Festivalul muzical JAZZx, 5-7 iulie 2024 la Timișoara. Accesul este gratuit

Festivalul muzical JAZZx, 5-7 iulie 2024 la Timișoara. Accesul este gratuit

Timișoara este JAZZx și în 2024! Ediția cu numărul 12 JAZZx se întâmplă din nou la Timișoara, între 5-7 iulie, în centrul orașului iar accesul este gratuit.

JAZZx continuă să fie o platformă unde talentul și pasiunea pentru jazz se îmbină pentru a crea experiențe memorabile pentru public.

Creat în anul 2013, ca parte a efortului de a obține titlul de Capitală Europeană a Culturii, JAZZx și-a propus și a reușit să devină un festival muzical simbol pentru Timișoara.

JAZZx celebrează multiculturalismul și energia vibrantă a orașului, reabilitând valoarea acțiunilor culturale accesibile publicului larg.

Ediția de anul acesta aduce o linie incredibilă de artiști de talie mondială, care vor susține spectacole remarcabile și vor încânta audiența cu improvizații și creativitate neîngrădite. Fiecare artist aduce o perspectivă unică asupra muzicii jazz, transformând fiecare moment într-o călătorie sonoră captivantă.

***

Primii artiști confirmați pentru JAZZx 2024 sunt:

Jordan Rakei: Maestrul neo-soul-ului și al jazz-ului, Jordan Rakei, va aduce un amestec captivant de sunete și improvizații inovatoare.

De la spectaculoasele sesiuni live pentru COLORS, NPR’s Tiny Desk și BBC 6 Music până la concertele sold-out la Brixton Academy, Jordan a strâns peste un miliard de audiții în întreaga lume. A colaborat atât ca autor/producător, cât și ca solist cu Loyle Carner, Tom Misch, Disclosure, Bonobo, FKJ și mulți alții. Jordan Rakei este mult mai mult decât un nume pe o afiș – este o adevărată experiență muzicală.

Website: https://www.jordanrakei.com/

 

GoGo Penguin: Trio-ul de jazz contemporan GoGo Penguin va încânta audiența cu explorarea lor dinamică a jazz-ului modern. Au fost numiți “Radiohead ai jazz-ului britanic”, însă se inspiră în egală măsură din jazz, rock, cu influențe minimal.

Cu numeroase turnee internaționale la activ, trupa a concertat la festivaluri de renume mondial precum Coachella, Outside Lands, Fuji Rock, Blue Dot, Montreal Jazz Festival, La Vienne, Pukkelpop, North Sea Jazz și multe altele.

Website: gogopenguin.co.uk/

 

Roberto Fonseca: Pianistul și compozitorul cubanez Roberto Fonseca va oferi o reprezentație incendiară aducând influențe diverse în sunetul său distinctiv.

A devenit unul dintre marii ambasadori ai muzicii cubaneze, cu un amestec elegant de vechi și nou. Deși principala sa pasiune rămâne jazz-ul, stilul pianistului este la fel de divers ca și populația din Havana: blues, funk, hip-hop, afro-jazz. O multitudine de influențe se revarsă de la clapele sale.

Website: https://www.robertofonseca.com/en/

 

MonoNeon: Artistul experimental MonoNeon, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare a bass-ului și a sunetului funk, va oferi un spectacol plin de energie și creativitate.

A fost ultimul basist al lui Prince și a colaborat, de asemenea, cu George Clinton, Nas și Mavis Staples, printre alții. Sub pseudonimul MonoNeon, muzicianul premiat cu Grammy creează piese cu infuzie funkadelică, pline de sample-uri, sunete atonale și voci polifonice distorsionate care par să iasă la suprafață de sub apă.

Website: https://www.mononeon.com/

 

Jazzbois: Trio-ul Jazzbois, cunoscut pentru amestecul lor neconvențional de jazz, hip-hop și muzică electronică, va aduce o vibrație fresh și inovatoare în cadrul festivalului.

Inspirându-se din contemporanii lor precum Yussef Dayes, Moses Boyd, Robert Glasper și Madlib, în timp ce sunt spiritual conectați la maeștrii jazz-ului fusion din trecut precum Azymuth, Chick Corea și Weather Report, procesul creativ al grupului pentru noul album “Higher Dimension Waiting Room” a început ca o sesiune improvizată, trăind și creând în momentul prezent, înainte de faza de editare în studio, unde au transformat în cântece fragmentele create.

Website: https://www.facebook.com/jazzbois/

 

Matteo Mancuso: Artist cu multiple fațete, clasic sau electric, aspectul care este cu adevărat uimitor și care îi ia pe toți prin surprindere este tehnica unică și folosirea degetelor în loc de un picking obișnuit.

În 2020, Matteo a fondat cel de-al doilea trio al său, cu Stefano India la bas și Giuseppe Bruno la tobe, prezentându-și talentul de compozitor prin intermediul unor compoziții originale. Anul 2022 a fost anul turneului european al lui Matteo, incluzând apariții la Festivalul Internațional din Bremen și la Auditorium Parco della Musica din Roma. Iar pe 21 iulie 2023 a lansat albumul “The Journey”, care surprinde esența diverselor sale influențe muzicale.

