9-11 iulie | Festivalul de film documentar Culese din Balcani este dedicat, de anul acesta, antropologului Vintilă Mihăilescu

9-11 iulie | Festivalul de film documentar Culese din Balcani este dedicat, de anul acesta, antropologului Vintilă Mihăilescu

 

Lumeee, lumee,

Festivalul de film documentar antropologic Culese din Balcani, dedicat, începând cu această ediție (numărul 5), memoriei antropologului Vintilă Mihăilescu, se întoarce în acest weekend, la Rezidența BRD Scena9, cu o ediție specială de buzunar, adică una de pandemie, cu locuri și filme puține, dar bune.

Vă așteptăm cu o porție de documentare românești umblate prin festivaluri în ultimii 3 ani, cu filme proaspăt nominalizate și premiate la GOPO și cu producții foarte locale by ISCOADA, Tradiții creative, Batem fierul la conac/Asociația Maria și masterul de Studii Vizuale și Societate SNSPA), pe lângă discuțiile interesante despre antropologie, tradiții creative, film documentar de familie și Balcani, toate pe sufletul profesorului Vintilă Mihăilescu.

Așadar, ne întâlnim între 9 și 11 iulie, la Rezidența BRD Scena9 din strada I.L Caragiale 32. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile (40 în total pe fiecare proiecție/eveniment din curte și 5 pentru fiecare proiecție din interior).

Accesul la festival se face respectând normele sanitare, conform reglementărilor în vigoare.

Pentru orice nelămurire sau detalii suplimentare, vă rugăm să ne scrieți pe pagina de FB Culese din Balcani (mesaje private) sau la culesedinbalcani@gmail.com

EVENT FB —> www.facebook.com/events/2296921487277834

**************

Culese din Balcani este organizat, din acest an, de Asociația Copacul cu fapte bune, care are în statut și desfășurarea de proiecte culturale & educative, pe lângă cele sociale, cunoscute deja.

Co-organizator al acestei ediții este Rezidența BRD Scena9, iar parteneri, Centrul de Studii Europene (CES) – SNSPA, Masterul de Antropologie și Masterul de Studii vizuale și Societate de la Facultatea de Științe Politice – SNSPA, ISCOADA, Wearebasca, Luna Film, TRANSILVANIA FILM, Batem fierul la conac/Asociația Maria, Tradiții Creative, Editura LITERA.

PROGRAM CULESE DIN BALCANI 5 | 9-11 iulie | Rezidența BRD Scena9

| ZIUA 1 – VINERI, 9 IULIE |

 – în interior

*De la 18.00, 19.00, 20.00 si 21.00  – CALUP – Filme documentare studențești marca Studii vizuale și Societate SNSPA

– în curte

*19.00: La taifas despre Vintilă – Moderator Bogdan Iancu – SNSPA + scurtmetraje documentare by Tradiții creative (un proiect gândit de Vintilă Mihăilescu)

  1. La taifas despre Vintilă – Moderator Bogdan Iancu – SNSPA

Profesorul Vintilă Mihăilescu a lăsat în urmă o serie de proiecte și șantiere (instituționale, de cercetare, sau editoriale) deschise, despre care vom discuta împreună cu cei care i-au fost prieteni și colaboratori.

  1. Scurtmetraje documentare by Tradiții creative (un proiect gândit de Vintilă Mihăilescu)

Argumentul video Tradiții Creative este un demers de documentare a modalităților prin care patrimoniul cultural poate fi pus cu succes în folosul dezvoltării durabile, din punct de vedere economic, turistic, social, cultural și identitar. Seria de filme contextualizează puterea recuperării, actualizării și valorificării tradițiilor, dar și calitatea acestora de a reprezenta resurse creative pentru activități economice sustenabile, profitabile și generatoare de locuri de muncă.

– în curte

*21.00: Film documentar Materie şi gest, regie: Diana Iabraşu, producție: Asociaţia Maria/ Batem fierul la conac, 2018

Documentarul s-a născut organic, în urma unui workshop internaţional de dulgherie tradiţională, desfăşurat la conacul Carp, în cadrul programului cultural “Batem fierul la conac!”

| ZIUA 2 – SÂMBĂTĂ, 10 IULIE |

– în interior

*18.00, 19.15, 20.00, 21.15 – * Film documentar “Materie şi gest”, regie: Diana Iabraşu, producție: Asociaţia Maria/ Batem fierul la conac, 2018

Documentarul s-a născut organic, în urma unui workshop internaţional de dulgherie tradiţională, desfăşurat la conacul Carp, în cadrul programului cultural “Batem fierul la conac!”

