FILM+ lansează apelul de proiecte pentru cineaștii la început de carieră din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova – ediția a VI-a

FILM+ lansează apelul de proiecte pentru cineaștii la început de carieră din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova – ediția a VI-a

 

Cineaștii la început de carieră din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova sunt invitați să își înscrie proiectele la cea de-a VI-a ediție (2021-2022) FILM+, programul de susținere a producțiilor cinematografice independente cu buget redus.

Proiectele se pot înscrie prin completarea formularelor online de pe site-ul FILM+. Data limită pentru aplicații este 25 iulie.

Programul FILM + sprijină realizatorii de film care nu au debutat încă în lungmetraj și care au un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj în derulare.
FILM+ oferă sprijin, indiferent de genul filmelor (ficțiune, animație, documentar, experimental) și stadiul în care se află la momentul aplicației (dezvoltare de scenariu, producție, post-producție), și pune la dispoziția aplicanților resurse fizice, precum și expertiza îndrumătorilor și a partenerilor pentru susținerea proiectelor selectate, după cum urmează:

  • FILM + Dezvoltare
    Această secțiune este dedicată proiectelor în stadii incipiente de dezvoltare (treatment sau prim draft).
    Proiectele selectate vor beneficia de îndrumare și consultanță pentru dezvoltarea scenariului și pregătire pentru etapa de finanțare și producție. Bugetul producției nu este un criteriu de eligibilitate.
  • FILM + Producție
    La această secțiune a programului se pot înscrie proiecte de film cu buget redus (sub 30.000 de euro) aflate într-un stadiu avansat de pregătire, și care au nevoie de sprijin pentru filmare și producție (regie, imagine, sunet, în funcție de nevoile specifice ale proiectului). Proiectele selectate pot beneficia de resurse fizice (echipamente, locații de filmare, completarea echipei tehnice și de creație.
  • FILM + Work in Progress
    Realizatorii de film selectați în această secțiune vor primi sprijin pentru finalizarea proiectelor (filme cu buget redus, sub 30.000 de euro), beneficiind de consultanță specifică etapei de post-producție artistică și/ sau tehnică, în funcție de nevoile fiecărui proiect (montaj, postprocesare imagine și/sau sunet, efecte speciale, grafică etc), precum și acces la resurse fizice (studio de sunet, de procesare imagine, grafică ș.a.m.d.).

Rezultatele selecției vor fi anunțate în doua jumătate a lunii septembrie.

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video art independente, FILM+ este singurul proiect românesc și din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, folosind experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.

Programul FILM+ a fost inițiat în anul 2016 de o echipă de cineaști, formată din directoarea de imagine Ana Drăghici, Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, regizorul Paul Negoescu și producătoarea Anamaria Antoci, cu scopul de a reuni resurse și expertiză în cadrul unei platforme de colaborare ce vine în sprijinul realizatorilor de film.

Până acum, FILM+ a susținut dezvoltarea a peste 50 de proiecte și a oferit tinerilor realizatori de film ocazia de a participa, în cadrul secțiunii FILM+ Pop-Up, la workshop-uri și masterclass-uri susținute de cineaști consacrați precum Alexander Nanau, Andrei Ujică, Ada Solomon, Corneliu Porumboiu, Masha Markovic, Monica Lăzurean-Gorgan, Radu Jude, Ralitza Petrova, Paul Tyler, Selin Karli, Srdan Golubović  și alte personalități ale industriei de film.

Cea de-a cincea ediție FILM+, lansată în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2020, a inclus 16 proiecte selectate din cele peste 100 înscrise.

Cei 18 realizatori din România, Bulgaria, Moldova și Serbia ai celor 16  proiecte selectate s-au reunit online în perioada 26 – 31 octombrie 2020, într-o rezidență în cadrul căreia au avut loc masterclass-uri, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, susținute de: regizorii Alexander Nanau, Adrian Sitaru, Monica Lăzurean-Gorgan, Masha Markovic, Paul Negoescu, Srdan Golubović și Tudor Cristian Jurgiu, producătoarele Ada Solomon și Anamaria Antoci, editorii Andrei Gorgan și Roxana Szel, directorul de imagine Ana Drăghici și consultantul în cinematografie Alex Trăilă, urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesitățile acestora.

 

Programul inițiat de Asociația Graphis 122 a fost implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.

Cea de-a șasea ediție este cofinanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene*.

* Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestui program nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.

 

INFORMAȚII: contact@film-plus.ro

 

Ne puteți urmări pe:

Website | Facebook | Instagram