IONUȚ STAICU: „În fotografie ai tot timpul ceva de învățat”

IONUȚ STAICU: „În fotografie ai tot timpul ceva de învățat”

Cum se realizează fotografiile de studio? Ce ar trebui să știm despre ședințele foto de beauty, portret, glossy sau spectacol? De la tehnică și organizare, la styling și folosirea luminilor de studio, a fundalurilor și altor instrumente, aflăm într-un atelier dedicat, organizat sub umbrela Walk & Shoot și coordonat de fotograful Ionuț Staicu, pe 14 și 14 noiembrie – Atelier de fotografie de studio.

Miraj, abordare și spontaneitate în fotografia de studio

Am avut ocazia să colaborez sau să văd la lucru oameni care au făcut performanță în domeniul lor (actori, modele, regizori, coregrafi), de la care am „furat” meserie.

Am căutat să văd la alți fotografi cum arată munca din spatele unei imagini. Cât înseamnă pregătire tehnică, ce lucruri au lăsat să se întâmple spontan pe set sau cum a folosit fotograful contextul în favoarea lui. Mi-am dat seama ca tehnica folosită  pe set îți condiționează abordarea față de subiect. Una este să ai subiectul înconjurat de cinci lumini și să-l determini să stea într-un singur punct și alta e să fotografiezi numai în lumină naturală, unde mergi cu subiectul după lumină.

Îmi place faptul că, în fotografie, tot timpul ai de învățat, iar odată cu trecerea timpului m-am apucat să abordez subiecte la care nu m-aș fi gândit cu ani în urmă.

Atelier foto Ionut Staicu @WS FEST 2021. Foto Alex IacobAtelier foto Ionuț Staicu @WS FEST 2021. Foto Alex Iacob

Adaptarea limbajului fotografic pentru portret

Atunci când fac un portret de actor, în primul rând plec de la un mod de iluminare care să susțină povestea personajului, după care încep să fotografiez.

Atelier foto Ionuț Staicu @WS FEST 2021. Foto Alex Iacob Atelier foto Ionuț Staicu @WS FEST 2021. Foto Alex Iacob. Model: An Covalciuc

Comunicarea în fotografie

În fotografie comunici  prin limbaj vizual (fotografic), același ca și în celelalte arte vizuale. Te faci înțeles  prin subiect, compoziție, perspectivă, proporții, culoare, dinamică, unghi de fotografiere, lumină, limbaj corporal etc  Așezi elementele într-un  cadru și urmărești să-l faci cât mai ușor de perceput vizual pentru ceilalți. Să spună povestea pe care vrei să o transmiți.

Atelier foto Ionut Staicu wsfest2021. Foto Andreea Leu. Subiect foto RamyaModel: Ramya. Foto: Andreea Leu @ Atelier foto Ionuț Staicu, Walk&Shoot

Criteriile de evaluare a unei fotografii pentru a oferi feedback constructiv

Criteriile de evaluare pentru feedback-ul cursanților țin de elementele enumerate mai sus. Mă interesează cum sunt folosite pentru a spune o poveste printr-o fotografie.

Atelier foto Ionuț Staicu @WS FEST 2021. Foto Andreea Leu. Model: Georgeta Corca

Evoluția fotografiei digitale

Fotografia este și ea influențată de descoperirile tehnologice, iar pe platformele de socializare este din ce în ce mai mult înlocuită cu imaginea în mișcare. Cred că fotografia ar avea de câștigat dacă ar apărea niște programe care să-i stabilească autenticitatea și dacă este manipulată digital.

Mai multe detalii despre atelierele Walk & Shoot – aici.