Statele unite ale iubirii, din 20 ianuarie pe marile ecrane. Scurt film despre angoase

Statele unite ale iubirii, din 20 ianuarie pe marile ecrane. Scurt film despre angoase

Drama Statele unite ale iubirii, scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, ajunge în 20 ianuarie pe marile ecrane din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, unde a luat premiul pentru cel mai bun scenariu, și este unul dintre marii câștigători ai Polish Film Festival, luând premii pentru regie, montaj, costume, actor și actrița în roluri secundare.

Polonia, 1990. Vântul schimbării bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

Trailer:

Drama austeră a celor patru femei se revarsă în puțin peste o oră și jumătate de povești sortite eșecului de la bun început. “Nu încape îndoială că Wasilewski este una dintre cele mai promițătoare noi voci în cinematografie.”, citim pe CineVue, una dintre multele publicații care aplaudă filmul. Între efectele vieții trăite sub un regim comunist și o înțelegere și aplicare greșite a propriilor libertăți proaspăt dobândite, Statele unite ale iubirii este un film viu, despre natura umană și slăbiciunile ei.

“Statele unite ale iubirii este parțial inspirat din amintirile din copilărie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski. Filmat în tonuri pastel delicat-estompate, de Oleg Mutu, mult-căutatul director de imagine roman, debutul lui Wasilewski la Berlin combină rigoarea stilistică, intențiile serioase, cu o distribuție desăvârșită.”, citim pe Hollywood Reporter.

Cele patru femei din film sunt interpretate de nume sonore ale cinematografiei poloneze: Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka și Dorota Kolak. Statele unite ale iubirii a fost văzut în premieră în România anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde regizorul a fost prezent pentru a treia oară. Tomasz Wasilewski a ajuns prima oară în România în 2013, la TIFF, împreună cu filmul său de debut, In a Bedroom. În 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, câștigătorul premiului East of West la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary, și a plecat acasă cu Trofeul Transilvania pentru regie. Despre colaborarea sa cu directorul de imagine român, regizorul povestește că după vizionarea filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, de Cristian Mungiu, a știu că trebuie să lucreze cu Oleg Mutu. I-a trimis scenariul și, încă de la prima discuție după lectură, cei doi au știut că se vor înțelege de minune. “Am realizat că suntem interesați de aceleași lucruri în cinema. Oleg Mutu este jumătatea mea din punct de vedere cinematografic”, spune Wasilewski într-un interviu pentru Cineuropa.

“Statele unite ale iubirii ar putea fi aproape subintitulat Scurt film despre angoase, nu în ultimul rând datorită perioadei și locației ce sunt atât de apropiate de teritoriul Decalogului lui Krzysztof Kieslowski. Această tulburătoare creație a regizorului și scenaristului Tomasz Wasilewski, (…) este melancolică, și marcată de un umor negru minimalist.”, Screendaily.

Statele unite ale iubirii, o co-producție Polonia – Suedia, distribuit în România de Transilvania Film, va intra pe 20 ianuarie în cinematografe din toată țara.

Statele unite ale iubirii, reacții în presa internațională

Drama Statele unite ale iubirii, scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, ajunge în 20 ianuarie în cinematografe din București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

“Iubirea este un joc pierzător pentru cele patru femei din centrul acestei austere drame poloneze, un duș rece de bleak-chic european (…). Statele unite ale iubirii este parțial inspirat din amintirile din copilărie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski.” Hollywood Reporter
Polonia, 1990. Vântul schimbării bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.
“Statele unite ale iubirii nu este aici să te facă să te simți bine, dar povestea, adictivă ca un serial, te va ține cu siguranță în scaun”, spune Peter Bradshaw, pe The Guardian.

Filmul a avut premiera la Berlin, unde criticii s-au împărțit în două tabere – cei care l-au văzut ca pe o mărturie a efectelor vieții sub un regim autoritar, și cei care l-au perceput ca pe o poveste universală despre necomunicare și angoase. Cele două păreri nu se exclud, iar cunoașterea contextului istoric nu face decât să potențeze experiența vizionării.
“Stilul lui Wasilewski amintește de Kieslowski, Michael Haneke, sau Asghar Farhadi, observând viețile personajelor cu răceală, de la distanță, permițând astfel spectatorului să-și formeze propriile interpretări. “(Film Ireland Magazine)
Polonia aproape a fost ștearsă de pe suprafața pământului în 1939. După război, țara a rămas sub hegem

onie rusă, ca stat satelit, revoluția din 1989 aducând într-un final o nouă constituție și prea-mult așteptata libertate. Statele unite ale iubirii pare să pună întrebarea: Cum înțelegi și asimilezi libertatea după o viață trăită în reguli de conformism și tăcere?

Consensul de critică apare când vine vorba despre imaginea, semnată de cineastul român Oleg Mutu (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri): “Efectul este sufocant. O realizare splendidă.” (Irish Times) și jocul celor patru actrițe poloneze (Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka și Dorota Kolak): “Filmul datorează imens celor patru actrițe, în special personajului sfâșietor de singur interpretat de Julia Kijowska.” (The Film Stage)

Statele unite ale iubirii a fost văzut în premieră în România anul trecut, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde regizorul, deja un festival-darling, a fost prezent pentru a treia oară. Tomasz Wasilewski a ajuns prima oară în România în 2013, la TIFF, împreună cu filmul său de debut, In a Bedroom. În 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, și a plecat acasă cu premiul pentru regie. Statele unite ale iubirii a luat premiul pentru cel mai bun scenariu la Berlinale, și este unul dintre marii câștigători ai Polish Film Festival, cu premii pentru regie, montaj, costume, actor și actrița în roluri secundare.

“Având în vedere extraordinara maturitate a filmului, e clar că Wasilewski este un regizor care trebuie urmărit.” (Cinevue)
Statele unite ale iubirii, o co-producție Polonia – Suedia, distribuit în România de Transilvania Film, va intra pe 20 ianuarie în cinematografe.