Walk&Shoot Fest | Eugen Rădescu: fotojurnalismul, este cea mai dură și, în același timp, cea mai sinceră formă de fotografie

Walk&Shoot Fest | Eugen Rădescu: fotojurnalismul, este cea mai dură și, în același timp, cea mai sinceră formă de fotografie

  • interviu

Ce reprezintă fotografia în viața și activitatea ta?

Fotografia este un mediu de expresie artistică așa cum este filmul, pictura, instalația sau orice alt suport prin care un artist își redă publicului ideile. Îmi place fotografia, de toate genurile și modurile, cu mici excepții cred că fotografia este cel mai democratic mediu de expresie.

Ce presupune curatoriatul în fotografie – ce se știe și ce nu se știe despre asta? Ce vom afla la discuția Rolul curatorului în fotografie cu Eugen Rădescu și Matei Bejenaru?

Curatoriatul în fotografie este precum procesul decizional și curatorial în orice alt mediu/suport artistic, în primul rând unul subiectiv și, mai apoi, unul bazat pe idee/concept care să redea cât mai fidel practica artistică și modul în care se lucrează într-o expoziție. Din discuția cu Matei vom afla lucruri legate de ceea ce înseamnă să faci o fotografie bună, exceptând procesul tehnic de producere a ei (care, pentru mine, nu este relevant), cum se poate expune fotografie și, mai ales, cum se poate afirma mai adânc un artist care este la început.

Cum se alcătuiește un portofoliu de fotografii și care sunt criteriile după care evaluezi un portofoliu? De ce e important un proiect ca Evaluările de portofoliu 1 la 1 în cadrul Walk&Shoot Fest?

Alegerea unui portofoliu de lucrări este foarte importantă pentru un artist pentru că este primul proces prin care ajunge să-și curatorieze propriile lucrări: atunci când un artist este chemat într-o expoziție/ portofoliu el este “pregătit” de către propriile sale alegeri, ce ar vrea să arate și ce nu, ce ar trebui expus și ce nu, dintr-o perspectivă subiectivă, artistul ajunge să arate public lucrările pe care el deja le-a curatoriat. Un portofolio review în cadrul WS este important tocmai pentru că oferă al doilea pas al alegerii lucrării, după cel prim, al fotografului, urmează alegerea în acord cu un “expert” a ceea ce înseamnă o practică artistică bună, în care trebuie investit mai departe.

Ce tip de fotografie te atrage cel mai mult și de ce?

Îmi place foarte mult fotojurnalismul, este cea mai dură și, în același timp, cea mai sinceră formă de fotografie – acolo nici aparatul, nici fotograful nu poate minți. Dar, orice formă de vizual îmi place așa că, pot spune că îmi place cam tot ce înseamnă fotografie.

De ce e importantă educația vizuală în general și educația fotografică în special?

Ca profesor universitar aș spune că orice tip de educație este foarte importantă, indiferent că este una discursivă sau vizuală, carență majoră pe care societatea românească o are acum. Din educația “generală” sau discursivă, din literatură, din cărți etc îți poți extrage cele mai bune idei și gânduri pe care le poți aplica în practica vizuală.

Ce aduce nou Walk & Shoot fest în peisajul de fotografie de la noi?

Walk & Shoot Fest este evenimentul care aduce împreună medii artistice diferite, oameni diferiți și oportunități pe care nu le poți găsi pe “piața” de fotografie de la noi, este un eveniment al celor pasionați de fotografie, fotografi și oameni interesați de București. În 2018, Walk & Shoot capătă un makeover și se împarte în două tipuri diferite de experiențe: