De Ziua Internațională a Antropologiei (15 februarie), hai să povestim despre începuturile antropologiei la români

De Ziua Internațională a Antropologiei (15 februarie), hai să povestim despre începuturile antropologiei la români

Lume, lumeee,
 
În fiecare a treia zi de joi din fiecare februarie, în lume se sărbătorește Ziua Antropologiei. De anul ăsta o sărbătorim și noi.
 
Ce e antropologia?, ne tot întreabă oamenii care vin la Culese din Balkani – Festival internațional de film antropologic. Noi le răspundem (pe) scurt, căci vreme de povești n-avem atunci, drept pentru care am profitat de această zi: Ziua Antropologiei – 15 februarie anul acesta – pentru a lămuri pe îndelete povestea asta cu antropologia.
 
Așadar:
* Ce e antropologia? De câte feluri e antropologia?
* Ce e etnologia?
* Există vreo diferență între antropologie și etnologie?
* (Despre) începuturile antropologiei/etnologiei la români.
* (Despre) începuturile antropologiei/etnologiei la Muzeul Țăranului.
* Vă spun ceva numele Irina Nicolau, Horia Bernea, Dimitrie Gusti ori Mihai Pop?
 
Dacă sunteți curioși să aflați despre toate astea, vă invităm la primul laborator antropologic dintr-o lungă serie pe această temă. Nu, nu e pentru specialiști, e pentru oricine vrea să afle cu ce se mănâncă #antropologia ori #etnologia.
 
Joi, 15 februarie, de la ora 19, la #ClubulȚăranului,
vă așteptăm cu povești, film documentar, lămuriri și argumente.
Intrarea e liberă ca pasărea cerului.
 
Povestim cu Vintilă Mihăilescu (antropolog), Ioana Popescu (etnolog), Lila Passima (etnolog), Șerban Anghelescu (etnolog) și Rucsandra Pop (antropolog).
Moderează: Cristina Hurdubaia – Culese din Balkani – Festival internațional de film antropologic
 
A, înainte de asta, pe la 17.30, vă invităm la un tur prin Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului. Revenim în curând cu detalii.
 
„În primele zile după Revoluția din decembrie 1989, un grup de intelectuali bucureșteni puneau la cale înființarea Societății de Antropologie Culturală din România, care avea să ia naștere oficial în februarie 1990. În aceeași lună se înființează Muzeul Țăranului Român. Din structura sa face parte și un Laborator de Antropologie culturală. Rapiditatea cu care s-au înființat aceste instituții inaugurale ale antropologiei postcomuniste din România sugerează nu numai un entuziasm vindicativ propriu momentului, ci și unul care miza cărți mari pe aportul antropologiei în noua societate care se vestea românilor” – Vintila Mihailescu, Etnologii urbane.
 
Culese din Balkani este un festival internațional antropologic inițiat de COOPerativa Urbană și organizat împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român, Clubul Țăranului și Asociația #Ceva, care are loc în fiecare toamnă. Anul acesta ne întâlnim între 1 și 4 noiembrie.
 
FOTO
Sursa: Arhiva de Imagine MȚR
Fotograf: Tancred Bănățeanu
Fond Diapozitive Muzeul de Artă Populară