#CooperativaSocială: 8,5 milioane de români, în risc de sărăcie și excluziune socială, conform Curții de Conturi

#CooperativaSocială: 8,5 milioane de români, în risc de sărăcie și excluziune socială, conform Curții de Conturi

8,5 milioane – adică peste 40% din populația țării – este numărul cetățenilor români care, în 2015, se aflau în risc de sărăcie și excluziune socială, potrivit unui proaspăt raport dat publicității de Curtea de Conturi a României, informează pressone.ro

Studiul urmărește implementarea în România a măsurilor din programul Europa 2020, al cărui obiectiv este reducerea cu 20 de milioane a numărului de cetățeni europeni expuși sărăciei și excluziunii sociale.

 Cum calculăm sărăcia

Uniunea Europeană folosește diverși indicatori pentru a exprima gradele de sărăcie ale unei țări. Printre acești indicatori se găsesc expunerea la riscul sărăciei relative, confruntarea cu privațiuni materiale severe sau traiul într-o gospodărie cu intensitatea muncii destul de redusă.

Potrivit analizei Curții de Conturi, o persoană

 este expusă riscului de sărăcie relativă dacă veniturile gospodăriei sale sunt mai mici decât pragul sărăciei, stabilit la 60% din media veniturilor disponibile pe adult echivalent. Valoarea acesteia a fost în 2014 de 485 de lei/lună (în creștere cu 24 de lei/lună față de anul 2013).

 se confruntă cu privațiuni materiale severe atunci când membrii gospodăriei nu își pot permite cel puțin patru dintre componentele considerate esențiale pentru un trai decent.

 locuiește într-o gospodărie cu intensitatea muncii extrem de redusă dacă, alături de cei care trăiește, lucrează la un grad foarte redus din capacitatea de muncă.

  • Inspectorii Curții de Conturi arată că rata sărăciei în rândul persoanelor încadrate în muncă din România rămâne cea mai ridicată din UE.

Toate detaliile le găsiți pe pressone.ro