Procesul, documentarul despre un fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că n-a comis-o, din 13 iulie în cinema

Procesul, documentarul despre un fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că n-a comis-o, din 13 iulie în cinema

 

Procesul, filmul documentar al Ilenei Bîrsan și Claudiu Mitcu, te face să te întrebi oare ce karma pot avea unii oameni dacă își petrec tinerețea toată în închisoare, în timp ce se zbat zi și noapte să dovedească că nu ei au comis o crimă pentru care sunt închiși 25 de ani. 25 de ani în care toți ceilalți din jurul tău și-au trăit cele mai frumoase bucăți din viață, iar tu ai privit doar cerul printre gratii și nu te-ai ales cu nimic până atunci de la viață. Cred că cea mai mare durere pe care o poți primi e când ieși din închisoare, după amar de ani, și te trezești singur pe lume.

Evident, voi puteți ieși cu alte întrebări din sala de cinema precum: unde începe nedreptatea și când se termină dreptatea? Sau invers.

Hai la film documentar

Din 13 iulie, intră în cinema filmul documentar PROCESUL, film ce documentează cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o.

După un lung șir de încercări de a-și demonstra nevinovăția, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat și nu s-au administrat în mod direct probe.

Documentarul îl urmărește pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie și se concentrează pe rejudecarea dosarului și consecințele noii sentințe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat și controversat.