Sali pline la Les Films de Cannes à Bucarest

Sali pline la Les Films de Cannes à Bucarest

Partener media: COOPerativa URBANĂ

Actrița Sandrine Bonnaire, regizorul Amat Escalante, delegatul general al Festivalului de la Cannes – Thierry Frémaux, producătoarea Sylvie Pialat și actorul Christophe Paou s-au întâlnit cu publicul în acest weekend, Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul câtorva evenimente speciale. Proiecțiile de seară, majoritatea sold-out, au adus mii de spectatori la cele trei cinematografe ale festivalului: CinemaPRO, Studio și Elvira Popescu.

Proiecțiile continuă până joi, 31 octombrie, cu alte câteva premiere mult-așteptate și întâlniri cu Abdellatif Kechiche, regizorul premiat anul acesta cu Palme d’Or pentru La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2/ Adèle: Capitolele 1 & 2. Miercuri, cel mai titrat regizor al anului va fi prezent la proiecțiile de gală ale filmului său, la Cinema Studio (20.00) și CinemaPRO (20.45) și va sta de vorbă cu publicul. Cineastul va fi prezent și la proiecțiile a două dintre filmele sale anterioare La graine et le mulet, câștigător a patru premii César, și Venus Noire.

Joi, 31 octombrie, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu, Abdellatif Kechiche va susține un masterclass pentru studenții școlilor de film, pentru pasionații de cinema și profesioniștii din industrie. Intrarea este liberă.

Adèle: Capitolele 1 & 2,distins cu Palme d’Or și Premiul criticii – FIPRESCI, le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) și Emma (Léa Seydoux), două adolescente care descoperă împreună iubirea, dorința și suferința. Pelicula are „cele mai explozive scene explicite de sex între lesbiene din istoria recentă”, titra „Variety” după premiera de la Cannes. Fenomenala performanță a celor două actrițe a fost premiată cu două trofee Palme d’Or pe lângă cel oferit filmului, o excepție în istoria festivalului. Distribuitorul român al filmului este Independența Film.

Mii de spectatori sunt așteptați și la următoarele premiere românești ale filmelor de Cannes: Only Lovers Left Alive, filmul cu vampiri al lui Jim Jarmusch, Only God Forgives (r. Nicolas Winding Refn), cu Ryan Gosling pe afiș, A Touch of Sin (r. Jia Zhangke), premiat pentru scenariu la Cannes, All is Lost, debutul puternic al lui J. C. Chandor cu Robert Redford în rolul principal, Like Father, Like Son (r. Kore-Eda Hirokazu), distins cu Premiul Juriului, Grand Central (r. Rebecca Zlotowski), o poveste de dragoste cu Léa Seydoux și Tahar Rahim, sau Omar (r. Hany-Abu Assad), recompensat cu Premiul Juriului Un Certain Regard. În paralel, continuă proiecțiile din Retrospectiva Maurice Pialat, unul dintre cei mai pasionanți regizori au ultimelor decenii.

Programul complet Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat aici: http://www.filmedefestival.ro/2013/program-2/

***

Biletele la festival se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro și la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro și la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuții și masterclass-uri.

 Broșura dedicată Retrospectivei Maurice Pialat poate fi descărcată de aici

***

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Filmși Asociația Macondo.

 Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 și 31 octombrie, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.

 Programul complet poate fi consultat aici

Bazat pe un fapt real care a scandalizat opinia publică din Statele Unite în 2009, când un tânăr de culoare a fost ucis de un polițist alb, în stația de metrou Fruitvale din San Francisco, lungmetrajul de debut al lui Ryan Coogler a dat lovitura la începutul acestui an, când și-a adjudecat cele mai importante două premii la Festivalul de la Sundance: Marele Premiu al Juriului și Premiul Publicului. Ajuns în selecția Un Certain Regard, la Cannes, Fruitvale Station și-a mai adjudecat și Premiul de debut al secțiunii.

 O impresionanta dramă, Fruitvale Station îl urmărește pe tânărul de 22 de ani, Oscar Grant (Michael B. Jordan), în cele 24 de ore care au precedat fatala lui încrucișare cu polițiștii, pe 1 ianuarie 2009. Pentru cinefili, este una dintre puținele șanse de a-l vedea pe ecran mare, filmul neavând distribuitor în România.

