Moebius: Democratia intr-o trupa este o minciuna

Moebius: Democratia intr-o trupa este o minciuna

chesti@naru’ lui Bogdan Serban

Bogdan Serban: Faceti, va rog, rezumatul personal al primului an Moebius.

Gabriel Kirmaier: Un an cu nopti plini de stele carora le-am oferit inima.

Stefan Eremia: A fost bine, se putea si mai bine, daca pana la anul nu se schimba ceva, eu ies din trupa, imi bag picioarele. Dar n-a fost rau.

Andrei Erdei: Chin, mandrie, letargie.

Bogdan Stavarache: Daca n-ar fi, nu s-ar povesti.

Andrei Tirca: Ingeri si demoni, mandrie si prejudecata, luna si doi bani jumate.

 Indie rock psihedelic post-punk revival, post-rock sau psy?

Gabriel: Bogdan, nu ziceai narcotic rock? Raman cu descrierea asta.

Stefan: Da, rock-narcotic-elegant-pentru-seri-cu-ploaie-sau-macar-vant.

Andrei: Ce zicea Stefi, asculta Kailash la casti intr-o seara cu ploaie sau macar vant, deci ploaie-macar-vant-rock. Narcotic rock e o definitie mai buna.

Bogdan: Psy Gangnam Style.

Andrei T: Da.

Ce inseamna, pentru fiecare dintre voi, muzica romanesca de pana in 2010? – nume, stari, reclamatii, etc.

Gabriel: Prima mea interactiune cu muzica romaneasca a fost cu Simplu. Am cumparat caseta, la mine in oras au adus doar doua si dimineata am stat la coada pentru ea. Tin minte ca in interior baietii au fost prezentati in pozitii de breakdance. Asta a fost in vremuri pre-Smiley. Apoi au urmat cativa ani de scepticism vizavi de trupele romanesti pana am devenit membru al unei trupe romanesti.

Stefan: Pai, The Amsterdams, ei sunt de prin 2005. Paula Seling, dar numai in weekendurile ploioase din luna lui marte. Iris si Felicia Filip. Dupa blocurile gri stam noi, majoritatea. Vita de Vie a vandut 1 milion de albume. E foame de bani, baieti. Nu stiu ce sa raspund, zau asa. Sa nu-mi iei niciodata dragostea.

Andrei E: Prima interactiune cu muzica rock live a fost cand aveam vreo 11 ani, la un concert destul de chill Directia 5, in Brasov. Tin minte ca mi-a placut destul de mult. Totusi, asta nu m-a oprit ca doua luni mai tarziu sa invat focos hora, la o petrecere de gimnaziu, pe melodiile Ca$$a Loco (cu dolar cred).

Bogdan: Niste ratati.

Andrei T: Tin minte ca printr-a 7-a fredonam de nebun O-zone “Dragostea din tei” la o petrecere de minori. Ma fascina linia aia vocala cu “Maaaai ahiiii, maaai ahuuuuuu”.

Acum, azi, ce este muzica autohtona?

Gabriel: Fiind o persoana care nu are si nu a avut niciodata vreun sentiment de nationalism sau la un nivel mic dorinta de a face parte unui grup social, tot ce inseamna autohton pentru mine nu poate fi decat foarte personal.

Stefan: Azi e ca un concurs de lapte gros pe clase, intr-un liceu de orasel mic, din provincie, asta de dragul romantismului. In sensul ca, daca n-ai spate, iei mentiune. Adica esti mentionat.

Andrei E: Muzica ce s-a “nascut si crescut” la periferia orasului Bucuresti, cu cat mai departe de centru cu atat mai bine, unde viata e grea, poti sa intri dar ai grija ce zici! Clujul se extinde mult totusi.

Bogdan: Niste ratati.

Andrei T: Cred ca trupele romanesti ar trebui sa frecventeze mai des salile de repetitii ( www.thespeakers.ro).

Ce-i cu piesa Roboti japonezi, nu demult declarati ca: „sunt putini cei care fac versuri bune în limba romana”.

Gabriel: Tocmai ieri ne gandeam sa schimbam versurile si s-o numim Japanese robots, de ce nu. Ne-a vizitat Adrian Spier, vocalistul trupei Velosonics si i-a placut foarte mult melodia. A zis ca suntem prosti ca nu o dam mai des.

