VELOSONICS: Rolul principial in critica actiunilor puterii il are societatea civila

VELOSONICS: Rolul principial in critica actiunilor puterii il are societatea civila

Bogdan Serban: Apatia civica poate pune in pericol functionarea democratica a unei societati, muzica (sau orice manifestare artistica) poate scoate “bipedul” autohton din confortul in diferentei? Cum? De ce?

Flavius Fabian/Velosonics: Apatia se poate traduce ca fiind ignoranta, iar ignoranta naste monstrii. Muzica este simtire, nicidecum ne-simtire. Muzica naste traire, nicidecum apatie.

In Romania, functioneaza/se aplica principiul libertatii de a critica actiunile puterii, cu scopul de a determina schimbarea deciziilor incorecte? Cum? De ce?

Da, in principiu exista libertatea de a critica actiunile puterii, dar in practica s-a demonstrat ca este ineficienta cand vine vorba de mecanismele legislative. Societatea civila poate influenta prin critici punctuale deciziile incorecte, daca exista un context politic prielnic, asa cum a fost si cazul Rosia Montana care a capatat amploare si a devenit un vehicol electoral speculat cu succes la momentul respectiv, si astfel scopul de stopare al deciziei de exploatare miniera a fost atins.

Rolul principial in critica actiunilor puterii il are societatea civila, nicidecum opozitia de partid.

Ce credezi ca a lipsit (daca a lipsit) din discursurile/oferta electorale(a) candidatilor la presendintie?

Frazele memorabile, pixelii albastri, lacrimile de crocodil … sarea si piperul.

Votul este obligatie/indatorire sau optiune civica? De ce?

Votul este un drept. Fie ca il exercitam sau nu, cu toate indoielile pe care le avem, ar trebui sa ne imaginam cum ar fi sa nu avem acest drept. Este o indatorirea morala fata de noi insine, dar moralitatea difera de la om la om.

 

 

Completati propozitia: sunt dezamagit de politica si de politicienii ultimilor 25 de ani, dar …

Am votat de ficare data si voi vota mereu, pentru ca orice majoritate care nu se teme ca poate fi rasturnata prin vot are potentialul sa devina o alta dictatura.

Caracterizeaza metaforic pe apaticii/indiferentii/comozii care nu vor vota pe 16 noiembrie.

„Plangaciosii de serviciu”.

Tu de ce votezi?

Vreau sa fiu masochist pana la capat.

Recomanda o piesa care sa se potriveasca cu timpurile politice ale zilelor noastre.

FOLCLOR de la Luna Amara.