De ce e special ediția XII a Festivalului PLAI

De ce e special ediția XII a Festivalului PLAI

Festivalul PLAI ediția XII, ce se desfășoară în perioada 8-10 septembrie, la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, înseamnă organizar edoar cu voluntari. Voluntari, de toate vârstele, cu interese culturale diferite, dar interesați să continue unul dintre cele mai frumoase festivaluri din România, singurul organizat în regim de voluntariat.
Anul acesta, există patru direcții relevante pentru modul în care a fost construit programul PLAI:
Cum se manifestă activismul prin cultură – fiind invitați artiști al căror repertoriu este inspirat de activism, implicare socială, comunitate
Cât de important este să ai curaj să fii pionier în artă și să ai inițiativă
Să ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem, să pornim într-o călătorie a propriei descoperiri.

octopus-echipa-la-plai

Anul acesta vor cânta pe scena world music la PLAI:
Tony Allen – unul dintre fondatorii afro-beat, unul dintre cei mai buni toboșari din lume.

Dom La Nena – artist rezident anul acesta la PLAI, și-a inspirat repertoriul din teme precum: căutarea de sine, dorul de casă, puterea rădăcinilor noastre, iubirea între semeni.

Tamikrest – muzica lor aduce în atenție necazurile cauzate de violențele stradale din Mali. Prioritățile lor sunt unitatea, educaţia, dezvoltarea şi pacea.

Bombinoo – muzica sa este un mesaj al celor care nu mai vor să trăiască în mijlocul revoltelor sociale, nu vor dezrădăcinare, nu mai vor să trăiască sub autoritatea guvernelor.

Mokoomba – mesajul muzicii lor este un tribut pentru Africa, vorbește despre problemele sociale din Zimbabwe, un răspuns la dictatura lui Mugabe.

La Casa Filmelor, Chassol va oferi publicului o mostră de “ultrascore”, stil muzical pe care l-a inventat și care înseamnă crearea de muzică în jurul unor sunete din natură. Publicul asistă la un documentar, o călătorie vizuală şi sunete live ce îl teleportează din spaţiul în care are loc evenimentul în mediul creat de artist, la mii de kilometri depărtare.
În cazul Casei Filmelor din cadrul Festivalului PLAI, călătoria va avea loc până în Varanasi şi Calcutta prin intermediul proiectului Indiamore.

După miezul nopții, programul PLAI continuă la scena after-party pe care anul acesta vor urca:
Gentleman – un artist german al stilului raggae, a mixat muzica sa în peste 20 de ani de carieră cu influențe hip-pop, cu muzica electronică eclectică, piesele sale au devenit în ultimii ani radio-friendly, dar ceea ce rămâne însă comun este autenticitatea reggae.
Röyksopp – o trupă care combină neaşteptatul cu familiarul şi cerebralul cu proaspătul. Clar definiţi în zona de synth-pop, sunt pionierii unui sunet distinct şi incredibil de unic în toate sensurile cuvântului.

Ed Rush (DJ), londonezul care a făcut istorie în muzica electronică drum and bass.

O surpriză pentru publicul PLAI din 2017 va fi Octopus Tarot Labyrinth, o trupă de teatru din Ungaria care prezintă un spectacol inedit, creat pentru a oferi o experiență unică și magică.
Cei care vin la PLAI vor intra într-o zonă interactivă de comunicare, prin intermediul teatrului și al unui labirint din bambus și textil de 625mp, cu alei înguste. Vizitatorii labirintului vor urma o călătorie a propriei descoperiri, având o serie de întâlniri cu echipa de actori care va interacționa cu publicul și va oferi îndrumare. Cei care intră în labirint au de ales între 24 de cărți, cu simboluri care au peste 1000 de ani vechime și care reprezintă simboluri pentru rolurile din viață.
Octopus Tarot Labyrinth este prezent cu acest spectacol pentru prima data în România, la Timișoara, și va avea în cadrul PLAI trei reprezentații.

Programul PLAI este completat de activitățile câtorva zeci de parteneri culturali, o prezență specială fiind Penitenciarul din Timișoara, festivalul din Timișoara fiind singurul din România care oferă un cadru de manifestare pentru proiectele deținuților aflați în programe de reintegrare socială și de reeducare.

PLAI este primul și singurul festival de world music din România organizat 100% de voluntari.

E cel mai important festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari, a fost primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards şi finalist în 3 ani, e câştigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect multicultural din România; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering şi Angela Merkel), e câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea „Artă şi cultură” și e câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2017 pentru proiectul Ambasada la secţiunea „Dezvoltare economică și socială”.

Este primul festival din România (2006) care a creat o platformă de expunere și comunicare pentru ONG-urile din comunitatea locală pentru a le ajuta să ajungă mai ușor la public și pentru a sprijini networkingul. Este singurul eveniment din Timișoara și din România care oferă spațiu de integrare și pentru comunicare unui penitenciar.

Festivalul PLAI este un vis împlinit al generației tinerilor. O lume prietenoasă, constructivă, o sărbătoare pentru munca de pregătire care durează câteva săptămâni, o bucurie a efortului urmat de rezultat și apreciere, un spațiu în care oferta culturală este construită în jurul valorilor, activismului, care arată tradiții și culturi diferite, într-un spațiu definit de tradiția rurală românească.

Informații despre festival sunt disponibile pe www.plai.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului: PLAI Festival 2017.