Votează până pe 11 septembrie unul dintre cele 3 proiecte românești aflate pe lista finală pentru Premiile Patrimoniului Cultural European

Votează până pe 11 septembrie unul dintre cele 3 proiecte românești aflate pe lista finală pentru Premiile Patrimoniului Cultural European

 

Trei proiecte culturale românești se află printre proiectele câștigătoare anunțate de Comisia Europeană pentru Premiile Patrimoniului Cultural European, finanțate prin programul Europa Creativă și organizate cu sprijinul organizației Europa Nostra, anunță Ministerul de Externe. Acestea au intrat astfel în cursa pentru obținerea Marelui Premiu, care va fi anunțat la Praga pe 26 septembrie.

În perioada 11 august – 11 septembrie, publicul poate vota pentru proiectul preferat aici 👉 vote.europanostra.org

Proiectele din România sunt:
Semne Cusute, inițiat de Asociația Semne Cusute – Ioana Corduneanu, care pune în valoare cămașa cu altiță, ca simbol al identității culturale românești și al valorilor noastre spirituale. Juriul a apreciat componenta de dezvoltare durabilă a proiectului, educarea tinerilor generații și atenția acordată femeilor ca păstrătoare ale meșteșugului și ale unor tradiții milenare;
atelierul-muzeu Scoala de la Piscu creat de Asociația Gaspar, Baltazar & Melchior – Adriana Scripcariu și Virgil Scripcariu, proiect distins prin păstrarea meșteșugului olăritului, implicarea comunităților locale, formarea tinerelor generații și combinarea datinilor străvechi cu arta contemporană;
proiectul de restaurare a Casei Libertății Religioase din Cluj Napoca – premiat atât pentru contribuția avută în regenerarea urbană și influențarea procesului de conservare a altor clădiri din zonă, cât și pentru promovarea toleranței și a dialogului intercultural.

📽️ Toate cele 31 de proiecte selectate pot fi vizionate aici.

📌 #România a câștigat Premiul Publicului la ultimele 2 ediții, prin proiectul de restaurare a Bisericii de lemn din Urși (2021), care a avut peste 7.000 de votanți și inițiativa Ambulanța pentru monumente (2020), cu peste 12.000 de susținători.

☑️ Premiile pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra, cele mai prestigioase premii europene în domeniul patrimoniului, se află anul acesta la a 20-a ediție.
☑️ Premiile identifică și promovează cele mai bune practici în conservarea și îmbunătățirea patrimoniului cultural, stimulează schimbul transfrontalier de cunoștințe în întreaga Europă, sporesc gradul de conștientizare și aprecierea publicului față de moștenirea culturală a Europei.
☑️ Premiile onorează în fiecare an până la 30 de realizări remarcabile de patrimoniu, printre care până la 5 Grand Prix-uri. Fiecare câștigător al unui Mare Premiu este răsplătit cu 10.000 EUR. În plus, există și un Premiu al publicului, oferit în urma unui vot online efectuat pe platforma Europa Nostra.

sursa text: Ministerul Afacerilor Externe

sursa foto: Europa Nova