Ștefan Lupu: „Din VISUL lumea va înțelege mai bine cum funcționează breasla noastră”

Ștefan Lupu: „Din VISUL lumea va înțelege mai bine cum funcționează breasla noastră”

Ștefan Lupu, actor de teatru și film și manager la Teatrul Mic,  joacă în VISUL (regia Cătălin Saizescu) rolul unui deținut care e distribuit într-o piesă de teatru și încearcă să se descurce bine pe scenă în această nouă ipostază.
Lansată în cinematografe pe 12 decembrie, comedia scrisă de Gabriel Gheorghe este inspirată din întâmplări reale și spune povestea unui actor din provincie (Vlad Logigan), nefericit și deseori umilit în carieră, care merge la penitenciar să monteze un spectacol cu deținuți, pregătindu-i pentru festivalul „Descătușare prin cultură”.

Ce-ți place cel mai mult la personajul „Fundulea” pe care-l interpretezi în VISUL, unul dintre deținuții care se apucă de teatru?

E un tip sensibil care ascunde multe lucruri, nu se poate expune în contextul respectiv, dar e acceptat de o trupă de teatru, o gașcă de pușcăriași care e aparent împotriva lui. „Fundulea” e un tip diplomat și subtil, plin de umor și iubire, altruist, creativ și e unul din cei care își folosește altfel inteligența, este un visător și un zburător.

Îmi place că e liber, chiar dacă are temeri vizavi de imaginea și caracterul lui în relație cu celelalte personaje, se simte bine, e deschis și însetat după cunoaștere și da, e un poet, un artist în felul lui, de asta se simte bine într-un mediu artistic.

Mă amuză imaginația lui, e un tip inteligent, are autoironie, ca actor amator reușește să-și bată joc de el, își permite luxul de-a experimenta în povestea cu actoria. În relație cu personajele are înțelepciunea necesară de-a aborda lucrurile printr-un filtru care are mult umor.

Cum a fost experiența de filmare, în special în Penitenciarul Rahova? Ți-au rămas întipărite momente anume sau vreo replică?

E frumos să filmezi și să te bucuri că cineva s-a gândit la tine. Aici a fost o chimie de la prima discuție, mă bucur că regizorul a avut încredere în mine și sper că i-am demonstrat că a avut dreptate să aibă încredere în mine.

Chiar și la penitenciar m-am simțit mai liber. Deși acolo a fost și bine și mai puțin bine.
Am văzut câteva priviri cutremurătoare, am auzit multe mesaje codificate, comentarii la adresa prezenței noastre acolo, mai ales că unii din colegi au fost recunoscuți.
Faptul că nu am avut telefon acolo m-a ajutat să-mi dau seama cât de dependenți suntem de telefoanele mobile.
La Rahova intri într-un univers care te frământă, auzi multe povești, plutește în aer o energie inexplicabilă, îți dai seama de parcursul sau traumele fiecăruia, înțelegi, poți să accepți sau nu, e un context greu sufletește, iar ca actori noi trebuie să ne facem meseria cât de bine putem.

Dar fiind o comedie, ne-am jucat, am avut multe momente de improvizație, sper că n-am stricat multe duble cu energia noastră. Dau un exemplu – atunci când Serghei folosește două fructe pomelo ne-am distrat cu toții…
Vizionând filmul am descoperit un moment de care uitasem complet – pentru că făcusem o improvizație, am văzut un cadru cu o privire încărcată de sensuri către unul din personaje și m-am bucurat de acel moment și de faptul că am avut libertatea de a improviza și de a mă simți bine.

O replică venită din partea lui Cătălin Saizescu e replica mea favorită: „La revedere litoral”, e plină de sensuri și de umor, se crease un fel de laitmotiv între noi cu replica asta.

Cum este VISUL pentru tine și care sunt principalele motive pentru care îl recomanzi publicului?

VISUL este un film bine făcut, cu mesaje puternice sociale, dar și din lumea teatrului și a filmului. Mulți actori au trecut prin contexte teatrale și pentru breaslă e chiar un film lipicios, iar acum toată lumea va înțelege ce se întâmplă cu breasla noastră, cum funcționează. Deși este o comedie, are accente la polul opus și asta îl face mai bogat și îi creează o paletă mai largă de înțelegere pentru oameni din domenii diferite care pot astfel să înțeleagă mai multe din ambele arte, teatru și film. M-am bucurat, am râs, mi-am lăudat colegii, am văzut niște actori profesioniști minunați aici, indiferent de roluri, s-a întâmplat totul cu bucuria de a lucra și de a fi împreună.
Nu e ușor să faci un film, să muncești 12-16 ore pe zi, iar rezultatul cred că e pe măsura implicării tuturor.
Am un sentiment de mândrie și apreciere pentru toți colegii care fac parte din distribuție.

VISUL este un film românesc de calitate, iar comediile bune sunt greu de făcut, e un film diferit de comediile care sunt pe piață, se adresează tuturor românilor, e pe înțelesul tuturor, are calitate, emoție, umor, dar conține și întrebări cu care pleci după ce vezi filmul ăsta și sper să vină cât mai mulți oameni care să vină să se bucure de un film făcut cu drag, cu sufletul și cu multă implicare.