Ce grăiesc obiectele?

Ce grăiesc obiectele?

Duminică, 17 septembrie, ora 17:00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, Sorin Alexandrescu, critic literar, semiotician si publicist, fondatorul revistei „International Journal of Romanian Studies” la Amsterdam, va aduce în prim plan importanța semnificației preluate de obiecte, căutând să explice dimensiunile reprezentate de acestea în diferitele sisteme de referință.

Tipic pentru această expoziție este triplul sens în care este luat un obiect: reprezentat într-o pânză de pictor, prezentat alături ca „real”, rânduit într-un raft, sau un dulap real, și verbalizat în comentariul pictorului. Prima forma este cea a picturii tradiționale, a doua a instalației, a treia o temă narativă, real sau fals autobiografică. Aflat la intersecția lor, creat de ele, deși el însuși le-a dat viață, artistul se revelă prin ele, dar se și disimulează.
Pe parcursul conferinței vor apărea întrebări precum: Ce grăiesc obiectele?; Ce este „real” aici, și cum devine acesta vizibil?; Cum știm că este real? A grăi înseamnă, din nou, a părăsi mediul inițial în care erau invizibile și a se transmuta într-un alt mediu în care le putem vedea, sau le auzim foșnind tăcute.

Evenimentul face parte dintr-o serie de activități încorporate în expoziția „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare”. Curatorii expoziției Alexandra Manole (curator la Galeria Posibilă) și Liliana Chiriac (șef de secție la Muzeul Colecțiilor de Artă) contribuie la transmiterea ideilor și perspectivelor legate de universul lui Ștefan Câlția prin punerea în valoare a mai multor obiecte personale ale artistului, agonisite de acesta pe parcursul timpului.

Evenimentul se desfășoară între orele 17:00 – 19:00.
Intrarea se face pe bază de bilet, în limita locurilor disponibile.