Scriitorul Pascal Bruckner vine la Gaudeamus

Scriitorul Pascal Bruckner vine la Gaudeamus

Institutul Francez sărbătorește cu ocazia târgului de carte Gaudeamus cea de-a 20-a aniversare a programului de sprijin pentru publicare „Nicolae Iorga”, ocazie cu care a publicat și o broșură dedicată traducerilor și traducătorilor. Două mari dezbateri vor reuni cititori, traducători, critici literari, dar şi editori francezi şi români în jurul textelor fundamentale traduse în România în ultimii 20 de ani. Institutul Francez îi are ca invitați anul acesta pe Pascal Bruckner, autor inconturnabil al literaturii franceze contemporane, Dominique Viart, eseist, critic şi profesor de literatură contemporană şi Hugo Pradelle, jurnalist la revista La Quinzaine littéraire.

 

Programul la București: 22 – 24 noiembrie

 Joi 22 noiembrie

Universitatea București, Facultatea de Filosofie

Ora 14.00: Intervenția lui Hugo Pradelle despre opera lui Max Blecher, moderată de Sebastian Grama

Universitatea București, Lectoratul francez

Ora 16.00: Intervenția lui Dominique Viart, moderată de profesorul Radu Toma

 

Vineri 23 noiembrie

Romexpo, sala Cupola, Bd. Mărăști, 65-67

Ora 11.00: Traducerea literaturii franceze, mize şi provocări, masă-rotundă

Un mod de a reaşeza traducătorul în centrul schimburilor dintre literatura franceză şi cea română. Care sunt metodele de abordare? Care sunt dificultăţile? Raportul cu autorul. Provocările re-traducerii.

Invitaţi : Magda Cârneci, scriitoare şi traducătoare, Daniel Nicolescu, traducător, Svetlana Cârstean, scriitoare şi traducătoare, Lidia Bodea, director general al editurii Humanitas / Moderator: Doru Mareş, traducător

Ora 16.00: Premiile literare franceze, o garanţie a succesului în străinătate?, masă-rotundă

Premiile literare decernate în această toamnă vor fi ocazia de a reveni asupra problematicii operelor franceze alese pentru publicare în România: un succes francez anunţă în mod automat un succes românesc? Premiile literare, excepţie culturală à la française, sunt ele un bun produs de export?

Invitaţi: Dominique Viart, eseist, critic, profesor de literatură franceză contemporană, Hugo Pradelle, jurnalist la revista La Quinzaine littéraire, Pascal Bruckner, Premiul Medicis, Premiul Renaudot, Magdalena Mărculescu, directoare editorială a Editurii Trei, Simona Kessler. Moderator: Laure Hinckel, consilier literar CNL

Librăria Kyralina, str. George Enescu nr.8

Ora 19.00: Sesiune de autografe cu Pascal Bruckner la noua Librărie Franceză Kyralina

 

Sâmbătă 24 noiembrie

Romexpo, sala Cupola, Bd. Mărăști, 65-67

Ora 11.00 : Lansarea traducerii cărții Fanatismul Apocalipsei la standul Editurii Trei – cu Pascal Bruckner

În cadrul vizitei în România, doi dintre invitații Franței la târgul de carte Gaudeamus vor merge și la Cluj, respectiv Sibiu. Pascal Bruckner va avea o sesiune de autografe la Librăria Cărturești din Cluj, joi, 22 noiembrie iar Hugo Pradelle o intervenție la Universitatea din Sibiu.

 

Invitații francezi

 

Pascal Bruckner

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este un celebru romancier şi eseist francez. Profesor invitat al universităților americane, Bruckner a ţinut, de asemenea, mai multe conferințe în cadrul Institutului de studii politice din Paris și a colaborat cu publicații precum Le Nouvel Observateur şi, în prezent, Le Monde. Descris adesea drept « filosof al actualității», Pascal Bruckner este cunoscut în România mai ales pentru romanele : Paria, Luni de fiere (adaptat la cinema de Roman Polanski), Hoții de frumusețe (Premiul Renaudot, 1997) și Copilul divin. Prima traducere a operei Fanatismul  Apocalipsei va fi lansată cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus, la standul Editurii Trei (stand nr. 16, parter)

Joi 22 noiembrie,  ora 19.00, Cluj : Sesiune de autografe şi întâlnire cu cititorii la librăria Cărtureşti din Cluj

Vineri 23 noiembrie, ora 16.00, Romexpo : Participare la masa-rotundă  « Premiile literare franceze, o garanţie a succesului în străinătate? »

Vineri 23 noiembrie, ora 19.00, Bucureşti : Sesiune de dedicaţii şi întâlnire cu cititorii la noua librărie franceză din Bucureşti Kyralina, Strada George Enescu nr. 8.

