Meaningful Scripts: un curs neconvențional de scenaristică, susținut de regizoarea și scenarista Andra Hera

Meaningful Scripts: un curs neconvențional de scenaristică, susținut de regizoarea și scenarista Andra Hera

Cursul neconvențional de scenaristică Meaningful Scripts inițiat de regizoarea și scenarista Andra Hera revine cu o nouă ediție, care va începe pe 20 aprilie.

Adresat celor care vor să-și descopere abilitățile de scenarist și să scrie o poveste cu potențial cinematografic, cursul oferă o abordare mai puțin obișnuită. Structura acestuia îmbină cunoștințele teoretice cu exerciții practice de scenaristică, folosind inclusiv unelte inspirate din actorie, scriere autobiografică și dezvoltare personală.

Meaningful Scripts propune participanților o călătorie interioară și o experiență profundă de autodescoperire prin intermediul propriilor povești de viață.

De-a lungul celor patru luni de ședințe săptămânale și două luni de vacanță, fiecare dintre participanți este susținut să își depășească temerile, eventualele blocaje și să ducă la bun sfârșit un scenariu de scurtmetraj valoros și relevant.

Înscrierile se pot face online până pe 5 aprilie: andrahera.com/ro/meaningful-scripts/.

Andra Hera lucrează ca regizor de film și scenarist în București.

După ce a obținut un masterat în Drept Internațional la Universitatea Paris 1, a decis să-și urmeze visul și să facă regie de film. A absolvit ESRA (Ecole de Réalisation Audiovisuelle) în Paris și apoi s-a întors în România pentru a lucra cu diferite companii de producție ca director de casting, asistent de regie sau producător executiv. Timp de aproape doi ani, a predat la Școala de actorie fondată de regizorul Florin Șerban. Aici și-a dezvoltat abilitățile regizorale, lucrând atât cu actori profesioniști, cât și cu actori neprofesioniști.

În 2017, a finalizat scurtmetrajul Granițe / Borders (Franța-România) – o relatare intimă și pătrunzătoare a despărțirii unui cuplu. După ce a avut premiera la Festivalul de Film Gent din Belgia, filmul a fost difuzat pe Canal+, a călătorit în întreaga lume și a fost nominalizat la Premiile Gopo 2019.

Cel mai recent film al ei, documentarul În mijlocul meu, vocea / The Things We Hide in Silence (2021) urmărește două personaje de-a lungul unei terapii vocale care le provoacă să se confrunte cu modul în care tiparele familiale, memoria subiectivă și vocile altora le-au modelat identitatea. Documentarul a fost nominalizat la Premiile Gopo 2022.

În prezent, dezvoltă două proiecte de lungmetraj ficțiune. Este, de asemenea, fondatoarea proiectului Meaningful Scripts, curs și atelier de scenarii care se întinde pe o perioadă de 6 luni, conceput pentru cei care își doresc să își descopere abilitățile de scenarist și să scrie o poveste cu potențial cinematografic.

Calendarul cursurilor : 20 aprilie – 22 septembrie (iulie și august fiind luni fără cursuri, în care participanții scriu drafturile de scenariu).

Deadline înscrieri: 5 aprilie

Fiecare dintre cele patru module este conceput astfel încât să fie un parcurs firesc.

Primul modul se va concentra pe elementele de bază ale scrierii unui scenariu. În paralel, vom explora diferite experiențe care și-au lăsat amprenta asupra ta şi vom sonda consecințele lor. Treptat, navigând printre povești și trăiri, vom defini pas cu pas o premisă a scenariului şi vom începe să construim fundația poveștii.

Al doilea modul se va focaliza pe construcţia de personaj, pe intrigă şi pe atmosferă. Vom căuta să aflăm cum putem crea personaje puternice, interesante, care să ne emoţioneze. Apoi, ne vom pune întrebări esenţiale precum: care este centrul de greutate al poveştii tale şi ce vrei  să spui cu povestea pe care ai ales în final să o dezvolţi?

Cu al treilea modul vom începe efectiv scrierea poveştii, pornind de la un sinopsis, apoi învăţând să vizualizăm şi să scriem  secvenţele care compun scenariul. Vom insista asupra lucrului cu mintea, astfel încât să ne asigurăm focusul şi disponibilitatea emoţională necesară actului creativ. Îl vom încheia cu întâlniri individuale între fiecare cursant și Andra, însoțite de feedback pe proiecte.

Al patrulea modul se va axa pe scenariile scrise. Vom alege secvenţe-cheie şi le vom pune în scenă pentru a le vedea şi auzi „live”. E un exerciţiu care are potenţialul de a evidenţia liniile de forţă ale scenariului dar şi punctele asupra cărora e nevoie să revenim. În final, vom analiza împreună cu cei interesaţi direcţiile posibile pentru a scoate scenariul în lume.