FILME DE DANS [MADE IN RO]

FILME DE DANS [MADE IN RO]

FILME DE DANS [MADE IN RO]
Co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival
52:39’

Intrare libera in limita locurilor disponibile.

În ultimii ani, filmul de dans în România a început să se contureze ca o preocupare a industriilor creative. Regizori de film, artiști vizuali, compozitori și coregrafi, lucrează împreună pentru crearea unor experimente vizuale, în care cinematografia și dansul se întâlnesc. Cele 7 scurte au un puternic caracter experimental, explorând întâlnirea dintre spațiu și corp, perspective diverse asupra relației de coabitare și coregrafii ale senzațiilor.

Selecția de față cuprinde o parte dintre filmele proiectate în cadrul secțiunii de competiție românească a Bucharest International Dance Film Festival dar și două filme, care deschid și închid seara, realizate de Alina Ușurelu și Simona Deaconescu, artiste pentru care filmul de dans este o preocupare constantă.

HISTORIAS ENQUADRADOS
12’
R: Alina Ușurelu
Muzică: Florin Ciocan, Florentina Ionescu și Georgiana Gherghișan
C: Cosmin Manolescu, Idris Clate, Judith State, Raluca Gaman, Elena Viziteu, Iulia Săftoiu, Jenny Ruess, Cătălina Ștefan, Claudiu Silvianu și Oana Mureșan
premieră

Historias enquadrados este un film despre emoția întâlnirii cu dansul în spații noi, necunoscute. Este o povestire în rama care pune straturi de voal transparent peste relația cu sine, relația cu o experiență, relația cu marea, relația cu una sau mai multe persoane, iar mișcarea devine liantul principal al acestora.

Filmul este realizat în cadrul proiectului: Dancing the City #Faro, organizat de Cosmin Manolescu în cadrul celei de-a 3-a ediții a festivalului ”encontros do DeVIR”, co-produs de Fundația Gabriela Tudor și DeVIR/CAPa și co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național.

GOLDEN BOI
2:50’
R: Corina Andrian
C: Maria Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc
Premiul pentru Cel mai bun film Românesc în cadrul BIDFF

Un ochi, doi, cinci (mulți). Ești, mut, surd, după tot, și totuși, ești epiderma în soare, sprijin cuiva, oarecare, piedică la fiecare mișcare, o pereche de blugi. Ești Cineva în Marele Ceva, împrejur nici urmă de umbră, de oameni în blocuri, în spații tot locuri.

ADORE
4:05
R: Cristian Fierbințeanu
C: Gabriela & Cristian Fierbințeanu

Doi sau mai mulți străini dansează pe mantrele adorării noastre moderne. O enciclopedie real-falsă a categoriilor pe care le adorăm.

GAMELAN
7:02’
R: Cornelia Nicolăeasa
C: Andrea Gavriliu & Ștefan Lupu

Uneori, când dansez cu tine, sunt doar într-o competiție cu mine.

FINIFUGAL
3:10’
R: Dumitrana T. Lupu
C: Simona Dabija & Alexandru Bordea

Ce se întâmplă atunci când cineva încearcă să despartă două suflete menite să fie împreună?

MOMO SANNO: FREE SOUL
5:28’
R: Franz Galo
C: Momo Sanno

Un portret intim al dansatorului și coregrafului Momo Sanno. Filmat integral în București, orașul natal al protagonistului, documentarul urmărește copilăria, procesul creativ și cariera acestuia.

UPSTAIRS: SENSES
6:04’
R: Alina Ușurelu
C: Cristina Lilienfeld & Istvan Teglas

Filmul urmărește un traseu de (de)construcție și (re)construcție a spațiului la întâlnirea cu corpul – de la întuneric la lumina, de la ruină, la verde, viu, natural.

SONDER
12’
R & C: Simona Deaconescu

O poezie vizuală abstractă despre corpul uman care se confruntă cu natura, tehnologia și el însuși. Cinci dansatori se află într-o realitate temporară în care sunt înstrăinați de propriile corpuri, gânduri și emoții, devenind gazde ale unor unde tensionate de informație spațială și sonoră care le penetrează pielea și gândurile. Sunt uniți de o poveste comună, o nebunie moștenită de decenii care plutește invizibil în jurul lor și care le sapă adânc în subconștient.

Selecții internaționale: Encore Dance on Film, Aesthetica Short Film Festival, Agite y Sirva, Dance Film Festival Brussels, Detroit Dance City Festival, Greensboro Dance Film Festival, Light Moves Festival of Screendance, San Francisco Dance Film Festival, Sans Souci Festival of Dance Cinema, The Outlet Dance Project, Videodanza Buenos Aires, Videomovimiento Festival, Bruxelles Dance Film Festival, Alternative25, Bestias Danzantes, Kolkata Shorts International Film Festival.