Revoluția din Octombrie

Revoluția din Octombrie

Indiferent că ne place sau nu, că suntem comuniști, anarhiști, socialiste, tiermondiste, liberali sau sau sau, trebuie să recunoaștem că Revoluția din Octombrie rămâne un moment de cotitură în istoria întregii lumi. Nu a schimbat doar soarta Rusiei, pe a viitoarelor republici sovietice și republici socialiste est-europene. Apariția Uniunii Sovietice a modificat radical relațiile de muncă și raportarea la muncitori și muncitoare în occidentul capitalist. Și a fost motor și inspirație pentru o multitudine de lupte de liberare anticoloniale.
Până la sfârșitul anului, proiectăm la MACAZ – Bar Teatru Coop. o serie de filme despre revoluția rusă și războiul civil, care dincolo de redarea diverselor episoade ale acestor evenimente istorice, vorbesc de fapt despre receptarea revoluției sovietice în diferite contexte geografice și istorice. 

Am început acum două săptămâni, de aniversarea de 7 noiembrie, cu „Octombrie” de Serghei Eisenstein, continuăm marți, pe 21 noiembrie, cu Cercul de Film Politic: Comisara/Komissar(1967)

via david.schwartz