Luna Amară: Deschidem gura atunci când vedem, simţim sau trăim o nedreptate socială

Luna Amară: Deschidem gura atunci când vedem, simţim sau trăim o nedreptate socială

 chesti@naru’ lui Bogdan Șerban : LUNA AMARĂ

13 ani de Luna Amară. Care e lecția anilor ăstora, pe care trupa și individualitățile ce o compun au învățat-o?

Că trebuie să rămâi întotdeauna sincer şi loial muzicii pe care vrei s-o cânţi, că fără cei care te ascultă eşti doar un muzician singur şi că cel mai fain e când muzica şi mesajul social găsesc o cale de a merge împreună.

Pentru că sunteți o trupă implicată social, credeți că muzica plus activismul pot schimba perspectiva? Cum?

Da, credem asta. Dacă muzica atinge oamenii, la fel îi atinge şi mesajul conţinut în ea. Nu suntem doar muzicieni, suntem şi cetăţeni în România şi e datoria noastră de cetăţeni să deschidem gura atunci când vedem, simţim sau trăim o nedreptate socială. Cu atât mai mult, atunci când putem deschide gura în faţa a sute sau mii de oameni.

Salvați Vama Veche, Roșia Montană, Delta Dunării etc. E greșit predicatul? Dacă da, înlocuiți-l cu altceva.

Predicatul nu e greşit deloc. Dar sunt atâtea locuri de adăugat lângă Roşia Montană sau Delta Dunării … cum ar fi Bârlad, Arad, Oradea, Timişoara, Constanţa – toate ameninţate de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Aşa că poate mai simplu de spus ar fi: Salvaţi România.

Mai e valabila azi afirmatia lui Mihnea Blindariu: “Nu poți vinde adevăr în România”?

Vedem, în continuare, politicieni ambalând minciuni şi servindu-le naţiunii la televizor, vedem atâtea legi strâmbe prezentate ca unica salvare. Da, nu poţi vinde adevărul în România. Nu-l poţi vinde niciunde. El există oriunde, în noi şi în jurul nostru. Aflaţi-l şi rostiţi-l.

Faceți muzică de suficient de mulți ani încât să fi identificat clișeele rockului de la ei sau de la noi. Pentru ochii și urechile neantrenate, care sunt stereotipurile genului ăstuia muzical, pe care trupa Luna Amară le-a recunoscut până acum? 

Hmm…interesantă întrebare. Repetarea obsedantă a refrenului ar fi un clişeu, dar asta e valabil în orice gen. La fel stă treaba şi cu lălăiala de tipul “uouoooo” sau “ieeeeieeeiiii”, când n-ai ce spune în versuri. Însă, în general, clişeele astea apar când rock-ul autentic devine doar baladă cu solo pentru nişte băieţi îmbătrâniţi prematur…

 Completați expresia: azi, rock-ul românesc …

… e brăţară de aur! Nu, nu, glumim!…Azi, rock-ul românesc e foarte interesant, plin de o grămadă de trupe bune, populat intens de zeci de genuri şi subgenuri, dar aproape complet ignorat de presă. Dar ne descurcăm şi aşa.

Identificați o piesă din repertoriul Luna Amară care a fost scoasă din playlistul obișnuit de concert sau care n-a fost cântată live niciodată.

Nu există nicio piesă pe care să n-o fi cântat live măcar o dată. Cât despre restul, de-a lungul vremii au picat din playlist-uri, din motive diverse şi inexplicabile (sau foarte explicabile chiar!), Cui şi Spin, Unfed, Simplify my Spider, Antidot, Cuba, Your Garden, Stare de Graţie, Versus, Little Sun, Toţi la fel, Umbră Copil, La vedere, Luni de Fiere, Tanagra Noise. Unele dintre piese s-au întors pentru o vreme în playlist, apoi au dispărut iar. Şi probabil vor mai apărea din nou, depinde de ce nostalgii ne mai apucă şi pe noi…

Exercițiu de imaginație: dacă Luna Amară ar fi o materie de școală, care ar fi prima lecție pe care ați preda-o?

Ar fi mai multe lecţii, una nu ajunge. Ar fi “Despre mesajul social-politic”, cu Mihnea. “Despre metafora lirică”, cu Nick. “Fizică şi distors”, cu Şerban. “Cât de multă muzică poţi descoperi într-o viaţă?”, cu Sorin. Şi “Însemnătatea vinil-ului în viaţa tobarului român”, cu Răzvan.

După “Asfalt”, “Loc Lipsă”, “Don’t let your dreams fall asleep” și “Pietre în alb” ce urmează și când?

 Un album nou pe care îl compunem chiar acum. Şi ne dorim destul de mult un DVD. Nu ştim când precis, că nu lucrăm contra timp, dar cu siguranţă ambele, până la sfârşitul lui 2014.