Crowd Control: Muzicii electronice ii sta foarte bine pe vinil

Crowd Control: Muzicii electronice ii sta foarte bine pe vinil

chesti@naru’ lui Bogdan Șerban

Crowd Control – adica? Aspiratie sau realitate?

Razvanescu: Realitate, atata vreme cat nimic nu stagneaza, incepand cu nasterea unei piese noi pana la prezentarea sa in concert sau studio.

Coshmelin: O dorinta care s-a transformat in realitate. Cred ca majoritatea muzicantilor isi aduc aminte de debutul lor. Daca la inceput, treaba asta pare o joaca, cu timpul, incepi sa te gandesti “cum ar fi daca”. Dupa multe schimbari de componenta, proiecte, trupe etc., in toti acesti ani, m-am gandit ca e momentul sa iau o ultima decizie, una definitiva si irevocabila. Asa ca am mizat pe Crowd Control. Crowd Control si atat!

Intimidatah: Salutare, Bogdan! Raspunsul e niciuna. Crowd Control vine de la numele primei noastre piese despre brigada care inabuseste proteste, Riot Squad, prezenta in toate tarile anglofone drept Crowd Control Division dar care la noi in tara se numeste Jandarmerie. Cantecul este de fapt despre spiritul colectiv social care inseamna alianta si actiunea impotriva autoritatii injuste, corupte si abuzului de putere. Cantam electro-fusion cu un mesaj activist. Iar lucrurile la nivel conceptual si sonic sunt intr-o continua evolutie, chiar daca ne place Rage Against the Machine si ultimul nostru single se numeste Brixton Riot, muzica noastra suna acum diferit fata de debutul nostru relativ mai agresiv din 2013.

Muzica manipuleaza/controleaza?

Razvanescu: Daca are versuri. se asteapta din partea ei sa transmita un mesaj care da, poate sa fie un pic din amandoua. Insa muzica trebuie ascultata dincolo de orice mesaj, muzica trebuie sa fie pura la final.

Coshmelin: Mai degraba ma gandesc la persuasiune.

Intimidatah: Evident ca muzica manipuleaza. Are o putere extraordinara asupra oamenilor. Chiar si eu o respir si expir prin toti porii mei. Ca sa nu mai zic ca o visez si premeditez. De controlat, daca controleaza e discutabil. Conteaza personalitatea artistului care o face. Poti compara Luna Amara cu Stefan Banica Jr.? Ambii controleaza multimile).

Cat de important este (daca este) pentru fiecare dintre voi genul muzical?

Razvanescu: Are o importanta foarte mare pentru ca fiecare gen isi are caracteristicle sale unice. Din rock-ul progresiv inveti ce inseamna o structura bine cimentata, din jazz-fusion inveti ca un synth poate sa ofere momente de improvizatie la fel de bune ca si pianul, din muzica electronica inveti ca ceva care se repeta nu e obligatoriu plictisitor.

Coshmelin: Crowd Control are un gen eclectic, la fel ca si muzica pe care o ascultam. Ar fi pacat sa ne limitam doar la un singur gen. Credem in complementaritate.

Intimidatah: Genificarea (cuvant inexistent) este ceva la moda azi. Ceva necesar pentru unii oameni. Nu si pentru noi. Muzica noastra, mi se pare mie ca suna ca si cum ar fi cate o trupa diferita pe fiecare piesa. Unitatea este data de faptul ca sunt aceiasi trei instrumentisti-compozitori pe scena. Pe GAME OVER aveam si chitara, pe SELECT START am facut lucrurile mai lo-fi, iar acum cu LOADING PLEASE, lansat de curand la o casa de discuri din afara False Flag Operation, subsidiara Dubkraft Records, am scos in evident latura noastra sensibila si melodica. Putem fi incadrati foarte usor in indie electronic cu influente extreme de diverse: industrial, alternative rock, house, dub, punk, spoken word, drum n bass, indietronica, dream pop, future r n b si post-punk. In orice caz, alb pe negru suntem tobe, sintetizatoare si voce.

Deconspirati-va trecutul muzical.

Razvanescu: Caseta – CD– Mp3: Am inceput cu o caseta audio de pe care am ascultat concertul italian pt pian de Bach, primul CD audio a fost “Synkronized” al celor de la Jamiroaquai si printre primele trupe ascultate in format mp3 au fost Blur si Mansun (not Manson).