 Și Steven Spielberg a fost selecționat de-a lungul timpului în competiția pe care a prezidat-o anul acesta la Festivalul de la Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest se întoarce la peliculele de început ale influentului regizor și producător american și prezintă singurul său film premiat la Cannes, The Sugarland Express (1974) o dramă inspirată de un caz real recompensată cu Premiul pentru scenariu, precum și pe unul dintre cele mai populare din cariera sa, SF-ul emoționant care a marcat generații, E.T. Extraterestrul, proiectat în închiderea festivalului de pe Coasta de Azur, în 1982. Spectatorii vor putea vedea și filmul cu care a debutat cariera fulminantă a lui Spielberg, Duel (1971), un thriller destinat televiziunii și lansat ulterior la cinema, în care tânărul regizor de 24 de ani orchestrează o cursă intensă pe autostradă. Intrarea este liberă la toate cele trei filmeȘi Cannes-ul i-a dedicat o seară specială președintelui juriului competiției, proiectând blockbuster-ul Jaws în aer liber, pe malul mării, în programul Cinema de la Plage.

 Festivalul începe cu proiecții de scurtmetraje românești care au fost la Cannes: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation) și O umbră de nor, de Radu Jude (Quinzaine des Réalisateurs). Regizorul Radu Jude se va întâlni cu publicul vineri, de la 15.00, la Cinema Studio, iar Tudor Cristian Jurgiu duminică, de la 12.00, la același cinematograf. După ce a impresionat Cannes-ul cu We Need tot Talk About Kevin (2011), regizoarea britanică Lynne Ramsay – membră a juriului competiției, anul acesta – și-a prezentat în secțiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs scurtmetrajul Swimmer. Filmul de 30 de minute va rula alături de cele două scurte românești.

 Alte 15 filme scurte românești au fost proiectate în paralel la Cannes, în Romanian Short Waves, un program necompetitiv prezentat în cadrul Short Film Corner, din Cannes Market, locul unde mii de profesioniști din industria cinematografiei se întâlnesc în fiecare an. Proiectul este coordonat de către Asociaţia Culturală Secvenţe. Cele 15 scurtmetraje, grupate în două calupuri, sunt semnate de regizorii Igor Cobileanski, Dorian Boguță, Andrei Crețulescu, Victor Dragomir, Mirona Radu, Ilinca Neagu, Goran Mihailov, Peter Kerek, Ioana Mischie, Luiza Pârvu, Eva Pervolovici, Napoleon Helmis, Alina Manolache, Gheorghe Preda, Anton Groves.

 Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje.

 Începând de vineri, 18 octombrie, s-au pus în vânzare bilete la toate filmele din programul festivalului. Tichetele se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro și la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro și la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar de la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la scurtmetraje și la filmele lui Steven Spielberg.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Filmși Asociația Macondo.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 și 31 octombrie, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.

________________________________________

PROGRAM

VINERI, 25 OCTOMBRIE

CINEMA STUDIO

15.00 – Scurtmetraje de Cannes 2013 (68’) – intrarea liberă

„Swimmer”, r. Lynne Ramsay (Quinzaine des Réalisateurs), „În acvariu”, r. Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation), „O umbră de nor”, r. Radu Jude (Quinzaine des Réalisateurs). În prezența regizorului Radu Jude

16.30 – „Van Gogh”, de Maurice Pialat (1991)

În prezența producătoarei Sylvie Pialat

20.00 – „Heli”, de Amat Escalante (Premiul pentru regie, Cannes 2013)

În prezenţa regizorului Amat Escalante

CINEMA PRO

16.30 – „The Bling Ring”, de Sofia Coppola (Un Certain Regard 2013)

18.30 – „Only God Forgives”, de Nicolas Winding Refn (Competiție, Cannes 2013)

20.45 – „Heli”, de Amat Escalante (Premiul pentru regie, Cannes 2013)

În prezenţa regizorului Amat Escalante

CINEMA ELVIRA POPESCU

15.30 „The Sugarland Express”, de Steven Spielberg (1974) – intrarea liberă

17.30 „Manuscripts don’t Burn”, de Mohammad Rasoulof (Premiul FIPRESCI Un Certain Regard 2013)