Stefan: Roboti japonezi o sa revina, ori in romana, ori in engleza, dar o sa revina pentru ca are acel ritm extraordinar, incredibil, foarte senzational si nemaivazut in muzica alternativa, ritm ce te duce cu gandul la manele. Si ne miscam acum, repede, cat e vreme de gratare, degeaba o cantam iarna ca n-am facut nimic.

Andrei E: Versurile sunt o descriere deloc stilizata a unei crunte frangeri de inima. Toata actiunea se intampla la o petrecere drum and bass.

Bogdan: E ceva cu piesa Roboti japonezi, probabil inseamna ca cineva face versuri in limba romana.

Andrei T: Filmul “Cainele japonez”, care mi-a placut foarte mult de altfel, ducea lipsa de o coloana sonora. Ce piesa crezi tu ca s-ar fi potrivi pe fundal?

5 piese pe care le aveti fiecare pe/in telefonul mobil.

Gabriel: Nu ascult decat albume intregi, iar recent am ascultat pe repeat Paracosm de la Washed out. Ar fi fain sa iau vinyl-ul ca are un artwork foarte frumos.

Stefan: Mihaela Mihai- De-ai fi tu Salcie la mal, si albumul nou al lui Nutini, Caustic Love. Cam asta am ascultat zilele astea.

Andrei E: Shuffle-ul mi-a adus azi The Cave Singers – Gifts and the Raft, Belle and Sebastrian – Frunny little frog, Tame Impala – Alter Ego, Daft Punk – Giorio by Moroder si Tame Impala – Skeleton Tiger (se repeta pentru ca am multe multe melodii Tame Impala pe telefon).

Bogdan: Am downloadat un soft care iti permite sa gestionezi melodiile de pe iPhone fara itunes (fara sa faci sync). Am reusit sa sterg niste melodii, dar titlurile au ramas in continuare in libraria telefonului, deci nu stiu ce melodii mai am pe telefon si care sunt doar niste nume-fantoma.

Andrei T: Kindness “Swingin Party”, Arthur Veronicai “Na boca do sol”.

Completati, va rog, propozitia: democratia intr-o trupa/band este …

Gabriel: Nebunie totala !! Majoritatea formatiilor au un leader si un producator ca sa functioneze. Noi am zis “hai sa facem totul democratic!” si aparent merge. Dar e un razboi sonor.

Stefan: O minciuna! Pentru o reala fericire a membrilor unei trupe este necesara nimicirea democratiei ca fericire iluzorie a unui chitarist, spre exemplu. Chemarea adresata membrilor trupei de a nu-si mai face iluzii cu privire la conditiile lor este o chemare la abandonarea conditiei care necesita iluzii. Ca atare, critica democratiei este critica acestei vai a plangerii a carei aureola este democratia. Stii cum zic?

Andrei E: Din nou, cum a zis Stefi.

Bogdan: O formă de organizare si de conducere a unei societăti, in care poporul isi exercită (direct sau indirect) puterea intr-o trupa/band.

Andrei T: … egalitate intre bas, toba, voce. Chitarile mai la urma.

Rezolutii de an nou?

Gabriel: Mai multe festivaluri si cu un EP mai mult decat in primul an. Adica sa scoatem primul EP. Mai mult sex.

Stefan: Sa nu fumezi, sa nu bei, droguri sa nu iei.

Andrei E: Am avut, dar le-am incalcat pe toate deja. Of, tu, vointa slaba! Legat de trupa, pe langa EP as vrea efecte noi, pentru a ne extinde repertoriul de sunete, eventual sa ne cumparam o a doua chitara care sa fie un nemesis al chitarilor curente.

Bogdan: Eu ader la rezolutia Parlamentului European prin care Republica Moldova primeste dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeana.

Andrei T: Sa imi mut toba mai in fata pe scena.

Unde/cand vi se canta “la multi ani”?

Gabriel: La noi in palat. In Palatul Spayer, sambata, 10 mai. Cu Florentin din RATB, Ioana din Fine it’s pink, Oana din Poetrip, Spier din Velosonics. Nici nu mai zic de viori si violoncele, Alex Grajdeanu si Elena Stoica.

Andrei T: Eu sincer vin pentru Calin, la afterparty.

 Bogdan: Multi ani traiasca, multi ani traiasca, la multi ani, in chesti@naru’ lui Bogdan Serban la COOPerativa Urbana