Joi la One World Romania 12

Joi la One World Romania 12

 

Joi, 21 martie vă așteptăm cu proiecții și evenimente speciale la Cinemateca Eforie, Union, POINT, Cinema Elvire Popesco și Pavilion 32 – Institutul Goethe. Continuăm astăzi seria documentarelor din Competiție, Retrospectiva Michel Khleifi, Marcajele lui Ian Buruma și Made in Romania.

Pentru clipuri și imagini din zilele anterioare ale festivalului, vă invităm în galeria noastră virtuală de pe site-ul oficial.

De la ora 18:00 la POINT vă invităm la una dintre dezbaterile pe tema principală a festivalului –„Abrogarea articolului 200 – Scoaterea homosexualității din Codul Penal. Povești din anii ’90”. Vom vedea în premieră materiale filmate din arhiva organizației ACCEPT. La eveniment vor participa Florin Buhuceanu și Péter Eckstein-Kovács, iar detaliile complete le puteți afla de aici.
Din secțiunea „Marcajele lui Ian Buruma” prezentăm de la ora 20:30 la POINT documentarul „Terminus” (1961), iar după proiecție vă invităm la o ultimă discuție în cadrul festivalului cu Ian Buruma, despre viața și cariera sa.
Cineastul palestinian Michel Khleifi prezintă astăzi de la ora 20:30 la Cinemateca Union documentarul său „Psalmul pietrelor” (proiectat împreună cu scurtmetrajul „Elefantul alb”). Cu mult timp în urmă, la Ierusalim, cei doi protagoniști din „Psalmul pietrelor” au trăit o pasională poveste de dragoste. Opunându-se, însă, ocupației israeliene, el a fost condamnat la închisoare pe viață, iar ea a fugit în Statele Unite, departe de întreaga familie. Acțiunea filmului începe cu 15 ani mai târziu, în momentul în care bărbatul e în cele din urmă eliberat și ajunge să lucreze pentru o organizație agricolă, încercând, între timp, să scrie despre ocupația militară. Femeia revine cu o bursă din America, pentru a studia semnificația sacrificiului în societatea palestiniană. Cei doi se reîntâlnesc în timpul Intifadei din teritoriile aflate sub ocupație și își reiau relația, înconjurați, în continuare, de la fel de multă violență. După proiecție vă sfătuim să rămâneți în sală, pentru că va fi cu siguranță o discuție interesantă cu Michel Khleifi.
Un alt eveniment special în această seară este proiecția documentarului realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu – „Distanța dintre mine și mine” – programată de la ora 20:30 la Cinemateca Eforie. Proiecția va fi urmată de o seară de poezie dedicată Ninei Cassian, în cadrul căreia vor recita poezii Svetlana CârsteanAngela Marinescu și Teona Galgoțiu.
RECOMANDĂRILE ZILEI

„Divizarea” | 18:00 | Cinemateca Union

Unul dintre filmele selectate pentru Competiția OWR12 este „Divizarea”. Lupta unor familii istoric marginalizate din Spania de a rămâne în locuințele sociale închiriate de la stat capătă noi valențe și semnificații din momentul în care descoperă puterea comunității de a se organiza și de a acționa pentru a apăra drepturile membrilor săi. Amenințate cu evacuarea de către noii proprietari ai complexelor de locuințe sociale – câteva fonduri de investiții cărora statul spaniol le-a vândut apartamentele în care locuiește comunitatea -, Isabel și Dolores se văd nevoite să apeleze la orice metode, începând cu cele juridice și terminând cu malaxorul mass-mediei spaniole, prin care să se asigure că familiile lor nu vor ajunge în stradă. „Divizarea” este o privire asumat părtinitoare asupra fenomenului evacuărilor categoriilor defavorizate și a impactului emoțional pe care aceste evenimente îl au asupra celor implicați. După film îl puteți cunoaște pe unul dintre regizorii documentarului – Alberto Garcia Ortiz.

„Timebox” | 18:30 | Cinemateca Eforie

Din secțiunea „Made in Romania” vă recomandăm astăzi documentarul „Timebox”, realizat de Nora Agapi. Locuința lui Ioan Matei Agapi este un spațiu al memoriei – de la cutii și rafturi întregi cu fotografii și filmări pe peliculă la vechile patine din copilăria sa. Momentul în care municipalitatea decide că apartamentul trebuie evacuat aduce cu sine un întreg proces de chestionare a ceea ce trebuie păstrat, a ceea ce are un rost. Astfel, într-o incursiune în trecutul politic și artistic al familiei Agapi, prin imaginile arhivei personale, se naște o discuție despre importanța memoriei, printre care se strecoară mici tensiuni. Răceala insistențelor de a părăsi locul contrastează cu strălucirea vie (și ușor melancolică) a imaginilor filmate, cu vivacitatea cu care protagonistul își amintește propriul trecut. Dintr-o discuție tată-fiică, filmul Norei Agapi devine o luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut. După proiecție vă invităm să rămâneți în sală pentru o discuție cu Nora și Ioan Agapi.

„Până la ivirea zorilor” | 20:30 | Cinema Elvire Popesco

Din secțiunea „Munca” vă recomandăm „Până la ivirea zorilor” – un film liric, fără dramaturgie subliniată, având în prim-plan un grup de tineri fără mari calificări profesionale, toţi prieteni din copilărie ai regizorului. Au crescut la ţară, într-o regiune fără orizont şi, contrar a ceea ce a făcut Pierre Tonachella, care şi-a continuat studiile şi s-a mutat la Paris, aceşti tineri au rămas acolo. Se zbat pentru a-şi găsi un loc de muncă şi pentru a-şi construi o viaţă stabilă. Vor să plece din casa părintească, dar găsesc numai slujbe slab plătite sau de scurtă durată. După proiecția filmului vă invităm să îl și cunoașteți și să discutați cu regizorul Pierre Tonachella.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și pe facebook , pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.

De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.