Grimus: Rock-ul alternativ este doar un mod mai fancy de a zice rock după anii ’90

Grimus: Rock-ul alternativ este doar un mod mai fancy de a zice rock după anii ’90

 chesti@naru’ lui Bogdan ȘerbanGrimus

 

Dacă trupa Grimus s-ar fi întrupat abia acum, în 2013, ar fi fost mai greu sau mai ușor să-și disemineze mesajul și muzica?

Vali: Având în vedere că există un singur radio în România care contribuie la diseminarea anemochoră a muzicii românești alternative și la vremea la care ne-am înființat noi nu exista, aș spune că ne-ar fi fost mai ușor să începem acum. Pe de altă parte, observ o tendință a majorității festivalurilor autohtone de a nu plăti cu nerușinare, nici de-o ciorbă, multe dintre trupele românești nou înființate, în timp ce dau bani cu sacul headlinerilor, ceea ce mi se pare de o nesimțire cruntă. Din acest punct de vedere, consider că e greu să începi acum, pentru că toată lumea profită de entuziasmul tău ca trupă nouă. Festivalurile cresc, evoluează, trupele cresc cu greu și nu se pot susține financiar, ajungând în final să cedeze. Ca exemplu tragi-comic, știm un instrumentist care a cântat cu trei trupe diferite pe zero lei la un festival autohton cu nume internaționale, anul acesta. În felul acesta noul val românesc e sprijinit ”prin gură”, scuzați-mi expresia. Din acest punct de vedere, e poate mai greu să începi de la zero azi. Și de aceea artiștii au nevoie de un manager, un om de încredere care să se bată pentru drepturile lor.

Mai este valabilă declarația lui Vali: “Muzica poate mișca ceva în oameni, dacă oamenii ştiu cum să o asculte”. Explicați-mi.

Vali: Am zis eu așa ceva? Ce vibrant … Dincolo de glumă, cred că mă refeream la activitatea de a asculta muzică fără să mai faci nimic altceva între timp, lucru care se întâmplă tot mai rar azi. Muzica e tot mai mult un background pentru o altă chestie pe care o faci în acel moment, conduci spre muncă, te dai pe net, faci sex, bei până te faci praf, combini, alergi, speli vase etc, totul pe un fond muzical șters. Mai am foarte puține cunoștințe care mă invită la o ”audiție” de album nou, unde oamenii se întâlnesc cu scopul în sine de a asculta ce a scos nou trupa preferată. Studiezi coperta albumului în original, sorbi versurile din priviri, miroși hârtia și asculți. Atunci muzica poate schimba ceva în tine, pentru că participi la ascultarea ei cu mai mult de un simț, iar dacă se întâmplă să faci audiția cu persoanele potrivite, care contează, devine magie. Internetul a distrus această formă superioară de relaționare interumană, audiția de album. Nu mai trebuie să menționez că acest lucru e valabil și în cazul concertelor live cu trupa de suflet. Nu e de mirare că pentru mulți dintre noi apogeul unui an îl reprezintă momentul când participăm la concertul trupei preferate alături cei câțiva prieteni cu care împărtășim această pasiune. E greu în acest caz să fie infirmată ideea că muzica poate schimba ceva în oameni dacă oamenii știu cum să o asculte. Aș adăuga poate ” dacă oamenii știu cum și cu cine să o asculte”. Mi-ai dat o idee, mă gândesc să fac o piesă pe tema asta.

Multe trupe născute în Cluj, ulterior, s-au relocat în București pentru a-și putea continua activitatea. Trupa Grimus, cu o singurăexcepție, a rămas “fidelă” Clujului. Cât de important este locul/orașul/pământul de sub picioarele trupei?

Vali: E foarte important să simți că aparții locului unde te-ai format. Spre bucuria mea, Clujul este în plină înflorire, tot mai multe lucruri bune se întâmplă și pepiniera studențească e motivul pentru care aceste lucruri se fac altfel decât în alte orașe. În același timp eu nu spun niciodată niciodată, pentru că nu știu ce ne rezervă viitorul, dar oricum, faptul că iubim Clujul va cântări greu în luarea unei eventuale decizii de a ne muta. 

