Donbass, un film în care grotescul și drama sunt la fel de interconectate ca viața și moartea

Donbass, un film în care grotescul și drama sunt la fel de interconectate ca viața și moartea

Filmul Donbass, de Sergei Loznitsa, care e o înșiruire de secvențe după întâmplări reale postate pe net, mi-a tras un pumn direct în față, cu putere, și mi-a adus aminte de o întâmplare tot reală pățită de mine, pe timpul comunismului, când un tânăr militar m-a lovit cu toată forța lui, folosindu-și bocancul de armată, pentru că am avut curaj să îl întreb de ce se bagă în fața mea la rând la bilete la cinema, iar eu am ajuns la spital, cu pleoapa ochiului drept în mână, cu fața tăiată de la ochelari, în timp ce o doctoriță se crucea șocată că am scăpat cu ochiul întreg. N-a fost nicio anchetă, nimeni nu a fost tras la răspundere, nimeni n-a avut curaj să meargă la miliție. Eu aveam 12 ani și o vreme am crezut că așa e normal, ca nimeni să nu se revolte din cauza unor situații precum asta.

Filmul #Donbass m-a făcut să-mi croșetez în cap o altă Românie a zilelor noastre, unde toată lumea are mașină, telefon și laptop, dar magazinele sunt goale, spitalele nu au urmă de medicamente, iar cei care au pus mâna pe țară cu japca și-au luat în primire teritoriul și se comportă mai rău ca niște animale sălbatice, asta ca să fiu o doamnă și să vorbesc frumos.

După ce am văzut filmul, am trecut prin Piața Victoriei, unde vreo 10 persoane protestau anemic, o mașină a poliției îi supraveghea, clădirea Guvernului se scălda în steagul UE, luminițele de Crăciun ne urau sărbători fericite din partea Primăriei Capitalei, iar oamenii din jurul meu se plimbau ca într-o zi obișnuită de sâmbătă seara, în prag de primăvară.
Moment în care mi-am dat seama că, de fapt, în țara asta de multă vreme nu mai există sâmbete obișnuite decât pentru cei care habar n-au pe ce planetă trăiesc și cred că bula lor înseamnă totul, iar ce-i prin preajmă nu e deloc treaba lor.

Donbass e de văzut. E greu, e de digerat, dar e de văzut și de înțeles. Musai.

SINOPSIS

În Donbass, o regiune din estul Ucrainei, are loc un război hibrid ce implică un conflict armat deschis, însoțit de crime și jafuri pe scară largă, comise de bande separatiste. Războiul este numit pace, propaganda este rostită ca adevăr și ura este declarată a fi iubire. O călătorie prin Donbass se desfășoară ca un lanț de aventuri curioase, în care grotescul și drama sunt la fel de interconectate ca viața și moartea. Aceasta nu este povestea unei regiuni, a unei țări sau a unui sistem politic. Este povestea unei lumi pierdute în identități post-adevăr, false. Povestea fiecăruia dintre noi.

Din 1 februarie 2019 în cinema.

Distribuit de DIGITAL CUBE