Tur ghidat | Uși Închise, Plicuri Deschise. Iosif Király

Tur ghidat | Uși Închise, Plicuri Deschise. Iosif Király

 

Cum funcționa arta contemporană românească în perioada comunistă? Vino să vizitezi expoziția „Uși Închise, Plicuri Deschise. Iosif Király – Lucrări timpurii, 1975 – 2000” alături de artistul Iosif Király și de curatoarea Ruxandra Demetrescu, care vor povesti în detaliu anumite aspecte legate de perioadele și contextele în care lucrările au fost create, în spatele ușilor închise în primul sfert de secol din activitatea artistică a unuia dintre cei mai apreciați artiști români contemporani.

TUR GHIDAT
SÂMBĂTĂ, 14 IULIE | 17:00 – 18:00 | MNAC, etaj 2
Pentru aceste tururi nu se percepe o taxă de ghidaj. Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu.

Marea majoritate a lucrărilor din cadrul acestei expoziții nu a fost expusă la vremea respectivă, ele fiind asumate și destinate încă de atunci unui public din alt loc sau din alt timp. Plicurile însă – o amintire tangibilă a mail-art-ului prezent și la noi în țară – constituiau o deschidere spre lumea „adevărată”, pe care artistul doar și-o putea imagina și o cunoștea doar indirect. Spre sfârșitul anilor ’80, acestea au început să fie urmărite de Securitate, deschise și/sau oprite din drumul lor înainte de a ajunge la destinatar.

Expoziția mai cuprinde fotografii, desene și obiecte realizate într-un interval cronologic ce se încadrează în istoria recentă: anii 1970 și 1980. Din perspectiva de acum, anii de după 1990 constituie o prelungire și încheiere a perioadei de început din cariera lui Iosif Király, fiind în același timp anii de deschidere și pătrundere reală în contextul artistic internațional și orientarea spre teme precum timpul, memoria, arhiva, care se regăsesc în creația sa până astăzi.

Pentru a ajunge mai ușor la muzeu, folosiți acest pin pe hartă:
Muzeul Național de Artă Contemporană
București 030167, România
https://goo.gl/maps/vZoZusiePi62.