Marsdelux: Un proiect care a luat naștere la finalul anului 2023, format din Marina Arsene (voce, fx) Denis Bolborea (voce, beatbox, looping) și Lucas Contreras (chitară, fx). Într-o formulă extinsă, saxofonistul Paolo Profeti s-a alăturat trio-ului, aducând pe scenă o energie electrică și inovatoare.

Identitatea stilistică a trupei a pornit de la vocabularul comun al armoniei de jazz, îmbinat cu groove-uri dansante și influențe variate din bagajul muzical distinct al fiecărui membru, integrând elemente de muzică electronică, soul și world music.

 

Mischa Blanos: Pianistul Mischa Blanos domină scena cu eleganță clasică, într-o sală de concerte liniștită, la un moment dat, iar în momentul următor, o transformă într-un club cu ritmuri pulsatorii.

Spectacolul său “Piano&Electronics – The Brave New World of Neoclassical” va fi prezentat în luna mai în turneu în toată Germania și același spectacol va urca pe scena Festivalului JAZZx – un rollercoaster muzical și o confruntare sonoră, în care pianul și sintetizatoarele se întâlnesc într-o coliziune frontală între analogic și digital.

 

Tereza Catarov: Solistă și compozitoare din Timișoara stabilită în Londra, Tereza și-a dezvoltat abilitățile muzicale studiind muzică clasică și jazz. Acum, compozițiile ei sunt in-

fluențate stilistic de jazz contemporan, muzicile tradiționale de la porțile Orientului și muzica clasică occidentală.

Ca muzician, Tereza Catarov, s-a format în universități de prestigiu din România, Olanda și Marea Britanie, a colaborat cu muzicieni precum David Binney, Jacob Collier, Kaya Thomas Dyke și Alex Simu și a cântat pe scene renumite ca: EFG London Jazz Festival, Barbican sau South Bank Centre.

 

“Prin JAZZx, Timișoara continuă să fie, în 2024, o capitală culturală vibrantă și armonică în care jazz-ul, gen muzical divers și multicultural, devine un catalizator pentru toleranță și acces liber la actul cultural de excelență. JAZZx, festival fanion al Capitalei Europene a Culturii, nu este doar o manifestare muzicală, ci și un gest semnificativ care consolidează identitatea culturală a orașului, marcând Timișoara ca un simbol al multiculturalismului în România și Europa și ca un centru al energiei culturale vibrante.” – Alin Nica, președinte Consiliul Județean Timiș

***

JAZZx este un proiect visat si produs de Centrul Cultural PLAI pentru comunități diverse, într-un parteneriat public-privat și efort comun de a accesibiliza forme artistice de calitate care ne aduc împreună.

Început în 2006 cu scopul de a organiza festivalul PLAI – festival de worldmusic, comunități și diversitate în toate formele ei, Centrul Cultural PLAI a luat de-a lungul timpului diferite forme și formate, toate cu scopul de a oferi soluții comunitare și de a genera sinergii și impact de durată. Pe lângă producția de evenimente comunitare și croite pentru parteneri, PLAI a dezvoltat și AMBASADA, proaspăt aniversând 9 ani de existență. Ea a devenit foarte repede locul de întâlnire, conectare și dezvoltare a comunităților de ‘doers’ din țară – primul centru cultural independent din România parte din Trans Europe Halles – rețea europeană de astfel de spații. Conectat prin proiecte cu o lume întreagă, PLAI a început din 2017 să dezvolte proiecte la nivel European care privesc regenerarea și inovarea urbană, impactul social și etica de mediu ca și ingrediente necesare pentru a oferi reziliența comunitară necesară în ecosisteme funcționale și sustenabile. În viziunea PLAI, inovarea de care avem cu toții nevoie pentru viitor este una socială și organizația își asumă rolul de a contribui la asta prin co-design, implementare și analiză complexă, reflectând alături de colegi de peste tot din lume care gândesc și acționează în același spirit.

Strada Fără Nume este unul din proiectele educaționale care s-a dezvoltat foarte organic din scena de SpokenWord @JAZZx, în același spirit în care scenele festivalului susțin talent local și la început de drum, recunoscând valoarea cuvântului scris și magia colaborărilor din arte, acolo unde poezia și improvizația muzicală crează povești ce mișcă suflete. Școală de creație și dezvoltare a abilităților de performance, Strada Fără Nume dă credit poeziei ca și formă de expresie unică și reprezentativă pentru generații întregi.

In cele 11 ediții trecute, JAZZx a adus pe scenă nume precum (în ordine cronologică): Richard Bona, Marcus Miller, Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW, Laura Mvula, Jazzmeia Horn, Moses Boyd, Yussef Dayes, Tank & the Bangas, Bokante, Gonzalo Rubalcaba, Ibrahim Maalouf și Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, Stanley Clarke, Hiromi, Ashley Henry, Thundercat, SHAKTI [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, SelvaganeshVinayakram], Ezra Collective, The Comet is Coming, Tigran Hamasyan o parte dintre aceștia în premieră în România.

JAZZx este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI.

  • Prezentat de: UniCredit Bank
  • Parteneri premium: Profi, Regina Maria
  • Mașina oficială: Mercedes-Benz

Mai multe detalii despre festival pe: www.plai.ro/jazz | www.facebook.com/JAZZxofficial | www.instagram.com/jazzx_official/

  • Facebook: JAZZx
  • Instagram: @jazzx_official
  • Tik Tok: @jazzx.official
  • #jazzx #wejazztogether #jazzxtimisoara