică sau ideologică s-ar afla, par să se lase purtați de un fel de transă a ostilităţii, însă una ce pare prea înrădăcinată pentru a ieși din ea o dată cu primele brize ale toamnei. După proiecția filmului îl puteți cunoaște și pe Avi Mograbi!

„M” | 20:30 | ARCUB

Din secțiunea „Forme de justiție” vă recomandăm astăzi documentarul  „M”. Regizoarea Yolande Zauberman și Menahem Lang se întorc în oraşul israelian Bneï Brek, unde Menahem și-a petrecut copilăria în sânul unei comunități ultraortodoxe, pentru a încerca să înțeleagă cum e posibil ca un grup de oameni cu o viață atât de profund spirituală să abuzeze un număr atât de mare de copii, ca apoi să mușamalizeze aceste fapte. Ceea ce pornește, inițial, ca o anchetă formală se transformă, în scurt timp, într-o plimbare pe străzile orașului, în nopţile fierbinţi de vară, unde diverse întâlniri succesive cu o serie de oameni prilejuiesc niște conversații deschise despre lucruri de obicei ascunse. Asistăm la un șir de întâlniri aproape magice cu persoane care, precum Menahem, au fost abuzate în copilărie, fiind acum pregătite să vorbească despre tot ceea ce doare.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și pe facebook , pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.

De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.