Luna Amara: Puterea trebuie sa moara pentru ca oamenii sa poata fi liberi

Luna Amara: Puterea trebuie sa moara pentru ca oamenii sa poata fi liberi

Luna Amara este, dupa capul nostru, cam cea mai patrioata trupa de pe la noi din tara. Asa ca la chestionarul civic de azi ne raspunde nimeni altul decat chiar Mihnea Blidariu, despre care nu credem ca mai e nevoie de vreo prezentare. Va dam doar 3 cuvinte cheie: Salvati Rosia Montana.

Bogdan Serban: Apatia civica poate pune in pericol functionarea democratica a unei societati, muzica (sau orice manifestare artistica) poate scoate “bipedul” autohton din confortul indiferentei? Cum? De ce?

Mihnea Blidariu/Luna Amara: Poate sa-l scoata, daca artistul e dispus sa “riste”. Daca artistul vine din zona muzicii comerciale, n-o sa se prea riste. Daca e om ca toti ceilalti, cel mai probabil da. De ce? Pentru ca muzica e emotie, muzica e empatie, toleranta, libertate si solidaritate umana.

In Romania, functioneaza/se aplica principiul libertatii de a critica actiunile puterii, cu scopul de a determina schimbarea deciziilor incorecte? Cum? De ce?

Se aplica, dar nu prea functioneaza. Problema e cand “puterea” face pe surda, intentionat. Sau se foloseste de presa din lesa ca sa arunce cu noroi in tine. Sau instituie un climat de frica, pe diferite paliere sociale – a se vedea saracia, coruptia, rasismul institutionalizat. Puterea trebuie sa moara, pentru ca oamenii sa poata fi liberi.

Ce crezi ca a lipsit (daca a lipsit) din discursurile/oferta electorale(a) candidatilor la presedintie?

Aplecarea spre problemele reale ale societatii si spre paturile sociale cele mai defavorizate, o gandire independenta in ceea ce priveste politica externa (toata lumea se ia in brate ba cu NATO, ba cu Rusia, ba cu China, ba cu SUA…), o linie ferma de respingere a oricarui proiect industrial-economic ce pune in pericol mediul si sanatatea (mai ales minerit cu cianuri si gaze de sist) si – cel mai mult si cel mai mult! – umorul.

Votul este obligatie/indatorire sau optiune civica? De ce?

Votul este un drept al fiecaruia pe care fiecare e liber sa-l foloseasca sau nu, dupa cum crede de cuviinta. Asadar, votul e o optiune civica. Nimanui nu-i poate fi interzis dreptul de a vota, tot asa cum nimeni nu poate fi obligat sa voteze, daca nu doreste.

Completeaza, te rog, propozitia: sunt dezamagit de politica si de politicienii ultimilor 25 de ani, dar …

… sunt si mai dezamagit de romanii care, inca, se lasa pacaliti de ei.

Caracterizeaza-i, metaforic vorbind, pe apaticii/indiferentii/comozii care nu vor vota pe 16 noiembrie.

Nu cunosc motivatiile si opiniile politice ale fiecarui cetatean care alege sa nu voteze pe 16 noiembrie, asa ca nu ma pot exprima, metaforic sau nu.

Mergi la vot?

Eu imi anulez votul, pentru ca nu am incredere in niciunul dintre candidati si pentru ca am inceput sa cred mult mai mult in democratia participativa decat in cea reprezentativa. Nu in ultimul rand, cred ca rolul politic al presedintelui este prezentat exagerat si ca avem nevoie de o noua Constitutie care sa spuna clar daca suntem republica prezidentiala sau parlamentara.

Recomanda-ne o piesa de-a voastra care sa se potriveasca cu timpurile politice ale zilelor noastre.

“Oameni Noi” (Luna Amara).

 

 

chesti@naru’ lui Bogdan Serban