Când am fost la #Divan9

Când am fost la #Divan9

 

Sâmbătă, 1 septembrie, s-a încheiat cea de-a 9-a ediție a festivalului dedicat filmului și artei culinare balcanice, Divan Film Festival. Timp de nouă zile, de pe 24 august până pe 1 septembrie, cei aproximativ 4.000 de spectatori prezenți în Craiova și Port Cultural Cetate au participat la proiecții și întâlniri cu cineaști din spațiul balcanic, concerte și demonstrații culinare de excepție. Printre care și eu. 🙂 Am fost la Cetate, 5 zile, cât să mă încarc după încă o săptămână de vacanță la Istanbul, adică am dat din Balcani în Balcani.

foto: #Divan9

Până acum nu am mai fost la festival. Mi-a plăcut mult. Peisajul, Dunărea, apusuuuuul, Doamne, ce apus, mâncarea – zacusca, omleta, varza călită pilaful, sifonul ăla bun-bun, vin n-am băut, dar am băut țuică.  Pe am mea și pe al localnicilor. La fel și slană. Mircea Dinescu ne-a gătit într-o seară și am auzit că făcea și dulceață de ardei iute, un măgăruș drăguț a fost botezat Divana de Teleșpan, prezentatorul festivalului, au fost mulți copii, am prins vreme faină, am avut program lejer, eu am plâns la 2 filme, căci am văzut și filme în fiecare zi și am rămas cu gândul la Chris Elvețianul, un documentar despre un jurnalist elvețian care și-a pierdut viața în războiul din fosta Iugoslavie, un război bazat pe orgolii, asta am înțeles eu din acest documentar: Chris the Swiss (Elveția, Croația, Germania, Finlanda, 2018)

Am mai văzut și mi-au plăcut: A Balkan Noir (Suedia, Muntenegru, 2017), Tărâmul Zeilor / Land Of The Gods (Serbia, India, 2016), Avec L’amour (Macedonia, 2017), Chris the Swiss (Elveția, Croația, Germania, Finlanda, 2018), Cafeneaua De Lângă Combinat / The Steel Mill Café (Croația, 2017), Mătușa Mea Din Sarajevo / My Aunt In Sarajevo (Suedia, Bosnia & Herţegovina, 2016). Și mai mlte scurmetraje, eu am rămas în cap cu O ceașcă de fericire (A Cup Of Happiness), un film turcesc.

Reunite sub tema acestei ediții – “Balcanii visează” – în programul festivalului s-au regăsit 15 filme de lungmetraj selectate de Cătălin Olaru, director artistic, dintre care 13 au rulat pentru prima dată în România, precum și 17 filme de scurtmetraj, alese de selecționerul Massimiliano Nardulli.

Printre acestea s-au regăsit producțiile autohtone “Dragoste 1: Câine” (2018), prima parte a trilogiei dedicată dragostei semnată de Florin Șerban, care a rulat în avanpremieră națională, în prezența actorului Valeriu Andriuță, precum și proiecția specială a filmului “Moromeții” (1987) plus un fragment de 15 minute din noul film al lui Stere Gulea, “Moromeții 2” (2018), care va fi lansat în această toamnă.

Printre invitații speciali ai acestei ediții s-au numărat regizorul kurd Kazim Öz, autor al filmului care a deschis festivalul, “Zer” (Germania, Turcia, SUA, 2017), actorul Dan Bordeianu, prezent la această ediție în calitate de actor principal în scurtmetrajul “Sâmbătă” / “Sabado” (Albania, Columbia, 2016), sau Liviu Mărghidan, producătorul primului film pentru copii realizat după Revoluție, “Străjerii” / “The Sentries”.

Coloana sonoră a festivalului a fost asigurată de trupa transilvăneană, sZempöl Offchestra, care a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, în timp ce în Port Cultural Cetate, Aida și Noi (foto), trupa ai cărei membri vin din Bosnia, Cuba, Chile, Germania și România, a adus un mix irezistibil de glam disco și folclor balcanic, iar Mambo Siria a încântat audiența cu versurile lor deocheate pe muzică lăutărească din zona Olteniei.

Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile culinare susținute anual de către gazda evenimentului, Mircea Dinescu. Anul acesta, istoricul culinar Cosmin Dragomir a completat meniul Divan Film Festival cu povești despre bucătăria balcanică, spre marele deliciu al publicului.

Divan Film Festival a avut loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate.

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.