Top 10 Best Movies 2014

Top 10 Best Movies 2014

1. Nebraska

Alexander Payne a reusit, intr-o poveste simpla de familie de astazi din America nevazuta si neauzita, intr-un film alb-negru, sa aduca pe ecran cateva teme foarte personale si universale in acelasi timp, tratandu-le cu un umor calm si cald. Un film duios si nostalgic, dar fara vreo secunda de melodrama.

2. Maps to the stars

David Cronenberg nu va fi iertat niciodata de Hollywood pentru acest film. Uneori e greu sa suporti curajul vecin cu cruzimea cu care Cronenberg demonteaza mecanismele industriei filmului. Nici copiii nu mai au vreo urma de inocenta in aceasta lupta crancena pentru prim plan care este Hollywood-ul.

Bonus: Robert Pattison e la al doilea film cu Cronenberg si arata ca poate sa fie mai mult decat un vampirache pentru posterele din camerele adolescentelor.

3. Only lovers left alive

Jim Jarmusch e un poet care-si permite sa abordeze tema vampirilor dintr-o perspectiva „romantica” in sensul pe care cuvantul il avea in secolul XIX: vampirul ca fiinta de geniu a caruie viata e o nesfarsita noapte petrecuta printre carti vechi si viniluri, in opozitie cu omenirea dezumanizata si redusa la o armata de zombie a carei viata e o nesfarsita zi intr-o lumea post-industriala dezolanta. O poezie de film. Bonus pentru publicul arthouse: desele referinte si citate erudite, de la Shakespeare la Jack White.

4. Boyhood

Un Linklater clasic, in care dialogul filosofic, de data asta intr-un cadru de familie americana contemporana, ramane punctul central. Impresionanta metoda de lucru a regizorului Richard Linklater care si-a filmat actorii pe parcursul a 12 ani, daca nu ma insel.

5. Snowpiercer

Sud-coreeanul Joon-ho Bong a adaptat o banda desenata frantuzeasca si a iesit un film de actiune foarte subversiv, foarte de stanga. Marx cred ca ar fi terminat vreo 20 de pungi de popcorn la filmul asta in care „lupta de clasa” are loc intr-un tren care se invarte fara oprire printr-un decor post-apocaliptic.

6. The Grand Budapest Hotel

Acelasi Wes Anderson, filmand cu acelelasi miscari de camera ca-n Royal Tenenbaums sau Moonrise Kingdom, in decoruri la fel de geometric gandite, cu personaje la fel de exact schitate si la fel de nevrotice. Dar si acelasi umor absurd, aceeasi candoare, aceeasi emotie la care n-ai cum sa nu raspunzi.

7. La grande bellezza

Iarasi un film-poezie, aparent fara vreo poveste coerenta, un exercitiu/omagiu adus lui Fellini. Paolo Sorrentino a riscat mult dar cred ca i-a iesit. Film videoclip, presarat cu maxime si cugetari inteligente, un decor decadent ca-n Roma antica de dinaintea invaziei barbarilor.

8. The Wolf of Wall Street

Cine putea sa demitizeze cu mai mult tupeu si extravaganta figura broker-ului, una din figurile mitice ale societatii de consum? Martin Scorsese, evident. Care ramane in nebunia lui hipnotica la fel de impasibil la critica sau la posibilitatea vreunui Oscar. Ca Scorsese ramane la fel de dement e lucrul care ma linisteste cel mai mult in istoria tumultoasa a anului cinematografic 2014.

9. Guardians of the Galaxy

Un blockbuster cu umor inteligent e fix ce le trebuia magnatilor de la studiourile Marvel pentru a termina un an plin de premiere.

10. Kraftidioten/ In Order of Disappearance

De cate ori nimeresc la un film norvegian cu un scenariu atat de inteligent si cu o imagine atat de ingrijita, a carui productie nu pare sa fi costat excesiv de mult, ma intreb iar si iar: La noi de ce nu s-o putea? De la filmele facute dupa Stieg Larsson, scandinavii continua sa scoata pe banda rulanta niste filme atat de creative incat Hollywood-ul cumpara aproape instant drepturile pentru remake-uri. E o lectie de invatat acolo.