Sâmbătă 24 noiembrie, ora 11.00, Romexpo, stand nr 16 parter : Lansarea cărţii Fanatismul Apocalipsei, în prezenţa autorului.

Fanaticii Apocalipsei, Pascal Bruckner, Editura Trei, 2012

Să salvăm Pamântul, să pedepsim omul! Ecologia – o propagandă a terorii?

Preocuparea faţă de mediu a devenit un imperativ al zilelor noastre. Suntem atât de preocupaţi să salvăm lumea, încât grija noastră s-a transformat în fanatism. Protectorii mediului ne acuză neîncetat că “rănim planeta cu fiecare respiraţie”, că o consumăm și o distrugem în goana noastră nebunească după confort.

Ecologia a devenit o ideologie globală, cu preoţii, templele şi vocabularul ei demn de un nou catehism al catastrofei. Dar ce se află în realitate dincolo de această “scenografie a apocalipsei”?

Sub masca acestui discurs patetic despre mediu, omul nu se teme oare de propriul sfârşit?

O analiză pertinentă a fenomenului ecologic, care a căpătat o amploare uriaşă şi care ascunde, de fapt, atât o luptă încrâncenată pentru putere, cât și disperarea de a supraviețui.

 

Dominique Viart

Eseist, critic literar și profesor de literatură franceză, Dominique Viart este membru al Institutului Universitar Francez și Vice-Președinte al Societății de studiu al  literaturii franceze din secolul XX. Recunoscut îndeosebi pentru participarea activă la studiul literaturii franceze contemporane pe scena internațională, Dominique Viart s-a impus drept un veritabil militant pentru recunoașterea diversității și abundenței literaturii franceze din 1980 încoace. De curând, el  a coordonat publicarea unei lucrări despre  « Literatura franceză a secolului al XX-lea pentru cititorul străin » 

Mai multe detalii pe http://www.univ-lille3.fr/recherche/portraits/dominique-viart/

Joi 22 noiembrie, ora 16.00, Lectoratul francez al Universităţii Bucureşti : Intervenţie asupra mizelor literaturii franceze contemporane.

Vineri 23 noiembrie, ora 16.00, Romexpo : Participare la masa-rotundă  « Premiile literare franceze, o garanţie a succesului în străinătate? »

 

Hugo Pradelle

Specialist în literatură comparată, Hugo Pradelle este un jurnalist literar, membru al comitetului de redacție al celebrei reviste La Quinzaine littéraire. Preocupat în special de spațiile literare hispanice, Hugo Pradelle moderează La Quinzaine des libraires, emisiune difuzată pe internet din ianuarie 2011.

La Quinzaine des libraires : http://laquinzaine.wordpress.com/2011/11/17/la-quinzaine-des-libraires-n11-domaines-etranger-enfance-et-langage/

 

Joi 22 noiembrie, ora 14.00, Facultatea de  Filosofie din Bucureşti : Conversaţie pe tema figurii lui Max Blecher.

Vineri 23 noiembrie, ora 16.00, Romexpo : Participare la masa-rotundă « Premiile literare franceze, o garanţie a succesului în străinătate? »

Luni 26 noiembrie : Intervenţie la Universitatea din Sibiu.

Broșura poate fi descărcată aici

 

Libraria Kyralina

Noua librărie franceză din Bucureşti îşi va deschide porţile pe 23 noiembrie. Kyralina este o librărie unde cititorii își pot petrece timpul liber, cu familia sau cu prietenii. Este o librărie franceză generalistă cu autori clasici, dar şi laureaţi ai celor mai recente premii literare, autori contemporani mai puţin cunoscuţi, noutăţi din domeniul ştiinţelor umane, benzi desenate franco-belgiene, precum şi romane grafice. Copiii au și ei un spațiu dedicat, dar şi o selecţie vastă de cărţi, jocuri şi obiecte decorative originale. Librăria propune de asemenea o selecţie de cărţi în limba germană şi în limba română şi dispune de un salon de lectură ce poate fi amenajat şi închiriat pentru ocazii speciale, aniversări pentru copii, reuniuni.

 

 Comunicat de presă – Institutul Francez