Sezonului România-Franța 2019 | Circulation(s) – expoziția cu o nouă perspectivă asupra artei contemporane

Sezonului România-Franța 2019 | Circulation(s) – expoziția cu o nouă perspectivă asupra artei contemporane

Cu ocazia Sezonului România-Franța 2019, Asociația Fetart în parteneriat cu Expo Arte, au lansat în premieră în România o ediție specială a Festivalului „Circulation(s)”. Proiectul este dedicat artiștilor tineri din Europa și propune perspectivă diferită asupra artei contemporane. În perioada 19 iunie și 14 iulie, vor expune la București 8 fotografi din 4 țări europene (Franța, Italia, Ucraina și România).

Organizat la Paris începând cu anul 2011, festivalul a fost vizitat de peste 266.000 de persoane. „Suntem încântați de faptul că Sezonul România-Franța a creat contextul realizării expoziției Circulation(s) în România. Am redescoperit aici artiști francezi pe care i-am văzut în Festivalul Circulation(s) de la Paris. Scenografia este superbă și originală, iar conceptul expoziției ne arată că fotografia este un martor al timpului nostru, dar și o artă aparte, în întregime,” a declarat Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului România-Franța.

Publicul bucureștean va putea admira lucrările artiștilor Hélène Bellenger, François Burgun, Umberto Coa, Mathieu Farcy, Prune Phi, Kateryna Snizhko, Mihai Șovăilă și Horațiu Șovăială până pe 14 iulie. Proiectul desfășoară în spațiul Rezidența BRD Scena9, de marți până vineri, între orele 16.00-20.00, sâmbătă și duminică între 13.00-20.00. Intrarea este liberă.

Expoziția Circulation(s) a fost inaugurată de Mihaela Păun, director al Centrului Cultural Expo Arte, Carine Dolek, coordonator general Circulation(s), Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului România-Franța și Anca Drăgoi, director executiv, Fundația9. “Suntem onorați să găzduim la Rezidența BRD Scena9 expoziția Circulation(s) ca parte a Sezonului România-Franța. Expoziția marchează, de altfel, o întâlnire firească între valorile și misiunea Fundației9 și cele ale festivalului Circulation(s): continua căutare de noi voci artistice, noi talente și susținerea lor pentru ca aceștia să-și poată explora și dezvolta potențialul artistic și creator și să-și poată expune creațiile către publicul larg în cele mai bune condiții.” a menționat Anca Drăgoi.

Centrul Cultural Expo Arte are drept obiectiv promovarea artelor vizuale prin intermediul unui limbaj contemporan, accesibil mai multor categorii de public. În acest context, prezența în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și organizarea unui eveniment cultural de amploare, în parteneriat cu un festival de renume din Paris, se pliază perfect strategiei culturale Expo Arte. „Prezența la București, Scena9, a Festivalului Circulation(s), în cadrul Sezonului România-Franța, ne bucură și ne onorează. Expo Arte, un centru cultural tânăr, dedicat artelor vizuale, nu putea să-și aleagă un partener mai potrivit decât un festival care promovează tinerii artiști fotografi din Europa. Fotografia deschide în fața noastră un univers nelimitat, un univers contemporan, dar ne poate da și o perspectivă diferită asupra trecutului și a istoriei. Acest parteneriat deschide premisele unei colaborări de lungă durată care se va materializa în realizarea la București a unui festival de fotografie contemporană”, a adăugat Mihaela Păun, director al Centrului Cultural Expo Arte.

Sezonul România-Franța se desfășoară în România până pe 14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate Franței. Pentru mai multe informații: www.sezonulromaniafranta.ro.

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

Mai multe informații, pe www.sezonulromaniafranta.ro