– în curte

*19.00 – 20.00: Dezbatere: Paradoxul Balcanilor – De la ‘frăție și unitate’ la naționalism și disoluție

Invitați:

Paul Gabriel Sandu, cercetător (Facultatea de Filosofie, Universitatea București), Dragoș Ioniță, cercetător în științe politice (Centrul de Studii Europene SNSPA), Doris Manu, cercetătoare specializată pe Balcani (alumna College of Europe), moderatoare: Miruna Butnaru Troncotă (SNSPA)

Vintilă Mihăilescu spunea într-un interviu din 2018 la Scena9 că “a fi naționalist în Balcani înseamnă să-ți pui steagul propriu pe brânza tuturor”. Inspirați de această definiție provocatoare, ne dorim să discutăm despre contrastele acestei regiuni fascinante, mai ales prin prisma istoriei încărcate de conflicte și turbulențe.  Etimologic, ’Bal-kan’ în limba turcă e alăturarea între ‘sânge’ și ‘miere’, o metaforă deși foarte facilă dar care ilustrează fidel paradoxurile regiunii din Sud Estul Europei – un mix etnic, cultural și religios care în anii ’90 a găzduit cel mai recent genocid din istoria Europei. La 26 iunie 1991 a început războiul care a distrus Iugoslavia.

– în curte

*20.30 – 22.30 : CALUP scurtmetraje documentare  nominalizate la GOPO 2021 + lungmetraj Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată, regia Claudiu Mitcu:

  1. Cerbul a trecut prin fața mea, regia: Vlad Petri, 2020 (câștigător 2021, cel mai bun scurtmetraj de film documentar GOPO)
  2. Totul pentru Riana, regia Mihai Dragolea, scurtmetraj, 2020 (nominalizat GOPO)
  3. Venim pe rând și mergem pe sărite, regia Mihnea Toma, scurtmetraj, 2020 (nominalizat GOPO)
  4. Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată, regia Claudiu Mitcu, producător Wearebasca, lungmetraj, 2020

Un studiu antropologic al unei unei mici comunităţi din Sfântu Gheorghe, unde cântecele interpretate de corul local sunt o tradiţie de seamă. Le vedem cântând pe membrele corului şi înţelegem cum muzica lor devine un liant al comunităţii, prezentă în momente de bucurie şi de tristeţe, la nunţi şi botezuri, dar şi la război.

ZIUA 3 – DUMINICĂ, 11 IULIE

– în interior

*18.00, 20.00, 21.00: calup scurtmetraje documentare câștigătoare GOPO 2020 + 2021:

  1. El iubește ochii mei, regia: Enxhi Rista (câștigător Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj de film documentar – 2020)
  2. Cerbul a trecut prin fața mea, regia: Vlad Petri (câștigător Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj de film documentar – 2021)

– în curte

*19.00 – 20.00: Laborator antropologic: Provocările filmului documentar de familie

Prietenii de la ISCOADA vă invită la o dezbatere despre filmul documentar care explorează relațiile de familie. Vom vorbi despre provocările pe care un astfel de demers cinematografic le lansează: de la dileme etice la abordări regizorale și lucrul cu materiale de arhivă. Moderat de antropologul Bogdan Iancu, dialogul îi va avea invitați pe Ileana Gabriela Szasz, video-documentaristă și cercetătoare în antropologie vizuală, și pe Vlad Petri, regizor de film documentar și producător, recent premiat la Gala Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj.

– în curte

*20.30 – 22.30: Calup filme antropologice (scurtmetraje) by ISCOADA + lungmetraj (film documentar): Profu’, regie: Alex Brendea

  1. Filme antropologice (scurtmetraje) by ISCOADA realizate de Laura Maria Ilie (Rica Dragan si casetele, Billie Rose, Sabina si sforile & Stefan Fenyo)
  2. PROFU’, (lungmetraj), regie: Alex Brendea, producție Luna Film, fiind distribuit în România de Transilvania Film, 2020. Filmul spune povestea lui Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Bistrița care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditații în propriul apartament, dotată cu scaune, bănci și chiar o tablă. Cel mai mare vis al său este să aibă o școală care nu se pliază pe sistemul tradițional de educație, un loc eliberat de tirania metodelor convenționale de predare. De-a lungul unui an școlar, îi urmărim efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învăţătură, oferindu-le nu doar lecții de matematică, cât lecții de viață.