Interacțiunea cu planul internațional este vitală pentru dezvoltarea comunităților de improvizație și de stand-up comedy

Interacțiunea cu planul internațional este vitală pentru dezvoltarea comunităților de improvizație și de stand-up comedy

Just for Fun Comedy Festival aduce, la prima sa ediție,  invitați importanți din improvizație și stand-up comedy care vor suține ateliere și va prezenta o serie de spectacole ce reprezintă ocazii speciale de întâlnire cu comedia, în mai multe locații din București.
Organizatorii festivalului, Don Cooper și Andrei Bratu ne spun mai multe despre ce ne oferă, în premieră, acest eveniment ce va avea loc în perioada 13-19 noiembrie în București.

Don Cooper

Invitații festivalului și publicul vizat
Artiștii invitați sunt în mare parte oameni minunați cu care am colaborat în SUA și România. Programul e generos și extins tocmai pentru ca participanții să poată alege dintre opțiunile existente ce îi interesează sau ce li se potrivește mai bine. Just for Fun Comedy Festival e un eveniment dedicat în primul rând comunității de comedie care include improvizație, stand-up comedy, sketch și muzică. Este, de asemenea, un festival fringe care oferă artiștilor doritori să participe dacă doresc acest lucru.

Prima întâlnire cu scena de comedie din România și impresii
Am urcat pe scenă în România în 2028 la Improteca, într-un show de improvizație. A fost dificil la început cu limba română, dar acum pot să fac stand-up în română.  E destul de mult conformism în zona de comedie, mai precis majoritatea fac lucruri în același fel. Și de aceea mi-aș dori să pot introduce stiluri alternative de comedie.

Influențele improvizației și ale stand-up comedy și viziunea asupra învățării acestora
Pentru mine, comedia este la fel, indiferent de formă. Am studiat această artă și îmi place să explorez noi moduri de a o pune în practică. Și sper să pot aduc lucruri noi în atelierele mele, precum și în discuțiile cu alți comedianți.

Descoperiri pe care le putem face la festival
Cu siguranță, publicul va afla mai multe despre stilul american de stand-up și despre conceptul unui festival fringe.

Întâlnirea cu Doug Stanhope
Festivalul oferă într-adevăr ocazii unice, iar întâlnirile cu Doug Stanhope sunt unele dintre ele.
La atelierul pe care îl va susține, toți participanții vor afla mai multe despre comedie de la el și sunt liberi să-i adreseze orice întrebare. E un comediant sincer, al cărui material este inspirat din experiența sa de viață și perspectiva sa specială asupra lumii. N-a mai fost până acum în România și nu știe mai nimic despre ce se întâmplă aici, dar abia așteaptă să vină să vadă și să experimenteze.

Spectacolele personale
Da, voi juca în spectacole de imptovizație și voi face și stand-up comedy. Iar materialul meu de stand-up este bazat atât pe experiențele mele, cât și pe diferențele culturale pe care le-am remarcat.

***

Andrei Bratu

Dezvoltarea comunității de impro și stand-up în ultimii ani versus deschiderea publicului față de aceste zone ale comediei

E o situație interesantă, pentru că aceste două comunități au avut dezvoltări foarte diferite. Stand-up-ul deja se dezvoltă mult mai bine și mai repede decât improvizația în Romania. Motivul principal ar fi în primul rând, implicarea totala, atât financiara, cât și strategică, a oamenilor de stand-up. Avem deja scene importante în București, și nu numai, unde stand-up ul crește și este susținut constant și permanent de comunitate. La fel de important este faptul că scena stand-up-ului international este mult mai mare decât scena improvizației internaționale. Asta se reflecta direct proporțional și în scena românească.

Din păcate, deși munca în comunitatea improvizației este, de asemenea, constantă, improvizația încă rămâne un fenomen artistic de nișă. Însă toate evenimentele și eforturile care aduc la un loc cele două comunități sunt benefice pentru improvizația românească.
Lipsește în continuare înțelegerea fenomenului improvizației și în afara comunității, iar evenimentele de acest gen sunt doar pași spre o deschidere mai mare.

Noi nu suntem singurii care încearcă aceasta colaborare, ci suntem și noi convinși de potențialul acestei cooperări dintre stand-up și improvizație.

Noutăți și elemente aparte ale festivalului

În primul rând, festivalul este o oportunitate prin structura de tip fringe. Trupele din România au ocazia să fie parte dintr-un festival de comedie, oferind spectacolele sau momentele lor, în locațiile lor. Promovarea trupelor, oamenilor și locațiilor în care se susțin spectacole de comedie, atât de stand-up, cât și de improvizație, este gândită tocmai să îi ajute pe toți cei care doresc să participe.