Coshmelin: 2001-2003 – Metropolis – Rm. Valcea

2008-2009 – Metropolis – “cu sediul” la Bucuresti

2009-2012 – TunesInnaOurHeads – Bucuresti

Noiembrie 2012 – Crowd Control – Bucuresti

Intimidatah: Ramnicu Valcea, Liceul de Arta sectia Arte Decorative si Tapiserie. Muzica rock, heavy metal si progressive. Bucuresti, Facultatea de Arhitectura de Interior Ion Mincu, muzica reggae, funk, post-orice. Diferite incercari muzicale alaturi de aceeasi doi oameni cu care sunt azi – Razvanescu si Coshmelin – Tunesinnaourheads, Ualvarin vs. Seibartut. Alaturi de fostii colegi si prieteni am cantat si in Loungerie II, Abatori Industries si The Shape of Moombhaton. In prezent, doar CC. Nu PC.

Care este primul lucru pe care il faceti atunci cand va simtiti inspirati?

Razvanescu: Ma pun la pian alaturi de o foaie de muzica si un creion.

Coshmelin: Punem de-o repetitie si daca nu ne iese cum vrem, mai punem de inca una. Intr-un final totul se leaga.

Intimidatah: Imi notez in carnetel. Incep intotdeauna de la mesaj si versuri si apoi ma gandesc la melodii si le inregistrez. Destul de scriitoricesc, dar nu ma consider unul, sunt mai degraba un poet razboinic inspirat de dub poetry si cultura urbano-sociala, decat un autor cu volume si om care sa publice. Fiecare cu piticul lui!

CC remixed-02-02-02Exista teoria conform careia o trupa, asemeni unei relatii/casnicii, este suma unei serii de compromisuri – mai mari sau mai mici. In cazul vostru la ce ati renuntat sau ce ati acceptat de dragul bandului/muzicii?

Razvanescu: Cred ca intotdeauna e vorba de timp. Pe care la inceput simti ca-l sacrifici, fie ca e vorba de cel cuvenit prietenilor, iubitei, familiei, dar pe masura ce lucrurile se clarifica din punct de vedere muzical, iti dai seama ca ai facut alegerile intelepte.

Coshmelin: De dragul trupei si a muzicii, am acceptat sa cantam in diferite locuri, chiar daca nu am avut conditiile tehnice necesare. Sper ca in viitorul apropiat sunetul din Romania sa se ridice la standardele europene/americane, iar 5 din 10 cluburi sa detina un inginer de sunet cu studii.

Intimidatah: Nu mi se pare ca fac nici un compromis. Imi dezvolt o anumita latura a personalitatii artistice. Continuu. Am ales sa fac asta cu doi frati cu care cant din 2009 dar cu care ma stiu din 2002. Pe care ii tot ascult din 2003 si alaturi de care voi evolua constant, atat in studio, cat si live. Abia astept urmatorul turneu. Casa de discuri se ocupa si de confirmarea unor date in afara tarii. Deci, tineti-ne pumnii!

Ce (mai) este important acum pentru diseminarea creatiei/muzicii? Presa scrisa, TV, radio FM, internet?

Razvanescu: Eu merg pe mana internetului.

Coshmelin: Internetul si radio.

Intimidatah: Sincer? Depinde si cat de curios esti ca om. Toata lumea are acces la internet. Ai vazut si tu ca si radiourile si televiziunile, presa si media, in general, se muta online. Nu este la fel de multa cenzura si se poate face totul mai DIY. Exista, insa, o saturatie si toata lumea, cel putin la nivel international, castiga banii in industria muzicala din concerte. Artistii nu mai fac bani din streaming sau vanzari de albume, fie ele fizice sau virtuale. Cu toate astea, imi place ca se vand viniluri. Anul 2014 a fost primul an din ‘96 incoace cand in UK vanzarile de viniluri au deposit 1 milion de unitati. Muzicii electronice ii sta foarte bine pe vinil. Deci ziceai de o diseminare. Eu recomand ca aceasta sa se faca pe vinil!

Completati, va rog, propozitia: muzica viitorului o sa …

Razvanescu: … incline balanta catre cea din categoria muzicii bune, indiferent de gen muzical si balariile muzicale or sa fie lasate in urma.

Coshmelin: … ne acapareze urechile.

Intimidatah: … fie doar pe vinil! Unde va sunt megafoanele? Si patefoanele?

De unde e de cumparat muzica Crowd Control? Si cat costa? Unde sunteti de vazut/consumat in perioada urmatoare?

Coshmelin: Cel mai probabil ne vom face in continuare auziti pe internet, radio si in cele din urma la concerte.

Intimidatah: Simplu. Crowd Control puteti cumpara fara probleme pe multe plafortme care afiseaza preturile si nu are rost sa le mentionez eu, iata doar 2:

Itunes.apple.com

amazon.co.uk

Urmatorul nostru concert confirmat va fi in data de 22 ianuarie in B52 la invitatia trupei STEMA. Multumim, Silviu, ca te-ai gandit la noi! Dar asteptam si urmatorul turneu. Inca nu am ajuns in cateva orase faine din tara.

Follow us on