Există teoria conform căreia o trupă, asemeni unei relații/căsnicii, este suma unei serii de compromisuri – mai mari sau mai mici. În cazul vostru, la ce ați renunțat sau ce ați acceptat de dragul trupei?

Vali: Cel mai elocvent exemplu în acest sens e vocalul nostru, Bogdan, care între nunta fratelui său și un concert important Grimus a ales concertul. Înmulțește asta cu șase și cu 365 pentru că tot timpul în momentele când suntem cu trupa fiecare dintre noi renunță de fapt la ceva.

Ați concertat și concertați în afara României, cum se raportează critica și publicul la muzica voastră? Cu cine ați fost comparați?

Vali: Din punctul acesta de vedere, stăm bine, am avut reacții foarte bune. După concertele din Anglia am fost comparați cu Delphic si cu Friendly Fires, în Cehia a fost isterie, oamenii ne știau pe nume și ne recunoșteau pe aleile festivalului, în Olanda la Groeningen tot stuff-ul tehnic de la scena unde am cântat vroiau pene de chitară suvenir, ne-au lăsat pene-less în final. Dar cred că cea mai tare fază ni s-a întâmplat în Polonia unde după concert a venit o cohortă de admiratoare care pe Titus îl strigau Jesus și urlau la noi ”you are god” vrând probabil să spună ”you are good”, dar se înțelegea altceva… Suntem curioși de reacția publicului din Italia unde vom concerta în iulie, în premieră.

Care este/cine este primul filtru/principalul critic al unei compoziții noi Grimus? Aveți piese care au “căzut” la proba publicului? Există rebuturi muzicale, piese pe care nu le-ați mai finalizat niciodată?

 

După ce compunem o piesă nouă, primul filtru este de obicei managementul nostru format din Ernesto Bianchi & Ionuț Sandu, apropiații și prietenii.

Vali: Da, există piese pe care nu le-am finalizat niciodată, nu au mai ieșit din sala de repetiții, dar sunt și piese pe care le-am cântat o dată sau de două ori în concerte după care am renunțat la ele din diferite motive. Niciodată până acum nu am fost huiduiți de public pe vreo piesă, poate și pentru că nu am dat încă peste un public cu adevărat ostil, sau peste săriți de pe fix de genul celui care i-a aruncat o sticlă-n cap lui Morrisey – www.youtube.com/watch?v=Qhtr3zzsJds

Fiecare dintre voi să pună o piesă Grimus – ce credeți ca s-ar potrivi – pe coloana sonoră a unui film.

Tamaș: Legends/Face The Light

Titus: High/Legends

Cristi: Satelites ar fi melodia Grimus pe care aș pune-o pe coloana sonoră a filmului vieții mele! Dacă e film porno, ar fi Cave.

Bogdan: Egretta/Peregrine

Completati, vă rog, propoziția: rock-ul alternativ este …

Tamas: …în ascensiune secretă neîntreruptibilă

Titus: …doar un mod mai fancy de a zice rock după anii ’90

Bogdan: un univers paralel în care muzica prinde cele mai interesante forme

Cristi: …minunat

Prezentați-mi, pe rând, noul material Emergence ce urmează să aparăîn toamnă.

Tamaș: Noul material Emergence este o padure cu iepuri, lei si copii jucausi in care noaptea muncitorii de deforestiere sunt deseori misterios masacrati de varcolaci.

Titus: este suma la tot ce a fost, este si va fi Grimus un fel de ipotenuza triunghiului dreptunghic, suma la patrat plus suma la patrat etc!

Cristi: Emergence este varietatea absolută. Te bucură, te întristează, iar la sfârșit… mai vrei..mai tare!

Bogdan: Emergence este cel mai complex, matur si sincer mod în care ne-am exprimat vreodată.