Ceasul bun, o nouă rubrică de reportaje sociale realizate de Cristina Hurdubaia, la Starea Nației (Digi 24)

Ceasul bun, o nouă rubrică de reportaje sociale realizate de Cristina Hurdubaia, la Starea Nației (Digi 24)

Gata, a trecut Crăciunul, am fost buni, totul e în regulă, nu? Ei bine, nu e. Pentru că oamenii pe care i-ai ajutat de sărbători au nevoie de ajutor în fiecare zi.

Se spune că oamenii nu pot înțelege dramele altora decât dacă nu au trecut și ei prin ceva asemănător. În fiecare zi, trecem nepăsători pe lângă povești neștiute de tot felul.

Fie că le auzim, fie că le vedem, de cele mai multe ori nu avem, însă, timp să le și conștientizăm. Tot de cele mai multe ori, nu știm de ce, empatia parcă devine parte din noi doar de sărbători, mai ales de Crăciun. Poate așa e firea omului, nu știm, dar parcă timpul nu ne mai lasă să fim oameni, ci doar niște roboți preocupați pe grijile noastre mărunte, de zi cu zi.

Trăim cu toții într-o bulă a noastră, drept pentru care nouă ne-a cășunat într-o zi să ne spargem această bulă și să luăm contact cu viețile unor oameni care chiar au nevoie de ajutorul nostru. De asta am hotârăt ca, la Starea Nației (Digi 24), în fiecare marți, să venim către voi cu povești din viața pe care noi și voi, singuri, n-o putem vedea. Noi vom căuta poveștile, vi le vom prezenta vouă, apoi vom încerca să facem să fie bine. Noi, împreună cu voi.

Dragoș Pătraru povestește cum a decis să înceapă această rubrică.

De ceva timp, din banii pe care-i facem la emisiune, salariul meu și bonusurile de audiență, avem grijă de mai multe familii, răspândite prin țară. Nu sunt mulți bani, dar sunt sume care vin constant și asta cel mai important pentru acei oameni. Să știe că se pot baza pe noi, o dată pe lună și de câte ori au nevoie.

Personal, am grijă de doi ani de trei fete, care trăiesc într-un canton CFR din Florești (Prahova), într-o singură cameră și o cămară, ce servește de bucătărie și baie în același timp. Condiții crunte. Ei bine, de sărbători, nici nu are sens să trec pe acolo, pentru că fetele – de care are grijă zilnic tatăl lor, care a suferit de curând un accident cerebral și i-am interzis să mai iasă din casă la muncă, asigurându-i eu salariu de trei ori mai mare decât ce făcea el înainte – au de toate. Am fost în decembrie să le duc medicamente, pentru că erau răcite. Pe masă, pradă ușoară pentru pisici, era o pulpă de porc. Dau să le cert pe fete, dar ele îmi spun în cor că nu știu ce să facă, pentru că nu mai au loc în frigider. Deschid frigiderul, cad din el de toate. Toată lumea le-a dus de mâncare în decembrie. Dar eu știu cum arată frigiderul ăsta în restul anului. Da, ne simțim bine să ajutăm oameni în preajma sărbătorilor. Nu e rău, e foarte bine că o facem, dar nu e de ajuns pentru cei care într-adevăr au nevoie de noi.

De-aia facem demersul ăsta, Ceasul bun, care de fapt va fi un program anti-sărăcie în toată regula. Cât ne permitem noi cu guvernul nostru, la Starea nației, cu poporul bun, care se uită la noi cu fidelitate, vom încerca să facem legătura dintre nevoiași și oameni cu bani, companii. Sigur, condiționăm acest sprijin de ambele părți. Copiii ajutați (către ei ne orientăm) trebuie să meargă la școală, iar cei care își asumă să-i sprijine trebuie să își asume asta pentru o perioadă de cel puțin un an.”

15726625_10154319266842734_7233449089941503630_nPe țăranca noastră urbană, Cristina Hurdubaia, responsabila de serviciu în căutarea și relatarea poveștilor de viață cu oameni și despre oameni o știți cu siguranță de la Copacul cu haine, o acțiune socială ce are loc de câteva ori pe an în Cișmigiu și strânge de fiecare dată tone de haine și alimente pentru oamenii nevoiași. O știți, cu siguranță, și din Împreună Rezistăm, comunitate pe care o coordonează în continuare.

Cristina deschide la Starea nației, marți, 17 ianuarie, Ceasul Bun.

Prima poveste este despre sărăcia lucie în care trăiește o familie cu 10 copii din Călărași. Copii care merg la școală, care nu cer și care au cucerit-o pe Cristina prin bun simț.

N-o să fie o misiune ușoară, mai ales pentru noi, dar haideți să încercăm să fim cu toții mai buni. Și noi, și voi, în fiecare zi din an. Știți cum se spune: puțin cu puțin adună mult, iar dar din dar se face rai.

Cristina așteaptă de la voi cazuri și idei de sprijin pentru acestea, la adresa ceasulbun@stareanatiei.ro

Starea nației este o emisiune de atitudine, care folosește umorul pentru a-i informa pe telespectatori, dar mai ales pentru a le dezvolta spiritul critic și rezistența la manipulare. Se consumă regulat, de luni până joi, de la 22,30, la Digi 24.

patraru_tb730