Viata dupa gratii – 12 mini-documentare experiment realizat de DocuArt in colaborare cu 12 detinuti din Penitenciarul Rahova

Viata dupa gratii – 12 mini-documentare experiment realizat de DocuArt in colaborare cu 12 detinuti din Penitenciarul Rahova

DocuArt pune la dispozitie gratuit, pe site-ul asociatiei (www.docuart.ro), 10 mini-documentare realizate in colaborare cu 12 detinuti inchisi la Penitenciarul Rahova.

In total, sunt 12 astfel de filmulete, realizate dupa un scenariu și regie proprie, ce funcționeaza ca un puzzle. Filmele vorbesc despre libertate, speranta, spiritualitate, reabilitare; vorbesc despre viata”, spune Daniela Apostol, project manager DocuArt.

Mini-documentarele au fost realizate in cursul iulie 2013, in cadrul proiectului “Viata dupa gratii”, finantat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, durata acestuia fiind de 3 saptamani.

S-a lucrat timp de 4 ore pe zi cu 12 cursanti, fiecare realizand cate un filmulet de maxim 3 minute.

Cursurile au fost impartite in teorie si practica: Am lucrat mult pe fotografie. Fiecare cursant detinut a primit un set de 30 de fotografii si pe ele am lucrat primele 5 zile din curs” – Daniela Apostol.

60 de detinuti si-au exprimat disponibilitatea de a intra in acest proiect, in final alegandu-se 12, cu varste intre 22 si 64 de ani.

Pedepsele lor – aveam sa aflu mult mai tarziu – erau dintre cele mai diverse, omor, talharie, trafic de droguri, nerespectarea regimului vamal (Tigareta 2) sau vatamare corporala” – Daniela Apostol.

Scenariile apartin in totalitate detinutilor. “Eu i-am ajutat doar sa le scrie intr-o ordine cat mai fireasca, fara sa ii influentez. Fiecare dintre cursanti a venit cu ideea scenariului scrisa pe hartie. Aveau notate inclusiv cadrele si unghiurile de filmare.

Si-au ales singuri melodiile din filmul lor… in doua, sau trei dintre acestea, muzica e facuta chiar de unul dintre ei, Jerry, unul dintre cei mai sensibili oameni pe care i-am intalnit. Sper sa ma reintorc in acest an tot la Rahova cu un proiect asemanator ” – Daniela Apostol.

Mini-documentarele pot fi vizionate aici