În același timp, Just for Fun Comedy Festival vine în completarea nevoii unui festival de improvizație, dar și de stand-up.
Trebuie menționat aici faptul că, după zece ani de organizare constantă, Festivalul Național de Improvizație nu a mai primit finanțarea necesară în acest an, motiv pentru care el nu a mai putut fi organizat. Practic, puținele șanse de a aduce oameni valoroși pe plan internațional în cadrul unui festival au fost pur și simplu oprite. Iar noi am încercat prin festivalul nostru, aflat la prima ediție, să suplinim o parte din ocaziile pe care un festival longeviv le putea oferi, dar într-o altă formă, proprie nouă și din surse independente.
Interacțiunea cu planul internațional este vitală pentru dezvoltarea comunităților de improvizație și de stand-up, la fel ca în orice domeniu. Cred că am fost deja mult prea mult izolați din diferite motive, pandemia, lipsa unui ajutor financiar etc.
Orice închidere ar scădea drastic tot elanul și entuziasmul comunităților.

Dacă pandemia a închis școli și teatre importante de improvizație, nu putem decât lupta mai departe să readucem dezvoltarea scenei de comedie din România. Și prin acest festival, oricât de greu ar fi, oricât de timid ar fi acest început, asta încercăm. Menționam că este un festival 100 % finanțat din fonduri private, și ne punem foarte multe speranțe în aceasta inițiativă. Exista multe așteptări și așteptăm cu o mare curiozitate ce efecte va produce.

Cele mai mari dificultăți în organizarea evenimentului

Dificultățile sunt multe. Când încerci să deschizi un drum nou, apar nenumărate aspecte la care nu te gândeai. Important e că am început, e o prima ediție, și festivalul vă continua, speram noi, și în anii următori, în formate din ce în ce mai complexe.

Probleme apar mereu, dar dacă rezultatul a oferit o schimbare cât de mică în ambientul comunităților, ne declaram mulțumiți. Cel mai important e să avem cât mai multe astfel de evenimente, să deschidem comunitățile către publicul larg, dar și să păstram pulsul scenelor internaționale, pentru a ne asigura o dezvoltare corectă și sănătoasă.

Momentele de neratat ale Just for Fun Comedy Festival

Din punctul meu de vedere, toate evenimentele sunt foarte importante. E o șansă să vedeți ce se întâmplă în Romania, ce spectacole și trupe mai participă, cum arată comunitatea, cum arată locațiile deschise către stand-up și improvizație, ce are scena comediei românești special de oferit. De asemenea, de neratat sunt și evenimentele cu invitații internaționali, atât workshopurile, cât și spectacolele. După cum am spus, e o șansă să mai vedem aici, acasă, ce se întâmplă în afara. Așa că vă invit să consultați site-ul nostru și să participați la cât mai multe evenimente.

Să nu vă surprindă evenimentele de tip Karaoke sau Improv Jam. Ele deja au devenit parte din tradiția noastră în comunitatea de improvizație, cel puțin. Sunt crescute și susținute exclusiv de improvizatori, dar ar fi minunat să ne mărim scenele și aici.
Așa că vă așteptăm cu mult drag să ne bucurăm împreună!

Mai multe detalii despre workshop-urile de stand-up comedy, programul festivalului și bilete găsiți pe site-ul justforfuncomedy.ro.

 

Parteneri: Improtecaiabilet.ro, Asociatia copii pentru viitor.

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Zile și Nopți, IQads, Spotmedia, Daily Magazine, Metropotam, Munteanu, Cooperativa Urbană.

Locatii: Improteca, Club 99, Social Space Hidden, Teatrul de Arta București, Terasa Ubuntu, Lloyd Pub, Beraria Gambrinus.

JUST FOR FUN COMEDY FESTIVAL este un festival fringe, aflat la prima ediție, dedicat comunității și publicului de improvizație și stand-up, ce își propune celebrarea și dezvoltarea comunității locale de comedie.

Inițiatorii proiectului sunt Don Cooper (comediant american, stabilit în România, absolvent al IO Chicago și al Second City Toronto, precum și al Whole World and Village Theatre din Atlanta) și Andrei Bratu (actor, trainer, improvizator, fondator și manager al Teatrului Improteca, membru în trupa Urban Impro și actor colaborator la Teatrul Elisabeta).