Vineri la One World Romania 12

Vineri la One World Romania 12

 

Vineri, 22 martie, vă așteptăm cu proiecții și evenimente speciale la Cinemateca Eforie, Union, POINT, ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Pavilion 32 – Institutul Goethe.  

Pentru clipuri și imagini din zilele anterioare ale festivalului, vă invităm în galeria noastră virtuală de pe site-ul oficial.

De la ora 17:00 la POINT vă invităm la o nouă dezbatere pe tema principală a festivalului – Constituția de după Revoluție. Dezbaterea va scoate în evidenţă contrastul dintre temele constituţionale care ne preocupă azi (ordonanţele de urgenţă, separaţia puterilor în stat ori supremaţia legii) şi cele care ne-au frământat la începutul anilor ’90 (forma de guvernământ, garantarea proprietăţii private ori drepturile minorităţilor). La dezbatere participă Simina Tănăsescu, profesor de drept constituţional, Tiberius Tănase, jurist şi istoric, Péter Eckstein-Kovács, avocat pentru drepturile omului. Moderatorul discuției va fi  Codru Vrabie.
Cineastul israelian Avi Mograbi prezintă astăzi de la ora 20:30 la ARCUB documentarul „Între frontiere”. Documentarul chestionează politicile de imigrație aproape inexistente ale Israelului vizavi de refugiații africani, majoritatea provenind din Eritreea și Sudan, închiși într-un centru de detenție „în aer liber” din Israel. Folosindu-se de tehnicile teatrului oprimaților, Avi Mograbi pune în scenă o piesă despre condiția refugiaților, scrisă și jucată atât de către aceștia, cât și de către voluntari israelieni, în care rolurile sunt în permanență inversate și negociate pentru a le oferi ambelor tabere ocazia să experimenteze, prin artă, poziția celorlalți. După proiecție vă invităm să rămâneți alături de noi și Avi Mograbi, pentru o scurtă discuție despre film.
Astăzi găzduim și lansarea noului număr al revistei Film Menu – de la ora 21:00 la Cinema Union vedem alături de ei documentarul „Tăcerea este un corp în cădere”, iar de la ora 23:00 ne reunim în OTA pentru petrecerea de lansare. Din zecile de ore de home-movies rămase după moartea tatălui său, Jaime, Agustina Comedi reconstituie părți ale trecutului acestuia neclare pentru ea. Folosind inserturi sugestive din filmările personale, dar intervievând și persoane din familia și anturajul lui, realizatoarea e interesată să reveleze în primul rând un aspect puțin discutat de ceilalți, dar după toate aparențele extrem de relevant pentru personalitatea protagonistului – relațiile și iubirile lui homosexuale. După film, discutăm cu publicul și cu redactorii Film Menu – Călin Boto și Flavia Dima.
RECOMANDĂRILE ZILEI

„Libertate” | 18:00 | Cinemateca Elvire Popesco

Din secțiunea „Forme de justiție” vă recomandăm astăzi un super-film – „Libertate”, realizat de Guillaume Massart. Casabianda, o închisoare deschisă din Corsica, este înconjurată de păduri unde prizonierii se plimbă, de câmpii unde lucrează și de o plajă paradisiacă de unde își iau avânt, din când în când, în mare. Ce vom afla rapid este că majoritatea au comis fapte extrem de grave, despre care se vorbește puțin la nivelul societății. E vorba despre sex, e vorba despre familie, e vorba despre copii. Dar aceste persoane nu sunt prezentate ca niște monștri, deoarece regizorul Guillaume Massart are o relație directă și simplă cu ele, reflectând, în timpul filmării, la tot ceea ce descoperă împreună. În felul acesta, ne ajută să le întâlnim și noi și să ne depășim prejudecățile. Ne vom apropia, o dată cu ele, de niște întrebări extrem de subtile, într-un mod complex, fără simplificări.
În introducerea proiecției de vineri vor vorbi Excelența Sa doamna Michèle RamisAmbasadoarea Franței în Romania. După film, puteți sta de vorbă cu Guillaume Massart (regizor), Alexandra Mélot (editor) și Laura Andrei (judecător) iar Vanina Vignal va modera discuția.
Sâmbătă de la ora 13:00, documentarul va fi proiectat la POINT, iar după proiecție Guillaume Massart și Alexandra Mélot vor susține un atelier de montaj. Evenimentele sunt organizate în colaborare cu Périphérie și cu susținerea La Cinémathèque du documentaire.

„Zori de zi” | 18:00 | Pavilion 32

Din secțiunea „Familii contemporane” vă recomandăm astăzi documentarul „Zori de zi”, care va rula împreună cu scurtmetrajul românesc „Valea Jiului – Notes”. Vocea meditativă a regizoarei Carmen Torres ne plimbă printre figurile trecutului său, zăbovind peste frumoasele amintiri cu mama adoptivă, și ne aliniază unei odisei personale în căutarea mamei biologice. Momente decupate din viața de zi cu zi și scurte cadre impresioniste ne aduc în intimitatea unei explorări a realității din jur și a propriei persoane, chestionând relația sa cu cele două imagini materne pe care le descoperă. Simultan o celebrare a prezentului, a memoriei și a viitorului, „Zori de zi”e o fină observație a modului în care ceea ce ne înconjoară, oameni, locuri, lucruri mărunte, își lasă amprentele asupra noastră și a modului în care procesăm pierderea. Ce ne definește cu adevărat și cât de mult ne putem schimba? Într-un stil foarte personal și plin de viață, Carmen Torres urmărește cum trecutul ne împinge mai departe în a deveni și a întâlni oameni noi.

„Mallé în exilul său” | 20:30 | Cinemateca Eforie 

Din Competiția OWR 12 vă recomandăm „Mallé în exilul său”. Timp de 5 ani, Denis Gheerbrant l-a filmat, in viața lui de zi cu zi, pe Mallé Doucara. Mallé nu se încadrează în stereotipul „bunului imigrant” pe care ne-am putea aștepta ca un cineast să și-l aleagă. Nu e vorba, aici, de vreo capcană a „bunelor intenții”, fiind, în schimb, provocați să sondăm cele mai complexe aspecte ale societăților în care trăim. Mallé provine dintr-o familie nobilă aparținând grupului etnic Soninke, dintr-un mic sat malian, unde populația este puternic ierarhizată și împărțită în „oameni liberi” și „oameni captivi”- așa numiții sclavi. În Mali, el aparține înaltei societăți, e proprietar de un sclav, în timp ce în Franța e un sclav. În Mali, are o soție care nu îi iese din cuvânt, iar toate femeile din familia sa sunt circumcise. Între cele două lumi ale lui Mallé, cuvintele dintre aceşti doi bărbaţi capătă această valență schizofrenică. Fiecare conversație se sprijină pe realitatea imediată ce le devine comună cu fiecare întâlnire în parte: împreună creează acest documentar, ascultându-se reciproc – în timp ce noi ascultăm, odată cu ei.

Sâmbătă, de la ora 17:30 la ARCUB în Sala Arcelor, avem o dezbatere extrem de interesantă, care are ca punct de plecare acest film – „Migranții: experiențe, teorii, reprezentări”. Evenimentul este co-organizat în cadrul programului de burse „Spiru Haret”, finanțat de UEFISCDI, dedicat studierii diasporei și migrației.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și pe facebook , pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.

De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.