Chesti@naru’ lui Bogdan Serban – CHIMIE: Muzica a fost buna cu mine constant

Chesti@naru’ lui Bogdan Serban – CHIMIE: Muzica a fost buna cu mine constant

Bogdan Serban: Cu ce a inceput hip-hop-ul pentru tine? Primul accesoriu vestimentar tipic, prima piesa de care te-ai atasat, primul vers nascut de tine.

Chimie: Pot sa iti spun asa: la 5-6 ani, am primit prima mea sapca si am asezat-o pe cap direct cu cozorocul in spate. Daca ma intrebai ce ascult, spuneam rap (cu toate ca eu ascultam de fapt discuri cu povesti) – cred ca vazusem si ceva la televizor – Vanilla Ice, Mc Hammer – clar am ramas marcat ! Si la gradinita am executat niste dansuri pe care le numeam “rap” !

Primul meu vers s-a creionat pe cand aveam varsta de 15 ani.

Ai avut de luptat cu demonul dependentei, pe care l-ai invins, muzica te-a ajutat? Cum?

Muzica a fost buna cu mine constant, iar destinul meu si drumul meu spiritual sunt strans legate de muzica; ea este un prieten bun indiferent de perioada pe care o traversez. Cat despre demon, consider ca am avut norocul sa il dobor “natural” – atat psihicul cat si fizicul meu au fost ambele de acord ca NU SE MAI POATE.

Esti reprezentantul curentului conscious hip-hop, e important ca mesajul tau sa fie bine inteles. Cum stii ca versurile tale ajung la urechile oamenilor si ca, implicit, schimba ceva?

E usor – prin internet! Poti usor sa remarci reactiile oamenilor; oamenii se exprima liber pe internet, sub anonimat sau, dimpotriva, cat mai vadit, se exprima liber. In plus, concertez mult si asta imi ofera ocazia sa intru in contact direct cu ascultatorii mei. Si mai mult decat atat, am cunoscut un nivel aparte de succes chiar de la primele melodii pe care le-am facut publice si asta m-a ajutat sa-mi vad mai limpede situatia si influenta asupra oamenilor. Sincer, ma si bazam pe asta in sensul ca aveam un simtamant foarte puternic. In tot “haosul” exista o siguranta, un punct fix de sprijin, o incredere in ideile exprimate.

In majoritatea pieselor tale se simte si pasiunea pentru jazz, cum ai descoperit genul asta? Da-mi cateva exemple de artisti favoriti din zona asta.

L-am descoperit pe parcurs si acum il iubesc. Consider ca este puternic subapreciat in zilele noastre, cel putin, limitandu-ne la Romania. Jazz-ul necesita SPIRIT! Ca si in cazul rap-ului, declaram ca inteleg jazz-ul de dinante sa o fac deci, cumva, ele m-au ales pe mine.

La capitolul favoriti, declar ca sunt cam de un an in perioada “Miles Davis “; Thelonious Monk noaptea.

Ai afirmat, de curand, intr-un interviu: “Am furat meserie, ca să zic aşa. De la aştia mai mari.” – numeste-i, te rog.

Am avut ocazia si onoarea sa concertez in cateva orase din tara in formula Specii alaturi de Cedryk si am observat la prima mana maniera in care un MC experimentat coordoneaza un spectacol. Pe langa asta, pasiunea pentru muzica m-a facut efectiv sa-i studiez pe cei mai buni artisti hip hop ai lumii, m-a facut sa ascult muzica si din alte unghiuri, sa ma uit la un show live si cu alti ochi si sa ma intreb: care sunt elementele care construiesc un artist stralucit?

Cum este publicul din zona hip-hop-ului alternativ sau underground? Fa-mi un profil demografic.

In ceea ce ma priveste, am observat la lansarea primului album “Amenintarea Maimutei” un public divers! Si chiar diversitatea asta mi-a indicat statutul nostru aparte, schimbarea la care contribuim si faptul ca am depasit etichetele clasice de rapperi si am devenit artisti care au patruns in constiinta urbana.

Colaborarile/featuring-urile sunt unul dintre motoarele culturii hip-hop, ai refuzat pana acum vreo oferta de colaboarare? Daca da, de ce?

Am refuzat poate pentru ca respectivul nu imi parea suficient de copt pentru a face impreuna ceva de calitate. Dar asta rar si in nici un caz n-am descurajat pe nimeni; bineinteles, intervine si chestiunea de gust!

Completeaza, te rog , propozitia: un artist fara public este…

Tot un artist.

Unde vei fi de gasit, cumparat, ascultat in perioada urmatoare?

Voi fi de gasit pe 1 martie la Atelierul de Productie, lansand noul meu material intitulat “Strada Stramba” urmat de un turneu in toata tara (intentionez sa punctez si orasele pe care nu am avut ocazia sa le vizitez) dar si deplasari in Republica Moldova, Spania, Italia si Anglia. In februarie, intentionez sa lansez un nou single de pe album ce va beneficia si de videoclip, iar in paralel, lucrez la o platforma online care sa ajute ascultatori sa intre mai usor in posesia produselor dorite (muzica, tricouri etc).

Va multumesc frumos. Multa pace!

– chesti@naru’ lui Bogdan Serban –