Soldații. Poveste din Ferentari, cel mai curajos film românesc al anului și nu numai

Soldații. Poveste din Ferentari, cel mai curajos film românesc al anului și nu numai

 

Soldații. Poveste din Ferentari, regizat de Ivana Mladenovic, nu seamănă deloc cu filmele cu care suntem noi obișnuiți.
Soldații. Poveste din Ferentari este o docu-ficțiune care, la prima vedere, pare dintr-o lume complet paralelă cu a noastră, când, de fapt, e dintr-o lume total perpendiculară cu a noastră.
Soldații. Poveste din Ferentari se adresează, tot la prima vedere, oamenilor deschiși la minte, dar, de fapt, e mai mult pentru oamenii cu ochelari de cal, care n-au cum să iasă din sala de cinema fără să-și pună măcar un semn de întrebare.
Soldații. Poveste din Ferentari e un film pe care eu îl recomand tuturor, însă le recomand, totodată, celor cu ochelari de cal de merg să-l vadă să nu îi pună ștampilă din prima, ci să îl digere măcar câteva zile.

Soldații. Poveste din Ferentari spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul. Adrian Schiop şi Vasile Pavel Digudai interpretează rolurile principale.

 Filmul „Soldații. Poveste din Ferentari” este debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic și va rula de vineri în cinematografele din 18 orașe din țară. Proiecțiile speciale, în prezența membrilor echipei de producție, vor avea loc în Cluj-Napoca, Sibiu, Iași și București.

„Soldații. Poveste din Ferentari” va rula în București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Cinema & More Băneasa, Happy Cinema, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Buzău (Happy Cinema), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall), Constanța (Cityplex Tomis), Focșani (Happy Cinema), Gura Humorului (Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Lugoj (Cinema „Bela Lugosi”), Pitești (Cinema Trivale), Sibiu (Astra Film Cinema), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Suceava (Cinema Modern), Târgu Mureș (Cinema Arta), Timișoara (Casa Artelor) și Vaslui (Cityplex).

Regizoarea Ivana Mladenovic și co-scenaristul Adrian Șchiop, care interpretează și rolul principal, vor fi prezenți la proiecțiile de gală din Cluj-Napoca – vineri, 2 februarie, de la ora 20:00, la Cinema Victoria (eveniment prezentat în cadrul Cinematecii TIFF), Sibiu – sâmbătă, 3 februarie, de la ora 19:00, la Astra Film Cinema, și Iași – duminică, 4 februarie, ora 19:00, la Cinema Ateneu.

Evenimentul de la Cinema Ateneu din Iași va fi precedat de lansarea volumului „Soldații. Poveste din Ferentari”, începând cu ora 18:00.

O proiecție specială în prezența echipei va avea loc în București, la Happy Cinema, marți, 6 februarie, de la ora 19:00.

Producția a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián ce recompensează filmele care reflectă cel mai bine valorile şi realităţile comunităţii Lesbian, Gay, Transgender, Bisexual şi Intersex (LGBTI).

Pelicula a mai fost selectată în competiţii ale Filmfest Hamburg, Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), Reykjavik International Film Festival, CPH PIX și „Bright Future” a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, care are loc în perioada 24 ianuarie – 4 februarie.

În octombrie 2017, ea a fost recompensată cu Prix Découverte la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur.

„Soldații. Poveste din Ferentari” este adaptare liberă a romanului omonim scris de Adrian Schiop şi apărut la editura Polirom în 2013.

Scenariul este semnat de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, imaginea – de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, costumele – de Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj – Maria Andreescu. Producători sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic (Serbia), Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin (Belgia).