#relevante2014. Subcarpati. Pielea de gaina revalorizeaza trecutul, subliniind prezentul printr-o arhitectura muzicala unica

#relevante2014. Subcarpati. Pielea de gaina revalorizeaza trecutul, subliniind prezentul printr-o arhitectura muzicala unica

Disclaimer: acesta nu este un clasament, ci o enumerare a realizărilor tinerei industrii muzicale alternative românești. Enumerarea conține doar albume/LP-uri/long play-uri și nu suratele mai mici EP-uri/extended play-uri.

Marea problemă a produselor culturale de calitate o reprezenta, până de curând, lipsa de accesabilitate la media tradițională – sub umbrela pretextului lipsei de audiență pentru tipul acesta de ofertă – și, bineînțeles, lipsa infrastructurii alternative de difuzori(radio sau TV).

Subcarpați au reușit, însă, să schimbe pardigma asta cu ajutorul singurului, aproape-liber-de-orice-filtru, canal de diseminare: internetul. Cum acest râu informațional este (încă) accesibil fără mari eforturi economice, tot așa Bean și trupa au decis să-l alimenteze cu propria creație, lansând gratuit fiecare album pe care l-au născut din 2010 până acum.

A fost/este o decizie providențială, pentru că a reușit să pună Subcarpați pe niște culmi de notorietate artistică nebănuite – milioane de view-uri pe youtube, sute de mii de followeri, concerte sold-ouț în țara și în afara ei.

Pielea de găină este rezultatul unor artiști cu har – genul acela de artist care caută să intre în contact cu intuiția pe care o are despre Dumnezei, dar ca să creeze nu poate rămâne în acest domeniu captivant dar imaterial, așa că se responsabilizează, încercând să găsească echilibru între comunicare mistică și munca de creație.

În mai multe cuvinte telurice: Pielea de găina revalorizează trecutul, subliniind prezentul într-o arhitectură muzicală unică: folclor-grime-hip-hop și pe alocuri jazz – totul fiind îmbrăcat în lirica lui Bean & Camarazii, cu un discurs ce va deveni (cel mai probabil) obiect de studiu în viitor pentru sociologi, lingviști și antropologi.

Albumul poate fi ascultat la Radio Cooperativa Urbană, singurul radio alternativ 100% Made In RO și poate fi descărcat gratuit de pe www.subcarpati.com

Bucata de rămas în cap: Subcarpați – Oamenii sunt încă frumoși

Bucata de pus în cap: Subcarpați – Dă cu arcu’ (cu Mădălina Pavăl)