Ultimul palat Cantacuzino, construit în perioada 1907-1914, a ajuns o ruină în loc de copia Trianonului de la Versailles

Ultimul palat Cantacuzino, construit în perioada 1907-1914, a ajuns o ruină în loc de copia Trianonului de la Versailles

COOPerativa TRADIȚIONALĂ.

La nord de Ploieşti, pe malul râului Prahova, mai există încă ruinele ultimului palat Cantacuzino. Un palat care trebuia să fie copia Trianonului şi care a fost completat de o suită de gradini şi fântâni, tot după modelul celor de la Versailles. Doar că după moartea lui Grigore Cantacuzino, palatul s-a degradat, iar astăzi, a ajuns aproape o ruina. (Digi 24)

Foto – www.monumenteuitate.ro

La câţiva kilometri de Poieşti, aproape pe paralela 45, în localitatea Floreşti, rezistă încă de mai bine de 100 de ani ruinele Palatului Cantacuzino care a fost lăsat în paragină. Un palat care a fost o capodoperă arhitectonică şi un colţ de rai pentru familia Cantacuzinilor.

Construit pentru Alice Cantacuzino

Viziunea arhitectului Ion D. Berindey împreună cu aspiraţiile familiei Cantacuzino au dus la construirea unui palat în stil eclectic francez. În 1907, Berindey la dorinţa lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul, un boier de viţă veche, foarte bogat şi iubitor de artă, care era ministru de interne la acel moment, începe construcţia unui palat ce trebuia să fie copia Trianonului de la Versailles. Dorința lui era să-l dăruiască nepoatei sale Alice Cantacuzino, așa că maiestuasa construcţie este terminată în 1914.

Foto – www.monumenteuitate.ro

Lucrările au fost făcute cu pietrari şi zidari din Franţa, iar palatul a beneficiat de toate cuceririle tehnicii din epocă, inclusiv betonul şi granitul, armate cu şină de cale ferată. Micul Trianon a fost construit pe trei nivele inegale: demisol, parter și etaj, iar pe fațada sudică, deasupra intrării în holul de onoare, se vede şi azi o sculptură în basorelief, reprezentând doi îngeri care poartă blazonul familiei. Palatul avea şi un sistem de încălzire centrală asemănător cu cel de la Castelul Peleș și mai multe săli de bal destinate oaspeților dornici de distracție.

După modelul parcurilor franțuzești, în fața palatului a fost construit un bazin cu apă și mai multe terase care coborau în trepte spre lunca raului, printr-un parc de 148 de hectare.

Continuarea + video – AICI