Program de duminică la One World Romania 12

Program de duminică la One World Romania 12

 

Duminică, 17 martie, în a treia zi a celei de-a 12-a ediții de One World Romania continuăm proiecțiile și evenimentele speciale în toate locațiile festivalului.

De la ora 12:00 vă așteptăm la POINT la o întâlnire extrem de specială cu câțiva regizori-producători-distribuitori de la ACIDChristian Sonderegger (regizor „Coby”), Diego Governatori (regizor „Ce nebunie”), Caroline Capelle (co-regizoare „În jungla teribilă”), Ombline Ley (co-regizoare „În jungla teribilă”) și Vanina Vignal (ACID-OWR) vor discuta despre programul ACID și alături de ei vom încerca să găsim modele pentru o distribuție mai bună a documentarelor românești. Detalii complete găsiți aici.
De la ora 14:00, alături de echipa filmului „TOUCH ME NOT” vă așteptăm în Sala Arcelor de la ARCUB la dezbaterea deschisă intitulată „Politicile corpului. Toate emoțiile sunt binevenite!”. Dezbaterea oferă publicului oportunitatea de a intra in dialog direct cu carismaticii protagoniști ai filmului, cu producătoarea Bianca Oana și regizoarea Adina Pintilie. Detalii complete găsiți aici. Dezbaterea va fi transmisă live pe CINEPUB.
Duminică aveți și primele șanse să îl cunoașteți pe istoricul Ian Buruma. De la ora 15:30 proiectăm la Cinema Elvire Popesco primul film al secțiunii pe care o prezintă în festival – documentarul „Durerea și mila” (regia: Marcel Ophüls, 1969). De la ora 17:00 la Librăria Humanitas de la CișmigiuIan Buruma participă la o discuție cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu și cu cititorii. De la ora 20:30 în Atrium-ul Institutului Francez va avea loc o dezbatere despre reprezentarea trecutului în filmul documentar, la care participă Ian Buruma, regizorul Radu Jude și istoricul Adrian Cioflâncă. Găsiți mai multe detalii aici. Dezbaterea va fi transmisă live pe CINEPUB.
Astăzi continuăm proiecțiile documentarelor din secțiunea Competiție, la Cinemateca Eforie.  De la 18:30 vedem „Înainte să se întoarcă tata” și o cunoaștem și pe regizoarea Mari Gulbiani. Apoi, de la ora 21:00, vă așteptăm la proiecția „Tatăl meu este fratele mamei” iar după proiecție la o scurtă discuție cu regizorul documentarului – Vadim Ilkov.
RECOMANDĂRILE ZILEI

Am avut un vis | 11:00 | Cinemateca Eforie

Din secțiunea Superfemei vă recomandăm documentarul „Am avut un vis. Avându-le drept protagoniste pe Daniela, activistă locală a unui partid italian și pe Manuela, deputat în parlamentul italian, filmul documentează transformările vieții politice din Italia ultimilor zece ani și tranziția amenințătoare către un nou tip de a face politică: populismul. Transformarea politică se manifestă atât prin atitudinea schimbată a alegătorilor față de acestea, cât și prin schimbările în propriile lor atitudini față de munca pe care o fac. Deși percepute inițial drept oameni obișnuiți care-și doresc să aducă o schimbare în bine în societatea italiană prin intrarea în viața politică, acum au ajuns să fie considerate simple membre ale unei clase privilegiate, cea a politicienilor, iar impactul pe care aceste etichete îl au asupra lor se întrevede în gândurile din ce în ce mai dese de a depune armele și a renunța la a mai încerca să facă politică. După film vă invităm să rămâneți la o scurtă discuție cu regizoarea filmului, Claudia Tosi, moderată de Cezara Grama din partea ExpertForum.

OrașGrădină | 18:00 | Pavilion 32 – Institutul Goethe

Din secțiunea „De la o țară la alta”, vă recomandăm documentarul italian „OrașGrădinăCentrul pentru imigranți și refugiați „CittaGiardino” e pe cale să se închidă. Doar câțiva adolescenți mai locuiesc aici, în așteptarea unui răspuns legat de vizele care le-ar permite să stea o perioadă în Italia sau măcar să fie transferați într-o altă țară europeană. Sunt tineri care au străbătut multe mii de kilometri pe apă pentru a ajunge în Europa, în căutarea unui loc unde viața să nu le fie pusă în pericol. Documentarul captează în primul rând această așteptare a lor, într-un spațiu aparent idilic, scăldat de soare și plin de verdeață. Protagoniștii, la rândul lor, se integrează pașnic în peisaj, de parcă i-ar fi aparținut dintotdeauna: ascultă muzică occidentală, agață fete pe internet, se tăvălesc în joacă prin grădină, râd, privesc sau uneori discută. Dacă nu am ști că asupra acestei stări de grație planează amenințarea întoarcerii în iaduri diverse am putea asista împăcați la această reprezentare a unui Rai terestru. După proiecție îl puteți cunoaște pe regizorul filmului, Marco Piccarreda, care va discuta cu publicul și cu Ana Cojocaru și Andreea Lupașcu din partea Centrului Național Român pentru Refugiați. Documentarul rulează împreună cu filmul „Țara noastră este a cuvintelor”.

Casa mea, în Libia | 16:00 | POINT 

Din secțiunea „După revoluții” recomandăm filmul „Casa mea, în Libia, al regizoarei Martina Melilli. Bunicii Martinei au fugit din Libia în 1970, după lovitura de stat a lui Muammar al-Gaddafi, și deși au devenit cetățeni italieni, inima lor a rămas alături de orașul tinereții lor, un Tripoli multicultural, bogat și pașnic. Dorind să exploreze locurile despre care i se povestiseră atât de multe încă din copilărie, dar neputând să obțină viză pentru intrarea în țară, protagonista abordează online un necunoscut, pe Mahmoud. Relația de prietenie care se naște între ei îi permite Martinei să descopere un oraș diferit de cel imaginat pe baza memoriilor bunicilor, răvășit de războiul civil recent, dar încă amintind de vremurile bune, în spatele multor straturi de rugină și scorojeală depuse în ultima jumătate de secol. „Casa mea, în Libia”vorbește – intim și emoționant – despre locul de refugiu de care cu toții avem nevoie, pe care îl numim „acasă”, chiar dacă uneori suntem conștienți că realitatea nu corespunde imaginii mitice pe care i-o păstrăm. O puteți cunoaște pe Martina Melilli la Q&A-ul ce va urma proiecției. Documentarul rulează împreună cu scurtmetrajul „Elefantul alb”.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și pe facebook , pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.

De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.