Fundația Amfiteatru | 4 evenimente culturale cu accent pe diversitate vor avea loc din noiembrie 2020 până în iulie 2021

Fundația Amfiteatru | 4 evenimente culturale cu accent pe diversitate vor avea loc din noiembrie 2020 până în iulie 2021

 

Patru evenimente culturale ce pun accentul pe diversitate vor avea loc din noiembrie 2020 până în iulie 2021, în București și în țară. Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Omnia Photo, au prezentat, în cadrul evenimentului „Dialogul intercultural și creșterea accesului publicului la cultură”, desfășurat pe 18 iunie, calendarul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).

Festivalul de teatru Caleido (27 noiembrie – 1 decembrie 2020), Festivalul de fotografie Walk & Shoot Fest (21 – 23 mai 2021), Atelierul artistic bilateral și instalația artistică „Greenhouse” realizate de Lise Wulff (martie – iunie 2021) și Turul performativ al fântânilor Olteniei (vara anului 2021) sunt evenimentele care își propun diversificarea ofertei culturale și susținerea identității culturale a comunităților.

La discuția moderată de jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, despre dialogul intercultural și creșterea accesului publicului la cultură – obiectivele comune ale proiectului DIALOG – au participat: Ion Borșan (directorul executiv al Fundației Amfiteatru, organizator al Festivalului Caleido), Diana Manea (manager de proiect DIALOG), Andreea Leu (directorul Grup Arte, organizator Walk & Shoot Fest), Andreea Novac (coregrafă, dansatoare, director artistic al Festivalului Caleido), Cristina Irian (partener, Omnia Photo), Lise Wulff (artist, partener), Andrei Grosu (regizor, director unteatru), Katia Pascariu (actriță) și Cornel Lazia (fotograf).

Ion Borșan, directorul executiv al Fundației Amfiteatru, organizator al Festivalului Caleido, a vorbit despre experiența pe care acest eveniment o oferă: „Caleido a mers în fiecare an în câte o direcție nouă, întrucât am vrut să experimentăm cu abordări și limbaje artistice cât mai diverse. Anul acesta ne interesează mai mult zona de performance pentru că, în esență, Caleido e despre diversitate și multiculturalism, și am vrea să fie tot mai mult și despre interdisciplinaritate.”

„Festivalul Walk & Shoot aduce la un loc cele mai cool experiențe ale atelierelor cu același nume. Ne găsiți la intersecția dintre pasiunea pentru fotografie și pasiunea de a descoperi locuri și puncte de vedere noi.”, a spus Andreea Leu, directorul Grup Arte, organizator Walk & Shoot Fest.

Despre Atelierul artistic bilateral și instalația artistică „Greenhouse”, artista norvegiană Lise Wulff a declarat: „Proiectul va crește conștientizarea asupra naturii și a problemelor de mediu. În același timp, va include tineri aflați într-o situație de viață dificilă pe care-i va încuraja să își folosească creativitatea și cărora le va oferi ocazia să facă parte dintr-o instalație de artă caldă și primitoare în propriul oraș.”

„Prin această inițiativă ne dorim să explorăm vizual fântânile vechi de pe teritoriul comunei Bobicești, Olt și să culegem istoriile lor, pentru a le povesti apoi oamenilor, împreună cu localnicii. Ne vom întoarce pe un traseu cultural la fântâni și la lumea din jurul lor, dar vom lua și fântâni în vizită prin alte locuri și, mai ales, nu vom uita să dăm și câte o cană cu apă trecătorului.”, a declarat Cristina Irian, membru fondator Omnia Photo, partenerul care propune Turul performativ al fântânilor Olteniei.

Parteneri de ospitalitate: Black Habit și Domeniul Bogdan

VIDEO MAKING OF: disponibil pe paginile Walk & Shoot și Caleido

VIDEO CONFERINȚA DE PRESĂ:

Caleido în peisajul DIALOG

Ne pregătim pentru ce-a de-a patra ediție Caleido, un festival ambițios, cu 20 de spectacole (producții invitate și producții proprii). Vom avea un open call pentru spectacole din țară, o rezidență de creație și evenimente satelit care se conectează la spectacole. Ne deschidem aria de interes către zona de dans, arte hibride și tehnologie. De asemenea, rămânem în continuare implicați cultural și social. Ne bucurăm că am reușit să împărtășim veștile bune la conferința de presă DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth), organizată pe 18 iunie.Parteneri de ospitalitate: Black Habit, Domeniul Bogdan*DIALOG este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA Mulțumiri: Programul RO-Cultura, Unitatea de Management a Proiectului – UMP

Publicată de Caleido pe Luni, 22 iunie 2020

DIALOG este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

***

Fundația Amfiteatru dezvoltă programe, proiecte și parteneriate la nivel local, național și internațional, în scopul afirmării resurselor antropice și naturale ale comunităților. Organizația se concentrează pe abordările integrate, cu finalitate socială, pentru a furniza comunităților soluții și sprijin. Site oficial: fundatia-amfiteatru.ro.

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de management a proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul programului este de 29 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro