Spectacole-atelier pentru lideri de sindicat și lucrători din comerț

Spectacole-atelier pentru lideri de sindicat și lucrători din comerț

Comunicat de presă

În zilele de 19, 20 și 21 iulie, echipa Platformei de Teatru Politic a realizat o serie de spectacole-atelier pentru lideri de sindicat și lucrători din comerț, la care au participat angajați din retail din București, Giurgiu și Ploiești. Spectacolele, desfășurate la sediul C.N.S. Cartel Alfa din București, au implicat activ publicul prin exerciții de teatru-dezbatere și teatru-forum și au avut ca miză discutarea problemelor cu care se confruntă persoanele care lucrează în hipermarket-uri și supermarket-uri. În cadrul atelierului, participanții și-au expus problemele, au exersat tehnici de apărare a propriilor drepturi, de soluționare în cazul unor situații abuzive cu care se confruntă la locul muncă și au elaborat strategii de solidarizare și creștere a coeziunii de grup și de implicare în activitatea sindicală.

Evenimentele sunt parte din proiectul „SOLIDAR – intervenție socio-culturală pentru lucrătorii din comerț”*, desfășurat de asociația O2G în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național**. Comerțul este domeniul de activitate din România cu cei mai mulți angajați (în jur de 800000), care se confruntă cu probleme specifice serioase – salariile în multe cazuri foarte mici, volumul foarte mare de muncă, cauzat inclusiv de lipsa cronică de personal, diverse abuzuri din partea clienților. În plus, în urma schimbării legislației muncii în 2011, forța sindicatelor și posibilitățile de negociere colectivă au scăzut. În acest context, proiectul își propune promovarea problemelor și drepturilor lucrătorilor din comerț și întărirea capacității acestora de auto-organizare și reprezentare.

Programul de spectacole-atelier va continua în luna septembrie cu alte cinci reprezentații în București, Constanța și Ploiești. Spectacolele-atelier reprezintă și un proces de cercetare participativă în vederea realizării unui spectacol de teatru politic, jucat de actori și actrițe profesioniste, care are în centru experiențele și perspectivele lucrătorilor din retail; spectacolul va avea premiera în luna octombrie, la Centrul de Teatru Educațional Replika.

*Echipa proiectului: Jo Brăilescu, Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara.

** Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.