20.00 „Sous le Soleil de Satan”, de Maurice Pialat (Palme d’Or 1987)

În prezenţa producătoarei Sylvie Pialat

SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE

CINEMA STUDIO

10.30 -„Les Parapluies de Cherbourg”, de Jacques Demy (Palme d’Or 1964)

12.30 – „Duel”, de Steven Spielberg (1971) – intrarea liberă

*14.00 – „Maurice Pialat, l’amour existe”, de Jean-Pierre Devillers, Anne-Marie Faux (documentar, 2006)

*15.30 – „À nos amours”, de Maurice Pialat (1983)

Discuție retrospectivă Maurice Pialat. Invitați: Sylvie Pialat, Sandrine Bonnaire, Nick James, Răzvan Rădulescu.

* Un singur bilet asigură accesul la ambele proiecții și la dezbatere

19.00 – „Jimmy P (Psychotherapy of a Plains Indian)”, de Arnaud Desplechin (Competiție Cannes 2013)

21.30 – „Inside Llewyn Davis”, de Ethan Coen, Joel Coen (Marele Premiu, Cannes 2013)

CINEMA PRO

16.30 – „Fruitvale Station”, de Ryan Coogler (Prix de l’avenir, Un Certain Regard 2013)

18.30 – „L’Inconnu du lac”, de Alain Guiraudie (Premiul pentru regie Un Certain Regard)

Q&A cu actorul Christophe Paou și producătoarea Sylvie Pialat

20.45 – „Nebraska”, de Alexander Payne (Premiul de interpretare masculină – Bruce Dern, Cannes 2013)

CINEMA ELVIRA POPESCU

12.00 – „Police”, de Maurice Pialat (1985)

14.00 – „Polluting Paradise”, de Fatih Akin (documentar, 2012)

20.30 – „J’enrage de son absence”, de Sandrine Bonnaire (2012)

În prezența actriței și regizoarei Sandrine Bonnaire

DUMINICĂ, 27 OCTOMBRIE

CINEMA STUDIO

12.00 – Scurtmetraje de Cannes (68’) – intrarea liberă

În prezența regizorului Tudor Cristian Jurgiu

13.30 – „E.T. Extraterestrul”, de Steven Spielberg (1982) – intrarea liberă

16.30 – „Loulou”, de Maurice Pialat (1980)

18.30 – „Nebraska”, de Alexander Payne (Premiul de interpretare masculină – Bruce Dern, Cannes 2013)

20.30 – „Le passé”, de Asghar Farhadi (Premiul de interpretare feminină – Bérénice Bejo, Cannes 2013)

CINEMA PRO

16.00 – FILM-SURPRIZĂ

18.00 – „Jimmy P (Psychotherapy of a Plains Indian)”, de Arnaud Desplechin (Competiție, Cannes 2013)

20.45 – „Inside Llewyn Davis”, de Ethan Coen, Joel Coen (Marele Premiu, Cannes 2013)

CINEMA ELVIRA POPESCU

12.00 – Making of „Heli”, regia Martin Escalante (documentar) – intrarea liberă

13.00 – „Le garçu”, de Maurice Pialat

15.30 – „The Lunchbox”, de Ritesh Batra (Grand Rail d’Or, Semaine de la Critique 2013)

18.00 – „Los Bastardos”, de Amat Escalante (2008)

În prezența regizorului Amat Escalante

20.00 – „L’Inconnu du lac”, de Alain Guiraudie (Premiul pentru regie Un Certain Regard 2013)

În prezența actorului Christophe Paou

LUNI, 28 OCTOMBRIE

Sala de cinema a UNATC

10.30 Masterclass Amat Escalante. Moderator: Nick James, redactor-șef „Sight & Sound”. Proiecție making of „Heli”, de Martin Escalante – intrarea liberă

CINEMA STUDIO

14.00 – Romanian Short Waves 2013 (1) – intrarea liberă

16.00 – „Nader and Simin: A Separation”, de Asghar Farhadi (2011)

18.30 – „All is Lost”, de J.C. Chandor (În afara competiției, Cannes 2013)

20.30 – „Only God Forgives”, de Nicolas Winding Refn (Competiție, Cannes 2013)

