JAVRA: Muzica este vibratie organizata de inspiratie si nu pur si simplu un fenomen fizic

JAVRA: Muzica este vibratie organizata de inspiratie si nu pur si simplu un fenomen fizic

Bogdan Serban: “Javra” – etimologie?

Javra: Javra will never be the same:

Tavi Scurtu: Javra – The Dog Star

Ana-Cristina: acronim Jelind Armonia Viespilor Ramanem Anosti. Anagrama: VRAJA

Pentru ca vom primi aceasta intrebare la fiecare interviu, ca sa nu ne plictisim de fiecare data o sa raspundem altfel si astfel nu se va afla niciodata adevarul absolut! Si deschidem o invitatie publicului de a interpreta acest nume.

Notist sau urechist – ce face mai bine muzicii in general si jazz-ului in particular?

Avand in vedere ca “harta nu este teritoriul” (adica o reprezentare abstracta, cum este sistemul de ńotatie muzicala, nu este insusi lucrul reprezentat), ca muzica este vibratie organizata de inspiratie si nu pur si simplu un fenomen fizic, depasind astfel sfera perceptiei, limitata si iluzorie, relevanta devine capacitatea de a recepta sau plasmui idei si de a le da o forma inteligibila. Nimic nu face bine, nimic nu face rau, atata timp cat muzica se manifesta.

Improvizatia este Dumnezeul jazz-ului? De ce?

Spontaneitatea in comunicare este principiul calauzitor al jazzului, pentru ca anuleaza separarea si e o cale catre existenta reala.

Asa cum este George Enescu pentru muzica clasica, care ar fi numele echivalent si autohton pentru jazz?

Tavi Scurtu: Orice comparatie de genul asta ar putea fi putin fortata, dar in spirit de gluma : richard oschanitzky, iancsi körösi, mircea tiberian, dan mitrofan, albert tajti.

Ana-Cristina: Mircea Tiberian.

Michael Acker: (de fapt, prietenul nostru Vicky, care a asistat la discutie): nu cred ca s-a ajuns inca acolo, sau nu din cate stim. Mai asteptam!

Tonul face muzica – se mai sustine afirmatia (truismul) asta in muzica actuala?

Da, in continuare e important felul in care lucrurile sunt exprimate, cu cata convingere si atentie.

Am sa rog pe fiecare dintre voi sa-mi spuna daca are vreo regula pe care si-a impus s-o respecte pe scena sau in studio.

Ana-Cristina: Regula? “I am an artist, baby! I have no rules! :))” Poate niste disciplina (cand se poate). O mica chestie este ca imi place sa ma adun și sa stau cateva clipe cu omuleții din echipa, inainte de a urca cu ei pe scena. Doar sa ii privesc, ca un soi de ritual de conectare.

Tavi Scurtu: Regula mea personala, preluata de la un bun prieten, Toni Kuhn: “macar sa nu ma enervez”. Sa mi pastrez pe cat posibil cumpatul, orice amenintari sau nedreptati sau lucruri gresite mi s-ar nazari.

Michael Acker: Inainte cu o zi de concert, ma straduiesc pe cat posibil sa ma odihnesc, sa pun putin pe pauza freamatul tumultuous al vietii de basist.

Albert Tajti: In ziua concertului, nu beau alcool.

Alex Munte: Cand trebuie sa urc pe scena toata existenta mea devine un ritual dedicat muzicii.

Completati, va rog, propozitia: imi place sa compun …

Ana-Cristina: imi place sa compun.

Albert Tajti: imi place sa compun noaptea.

Michael Acker: imi place compun cand gasesc muza.

Alex Munte: imi place sa compun – improvizatia este un mod de compune spontan.

Tavi Scurtu: Imi place sa compun – creez un mediu sonor in care toate elementele se relationeaza cu aceeasi idee esentiala si in care actiuni simple genereaza rezultate complexe si imprevizibile.

Numiti un gen muzical ce vi se pare subevaluat.

Nu vreun gen, muzica in sine e subevaluata, in favoarea eficientei comerciale si opresiunii. Creativitatea e eliminata cu grija din atentia publicului, ptr a face loc conformismului si docilizarii. Indobitocirea programatica e functia “mijloacelor de comunicare in turma”. In loc sa se aleaga muzica ce se difuzeaza dupa rezultatele uńor anchete sociale (focus groups de casnice sau corporatisti) sau dorintele de maximizare a profitului si reducere a nivelului cultural al maselor la cel mai jos numitor comun, am vrea sa auzim macar cateodata programatori educati care difuzeaza muzica dupa unicul criteriu ca le place intr adevar cum suna si ce le transmite.

(La) Ce sa (ne) asteptam (si unde) de la Javra in continuare?

Ana-Cristina: Propun sa nu asteptați nimic! Asteptarile vin de multe ori la pachet cu frustrari si dezamagiri. Ar fi pacat! Publicul ne poate urmari pe pagina noastra de facebook si sa se bucure neconditionat atunci cand vor primi cate o veste muzicala de la noi – from Javra with love 🙂

Tavi Scurtu: Sa ne asteptam la destabilizare si subversiune a sistemului de gandire al egoului. Pe cat posibil.

Alex Munte: Ce?

Albert Tajti: Habar nu am! Tot ce vreti!

Michael Acker: Da!

ASCULTĂ RADIO COOPERATIVA URBANĂ