Ultima zi de One World Romania 12

Ultima zi de One World Romania 12

 

Duminică, 24 martie, se încheie ce-a de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania. 

Detalii despre filme și bilete, aici. 

(sursa: One World Romania)

Sâmbătă seara, Juriul Liceenilor a desemnat câștigătorul trofeului OWR12 – „O femeie captivă”, în regia lui Bernadett Tuza-Ritter. Cei cinci jurați au motivat alegerea făcută astfel:Documentarul câștigător ne-a impresionat profund, prin sinceritatea și curajul cu care regizoarea a abordat un subiect insuficient mediatizat. Cu cât patrundem mai mult in lumea protagonistei, asistăm la procesul său de dezumanziare, care se manifestă atât prin abuzuri emoționale, cât și fizice. În ciuda a tot ce a înfruntat, ea a rămas un spirit liber, fără să-și piardă umanitatea și speranța. În plus, maniera în care este prezentată permite publicului să empatizeze cu ea la nivel individual, și mai apoi, cu întreaga cauză. Astfel, sperăm ca acest documentar să încurajeze societatea să ia  atitudine în fața acestei situații inimaginabile”.

Duminică, începând cu ora 11:00 puteți viziona documentarele programate în locațiile festivalului. Față de programul anunțat deja avem trei proiecții suplimentare: de la ora 11:00 la POINT – „Yeshayahu Leibowitz în Ma’alot”, de la ora 12:00 la Cinemateca Union „Distanța dintre mine și mine” iar de la ora 13:00 tot la POINT – Sahia Vintage programul „Despre timp și vremuri”.

La Apollo111 am pregătit un eveniment special, în cadrul Zilelor Superscrieri – proiectăm documentarul „Chaco” de la ora 11:00, iar apoi discutăm despre Rolul oamenilor în jurnalismul de interes public cu Paula Căbescu (Centrul de Investigații Media), Victor Ilie (Inclusiv), Andrei Leonte (Info Sud Est), Andreea Pocotilă (Vice România) și moderatoarea Diana Oncioiu (dela0.ro).

De la ora 13:00 la ARCUB urmărim ultimul film prezentat în cadrul Retrospectivei Avi Mograbi – „Răzbună-mi unul dintre ochi”. După proiecție vă invităm să rămâneți la o discuție mai lungă cu regizorul israelian Avi Mograbi – despre filmele și cariera sa.

Astăzi avem programate la POINT și ultimele două dezbateri legate de tema principală a festivalului. De la ora 15:00 vorbim cu Angela Cristea și Cristian Diaconescu despre România în Uniunea Europeană – unde am ajuns după 12 ani de la aderare, ce s-a schimbat și cum evoluăm. Dezbaterea va fi moderată de Sorin Șerb. Cea de-a doua dezbatere are loc începând cu ora 18:00 și are ca temă „Pre-istoria publicității în România”. Vom discuta cu câțiva dintre pionierii agențiilor de publicitate din anii ’90 – Șerban AlexandrescuAlina Gavrilă-Borțun și Lucian Georgescu. Evenimentul va fi moderat de Raluca Feher.

După proiecția filmului „Martorii lui Putin” de la 16:30 la Cinema Elvire Popesco va avea loc dezbaterea Despre democrație în Rusia, la care vom discuta cu jurnalistul și activistul Oleg Kozlovsky și Armand Goșu.

Astăzi este programat și ultimul documentar din seria „work-in-progress” – de la ora 17:00 la Pavilion 32 – Institutul Goethe este programat filmul lui Victor Bulat  „Casa noastră”. Este documentarul de debut al tânărului regizor, așa că feedback-ul primit de la public după proiecție va însemna mult pentru procesul de definitivare a filmului.
 

RECOMANDĂRILE ZILEI

„Un proces stalinist”  | 20:30 | ARCUB

În cel mai recent documentar al său alcătuit din materiale de arhivă, Serghei Loznitsa explorează conceptul de justiție ca spectacol prin intermediul unuia dintre primele procese staliniste din anii ’30 intentat împotriva unor economiști acuzați că plănuiau o lovitură de stat împotriva guvernului sovietic. Calitatea de farsă a evenimentului istoric pe care Loznitsa îl (re)prezintă este evidentă atât pentru spectatorii de astăzi, conștienți de faptul că ceea ce urmăresc este o ficțiune pusă în scenă de Stalin și de procurorii săi, cât și pentru spectatorii de atunci, din sală, dar și pentru inculpații, procurorii și judecătorii participanți la proces, actori conștienți de rolul pe care trebuie să îl joace și fideli până la capăt scenariului asupra cărora s-au pus cu toții de acord în mod voluntar.

 

„Încă înregistrăm” | 20:30 | Cinemateca Eforie

Acest film este tentativa reușită a doi tineri activiști sirieni de a realiza un portret sensibil și complex al unei situații imposibile, care nu simplifică mizele războiului civil care le distruge țara și care pune întrebări existențiale într-o manieră universală. Nu vedem super-eroi, ci bărbați tineri care au devenit soldați ai unei cauze pierdute. Sunt foarte curajoși, au idealuri și sunt gata de orice pentru a și le apăra, dar în cadrul filmului ne apar ca persoane care ne seamană, cu speranțele lor, cu ezitările lor, cu descurajarea lor, chiar cu plictiseala lor și uneori arătându-și imaturitatea și o anumită nonşalanţă specifice vârstei.
De partea cealaltă a „graniței” (o stradă), la 500 de metri de acest infern pe pământ, în cartierele neasediate ale Damascului, viața „normală” continuă – văzând-o, ne dăm seama de nebunia regimului sirian și de schizofrenia din jur. Într-adevăr, nu există posibilitatea unui viitor în mijlocul unei asemenea violențe a statului. Datorită celor doi realizatori ai filmului, simțim și înțelegem acest lucru pe deplin.

 

„Gardul de la frontieră” | 13:30 | Cinema Elvire Popesco

Nikolaus Geyrhalter investighează în cel mai recent film al său una din cele mai ardente problematici ale societății contemporane: ce ne facem cu valurile de refugiați? Inspectând zona de graniță dintre Austria și Italia (mai precis, la Brenner), regizorul se interesează de urmările unei politici europene anti-imigranți, anume decizia de a instala un gard pe teritoriul de frontieră, un obstacol absurd și mai degrabă simbolic împotriva străinilor fără acte. Filmul e un corpus de portrete-interviu foarte diverse (vameși, distribuitorul de lapte, muncitori senegalezi sau un bătrân cu o fermă organică de animale), de comentarii esențiale care variază de la xenofobie reținută la eschivă neputincioasă și chiar militantism pentru cauza celor exilați din țara natală. Documentaristul nu se dezice nici de la momente de peisagistică pură, realizate – aidoma interviurilor – în stilistica planului-secvență și îmbinate într-un discurs fascinant despre locuri și oameni.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și pe facebook, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.

De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.