CINEMA PRO

16.00 – „Duel”, de Steven Spielberg (1971) – intrarea liberă

18.00 – „The Lunchbox”, de Ritesh Batra (Grand Rail d’Or, Semaine de la Critique 2013)

20.45 – „Le passé”, de Asghar Farhadi (Premiul de interpretare feminină – Bérénice Bejo, Cannes 2013)

CINEMA ELVIRA POPESCU

14.00 „Polluting Paradise”, de Fatih Akin (2012)

16.00 „Vénus Noire”, de Abdellatif Kechiche (2010)

Q&A cu regizorul Abdellatif Kechiche

20.00 „L’Enfance nue”, de Maurice Pialat (1968)

În prezența producătoarei Sylvie Pialat

MARȚI, 29 OCTOMBRIE

CINEMA STUDIO

14.00Romanian Short Waves 2013 (2) – intrarea liberă

16.00„Manuscripts don’t Burn”, de Mohammad Rasoulof (Premiul FIPRESCI Un Certain Regard 2013)

18.30 „A Touch of Sin”, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu, Cannes 2013)

21.00 „Only Lovers Left Alive”, de Jim Jarmusch (Competiție, Cannes 2013)

CINEMA PRO

15.00 – „E.T. Extraterestrul”, de Steven Spielberg (1982) – intrarea liberă

17.00 – „All is Lost”, de J.C. Chandor (În afara competiției, Cannes 2013)

CINEMA ELVIRA POPESCU

14.00 „J’enrage de son absence”, de Sandrine Bonnaire (2012)

16.30 „Omar”, de Hany Abu-Assad (Premiul Juriului Un Certain Regard, 2013)

21.00 „La graine et le mulet”, de Abdellatif Kechiche (2007)

În prezența regizorului Abdellatif Kechiche

MIERCURI, 30 OCTOMBRIE

CINEMA STUDIO

12.00 Romanian Short Waves 2013 (1) – intrarea liberă

14.00 „Vénus Noire”, de Abdellatif Kechiche (2010)

17.30 „Fruitvale Station”, de Ryan Coogler (Prix de l’avenir, Un Certain Rergard 2013)

20.00 „Adèle: Capitolele 1 & 2”, de Abdellatif Kechiche (Palme d’Or 2013)

În prezența regizorului Abdellatif Kechiche

CINEMA PRO

16.30 – „À nos amours”, de Maurice Pialat (1983)

18.30 – „Only Lovers Left Alive”, de Jim Jarmusch (Competiție, Cannes 2013)

20.45 – „Adèle: Capitolele 1 & 2”, de Abdellatif Kechiche (Palme d’Or 2013)

În prezența regizorului Abdellatif Kechiche

CINEMA ELVIRA POPESCU

16.00 „Nous ne vieillirons pas ensemble”, de Maurice Pialat (1972)

18.30 „Grand Central”, de Rebecca Zlotowski (Un Certain Regard 2013)

20.30„A Touch of Sin”, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu, Cannes 2013)

JOI, 31 OCTOMBRIE

CINEMA STUDIO

14.00 Romanian Short Waves 2013 (2) – intrarea liberă

16.00 „La gueule ouverte”, de Maurice Pialat (1974)

18.00 „Grand Central”, de Rebecca Zlotowski (Un Certain Regard 2013)

20.00 „Like Father, Like Son”, de Kore-Eda Hirokazu (Premiul Juriului, Cannes 2013)

CINEMA PRO

16.00 – „Big Lebowski”, r. Joel și Ethan Coen (1998) – intrarea liberă

18.00 – „Like Father, Like Son”, de Kore-Eda Hirokazu (Premiul Juriului, Cannes 2013)

CINEMA ELVIRA POPESCU

11.00 – Masterclass Abdellatif Kechiche. Moderator: Scott Foundas („Variety”) – intrarea liberă

16.00 „Passe ton bac d’abord”, de Maurice Pialat (1978)

18.00 „Omar”, de Hany Abu-Assad (Premiul Juriului Un Certain Regard 2013)

20.00 „Adèle: Capitolele 1 & 2”, de Abdellatif Kechiche (Palme d’Or 2013) În prezența regizorului Abdellatif Kechiche