Dovlatov sau cum a fost în comunism

Dovlatov sau cum a fost în comunism

Am fost la Dovlatov – filmul și nici acum nu sunt în stare să vă povestesc prin ce stări am trecut. De la amintiri la neputință și frustrări și-o empatie dusă la extrem. M-am regăsit în altă viață, când m-a prins maturitatea în comunism și visam să scriu, așa cum încă mai visez și-n viața asta. Vă spun drept, povestea scriitorului rus Serghei Dovlatov mi-a apăsat plămânii până la un soi de sufocare. Am plâns de două ori, aproape că-mi venea să strig la oamenii ăia (bătrâni) din sală: Doamne, voi cum ați reușit să supraviețuiți?

Acum știu sigur că dacă viața asta m-ar fi prins adult în comunism, mă călcau comuniștii în picioare până la ultima suflare.

De văzut neapărat.

Filmul “Dovlatov” urmărește șase zile din viața renumitului scriitor înzestrat cu un simț al umorului ușor satiric, Sergei Dovlatov, a cărui viziune depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodsky, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlalți colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care vor scăpa ulterior odată cu emigrarea în New York, lăsând în urmă tot ce au construit.