kimæra – metainstalație interactivă | proiect special NAG#15 în București și Arad

kimæra – metainstalație interactivă | proiect special NAG#15 în București și Arad

kimæra
Artiști: gH / Bogdanator / Alex Halka / reVoltaire
– proiect special NAG#15 –
15.10 – 01.11.2021 – kinema ikon, Muzeul de Artă Arad
vernisaj în cadrul MAFA8 – Media Art Festival Arad: vineri 15 octombrie, ora 19:00
26.11.2021 – 23.01.2022 – Rezidența BRD Scena9 București
vernisaj: vineri 26 noiembrie, ora 19:00
„kimæra este o metainstalație interactivă care combină old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentată, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligența artificială, cu levitația unui automaton îmblănit învăluit în miros de zahăr ars. kimæra sau cum arată haosul privit de la o distanță confortabilă.” – Călin Man (reVoltaire), unul dintre cei patru artiști care au realizat instalația kimaera.
Ediția aniversară NAG#15 celebrează 51 de ani de activitate ai grupului de artă experimentală kinema ikon din Arad cu proiectul special NAG#15 – expoziția kimæra. Expoziția de la Arad prezintă cele 4 elemente din instalația kimæra inserate în spațiul de prezentare al lucrărilor din cadrul MAFA8. Utilizând materiale, mijloace de realizare și medii diferite, cei 4 artiști au creat moduli autonomi ca formă și conținut, o dată cu relocarea în spațiul Rezidenței BRD Scena9 aceștia vor fi interconectați în forma kimærei. Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Artă Arad în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor și a Media Art Festival Arad – MAFA8 2021 și va fi itinerată la București în spațiul Rezidența BRD Scena9 la sfârșitul lunii noiembrie.
kinema ikon este cel mai vechi grup activ de artă experimentală din România. Fondat în 1970 ca atelier multimedia la Școala de Artă din Arad, este găzduit în prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cei peste cincizeci de ani de existență sunt rezultatul unui echilibru optim între proiectele participative, colaborative sau de grup și lucrările individuale. Ceva între satisfacția creației colective și satisfacția egoismului auctorial. Prin urmare, marca stilistică a kinema ikon apare din abordarea interdisciplinară a unui anumit mediu (film, video, hipermedia) cu instrumentele specifice diferitelor domenii în care sunt activi membrii săi (artiști, scriitori, arhitecți, fotografi, muzicieni, programatori, etc.)
Proiectul special NAG#15: kimæra este produs de kinema ikon împreună cu Asociația Ephemair și este co-finanțat de Fundația9.
Evenimentul NAG – Noaptea Albă a Galeriilor programat inițial la data de 15-16-17 octombrie se va desfășura în acest an restricționat într-o parte din orașele anunțate, pe fundalul pandemiei COVID-19. La București ediția aniversară NAG#15 va fi reprogramată în format online la data de 13 noiembrie.