Mungiu: M-am straduit mult sa inteleg despre ce e intamplarea de la Tanacu, mi-o povesteam o data la 3 zile

Mungiu: M-am straduit mult sa inteleg despre ce e intamplarea de la Tanacu, mi-o povesteam o data la 3 zile

După ce s-a întâmplat nenorocirea la mine-n sat, la Tanacu (care are si pagină de Facebook, sâc), toată lumea era în stare de șoc.

Se făcuseră tot felul de “bisericuțe” prin tot satul, pe oameni îi vedeai mereu crucindu-se și scuipându-și în sân de frica diavolului ce coborâse din iad chiar acolo, pe pământul lor …

“Asta ni mai trebuia. Șî sî mai șî râdî lumea di noi. Doamni, pacatili noastri, păi, așa șeva ni trebuia nouă acuma? Noi am zâs cî nu ni trebi mănăstiri, sus, în deal”.

După dealuri, la Tanacu. foto – Hurdis – COOPerativa Urbană

__________________________

Am reușit, în sfârșit, să văd la Union, filmul După dealuri, regizat de Cristian Mungiu, care aduce în prim plan povestea de la Tanacu. Am ieșit cam bulversată; pentru mine e greu de înțeles cum de se poate întâmpla o asemenea tragedie în zilele noastre. Cu atât mai mult cu cât ale mele rădăcini sunt (de) acolo, ai mei locuiesc acolo,  iar eu visez la o casă acolo.

__________________________

Cristian Mungiu s-a decis, prima dată, să facă acest film imediat după ce a avut loc nenorocirea de la Tanacu. “Povestea e din 2005. Citeam tot ce apărea, am păstrat toate articolele din presă, am urmărit povestea până la capăt. La scurt timp, s-a auzit că mai mulți regizori vor să facă fillmul. Pascal Brukner făcea documentare pentru Polanski, Lucian Pintilie anunțase și el că e interesat, așa că am continuat să urmăresc cazul ca un fost jurnalist”, a povestit Cristian Mungiu, la deschiderea programului KINObservator, organizat de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista „Observator cultural”.

Prin 2006, regizorul s-a întâlnit, la New York, cu Tatiana Niculescu Bran, cea care a scris romanele Spovedanie de la Tanacu și Cartea Judecătorilor, inspirate din cazul de la Tanacu. “Am vorbit despre Tanacu ca doi oameni preocupați de subiect”.

În același timp, regizorul Corneliu Porumboiu îl ținea la curent pe Mungiu cu tot ce se întâmpla cu călugărul acuzat. Fuseseră colegi la școală. Porumboiu și călugărul.

“Cinci ani mai târziu, m-am reîntâlnit cu Tatiana, tot întâmplător, pe Magheru. Eu, în perioada aia, scriam niște scenarii, nu despre Tanacu. Tatiana mi-a dat „Cartea Judecătorilor”.

Apoi, într-o zi, a aflat că Pintilie s-a “eliberat” de subiect. “Se apucase de Cehov”.

“Așa că m-am pus pe scris. A fost foarte greu, pentru că erau foarte multe informații. Abia când mi-am dat seama că, de fapt, e important filmul, a devenit totul foarte ușor. În realitate, Voichița (personajul principal al filmului), e o fată foarte simplă, ea chiar credea că Alina e stăpânită de diavol, ceea ce în film nu se vede. Nu e nicio dovadă nicăieri că ar fi ar fi avut vreun moment de cumpănă, că ar fi vrut să o ajute pe cealaltă fată”.

Povestea filmului e ficțiune, nu e reală, a ținut să precizeze regizorul. În filmul lui Mungiu, personajul principal e cel care înțelege ce se întâmplă, nicidecum cel care suferă. Regizorul speră ca povestea să nu fie percepută de spectator din punct de vedere didactic. “Nu vroaim să termin cu moartea. M-am străduit mult să înțeleg despre ce e întâmplare de la Tanacu, mi-o povesteam mie o dată la 3 zile”.

Cristian Mungiu a apelat la un sfătuitor pe durata filmului. “Pentru a ne răspunde la tot felul de întrebări, adică la vreo 150. Cum se pun hainele pe tine, cum se citește din carte…”

Până într-o bună zi.

“Am încercat să respectăm și partea de ritual, care e variabilă de la o regiune la alta în România, pentru că nu apucam să găsim 2 păreri diferite, așa că am decis să filmăm cum e mai bine pentru noi. Așa că, în film, există și erori canonice”.

Actorii aleși pentru a interpreta rolurile sunt moldoveni, adică născuți și crescuți pe la Iași, Botoșani ori în Republica Moldova. Cu mici excepții, dar doar când au fost replici puține. Drept pentru care, personajele sunt foarte naturale și credibile. Drept pentru care, te sfătuiesc să mergi să vezi musai filmul După dealuri, de Cristian Mungiu.

Io, dacă mi-s de După dealuri, de la Tanacu, primesc autograf de la regizorul Mungiu?

 Mănăstirea de la Tanacu pare că  încă funcționează. Am sunat dimineață la ai mei, care mi-au spus că nu au mai ajuns pe acolo de mult, că e sus, în deal, dar că văd mereu călugărițe prin sat.

_______________________________________________

Mai multe informații despre filmul După dealuri, în rubrica ROmânia Film prezintă