Festivalul PLAI: activism prin cultură

Festivalul PLAI: activism prin cultură

Cel mai cunoscut brand cultural al Timişoarei, construit din iniţiativa unor tineri acum 12 ani, este mai mult decât un eveniment pe ale cărui scene urcă artişti din toată lumea. Unul dintre cele mai interesante ingrediente din reţeta acestui festival îl constituie modalitatea în care sunt aleşi artiştii. Festivalul PLAI înseamnă, pe lângă muzică şi activităţi culturale, valori umane fundamentale.

De 12 ani, în fiecare al doilea weekend din luna septembrie, la Timişoara, la Muzeul Satului Bănăţean are loc unul dintre cele mai iubite şi aşteptate evenimente ale anului: Festivalul PLAI. A început din dorinţa unor tineri de a asculta o altfel de muzică, de a avea un eveniment pe placul lor, cu o atmosferă de colaborare, prietenie dar mai ales de creativitate.

20689509_10155178630629877_8091718691401359318_o

Ce este special la PLAI

Unul dintre lucrurile speciale este cum sunt aleşi artiştii.

“Invităm la PLAI artişti nu doar în funcţie de numărul de concerte pe care le au în lume, vânzări, cât sunt de populari. Îi alegem în primul rând pentru mesajele pe care le transmit, pentru ceea ce reprezintă muzica lor. Artiştii de world music sunt un fel de activişti culturali, promovează unitatea, pacea, încurajează educaţia, democraţia, libertatea. Vrem să arătăm la PLAI şi această simbolistică a muzicii, una care corespunde şi valorilor noastre, se identifică bine cu un concept de lume în care ne dorim să trăim”, a spus Deea Rădulescu voluntar şi coordonator al Festivalului PLAI.

În 2017, pe scena world music de la PLAI vom asculta artişti pe care nu am fi avut ocazia să-i vedem în altă parte.

Bombino. După rebeliunea tuaregă din 2007, guvernul din Niger a interzis folosirea chitărilor temându-se de puterea acestora de a răspândi revolte. În acel an, Omar Moctar și-a părăsit orașul natal, Agadiz, și împreună cu prietenii și familia a fugit în Burkina Faso unde a solicitat refugiu. În urma unor sesiuni alături de alți chitariști tuaregi, Omar a primit porecla de “Bombino”, adică “cel mic”. Muzica sa este inspirată de frământările poporului său, de aspiraţiile şi dorinţele greu de exprimat de cei care locuiesc în acea parte de lume.

Muzica lui Bombino este crudă, melodică și incredibil de fluidă, poate transporta orice ascultător în mijlocul deșertului Sahara.

grafica-program-plaixii

Mokoomba. Prezintă lumii un amestec electrifiant de afro-fusion și ritmuri tradiționale de Tonga, care se îmbină cu vocea excepțională a vocalistului Mathias Muzaza. Piesele Mokoomba sunt un tribut pentru sudul africii și evidențiază problemele sociale din Zimbabwe într-un context al speranței și al depășirii granițelor. Ascunse de ritmurile energice, mesajele transmise de Mookomba, nume care se traduce prin “respect profund pentru râu”, prezintă viața grea a comunităților ce au fost mutate din zonele de baștină pentru crearea barajului Kariba, de pe râul Zambezi, și sunt, în același timp, un răspuns la dezordinea socială din Zimbabwe și la dictatura lui Mugabe.

Tamikrest. Crescând în sudul deşertului Sahara, Ousmane ag Mossa a decis că va deveni un avocat pentru poporul Tuareg care este marginalizat de decenii. Pentru a-şi transmite mesajul a ales calea muzicii înfiinţând în 2006 împreună cu câţiva prieteni din oraşul Kidal (nordul Mali) trupa Tamikrest. De atunci nu este aspect al vieţii din nordul Mali pe care Ousmane să nu-l fi dezbătut şi transmis mai departe. Asimilaţi generaţiei tinere din Sahara ce este afectată de violenţele zilnice din nordul Mali, priorităţile Tamikrest sunt unitatea, educaţia, dezvoltarea şi pacea. Dacă ar fi transpunem PLAI-ul în sunete, starea transmisă de Tamikrest ar fi foarte sus pe acea listă.

Pe cine mai asculţi la PLAI

Tony Allen – unul dintre fondatorii afrobeat-ului

Chassol – promotorul ultrascore-ului la Casa Filmelor

Röyksopp şi Ed Rush (DJ set) la scena de after party

Gentleman – un artist german al stilului raggae care va urca pe scena world music

Dom La Nena – artistul rezident la PLAI în 2017, o tânără din Brazilia cu un itinerariu muzical internațional, considerată o revelație pentru istoria muzicii americano-latine.

Alte activităţi de neratat anul acesta sunt labirintul în care îţi descoperi personalitatea, organizat de una dintre cele mai mari trupe de teatru experimental şi interactiv din Europa, care vine la Timişoara cu performance-ul Octopus Tarot Labirint (link: https://www.facebook.com/events/665004480355279/), Yoga Tent – un festival dedicat pentru meditaţie şi yoga, unul dintre cele mai mari din ţară, la care vin traineri din România şi din Străinătate, şi alte zeci de activităţi în zonele: ArtWorld, GameSpace, Well Being, Social Yard.

Tot de neratat este şi programul de la Casa Filmelor, unde Chassol va avea un spectacol live fascinant, air sâmbătă şi duminică vor fi proiecte filme produse în Franţa, Germania şi Suedia, apreciate de cinefili.