Peste 1.300 de piese din aur nativ, expuse la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după cinci ani

Peste 1.300 de piese din aur nativ, expuse la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după cinci ani

Peste 1.300 de piese din aur nativ sunt expuse, începând de marţi, la Muzeul Aurului din Brad, redeschis după ce a fost renovat, alături de alte peste o mie de eşantioane minerale, cele mai valoroase fiind două şopârle din aur, evaluate la peste trei milioane de dolari fiecare, informează Mediafax.

Foto: Mihai Marginean/Mediafax

Muzeul Aurului din municipiul Brad, judeţul Hunedoara, şi-a redeschis porţile, marţi după-amiază, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, după cinci ani în care a fost renovat.

Peste 1.300 de exponate din aur nativ din Munţii Metaliferi şi mai mult de 1.000 de eşantioane de minerale pot fi văzute la Muzeul Aurului din Brad, colecţia fiind supusă unui atent proces de expertiză şi evaluare, unele dintre piese fiind cotate la cel puţin 500.000 de euro, ca valoare de asigurare.

“În acest muzeu se află cele mai valoroase 4,5 kilograme de aur din lume. Unele exponate din acest muzeu au o valoare de asigurare de 500.000 de euro. Cunoaştem aurul mai mult în lingou, bijuterii, dar mai puţini cunosc aurul aşa cum l-a făurit Bunul Dumnezeu. Bijuteriile din adâncuri au fost scoase cu osteneala a peste 40.000 de mineri care au lucrat în zăcământul de la Barza, vreme de ani şi ani”, a declarat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, la inaugurarea muzeului.